PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Patent og varemærke

Som virksomhed er det vigtigt at have styr på de immaterielle rettigheder. Dit navn, logo, produkt eller idé er ofte kendetegnet for netop din virksomhed. Derfor skal du holde øje med, at disse ikke bliver misbrugt eller kopieret. Hos Advodan Aalborg anbefaler vi derfor, at du beskytter din virksomheds rettigheder.

Beskyt dit varemærke

Som virksomhed har du mulighed for at beskytte:

  • Dit forretningskendetegn, såsom dit logo, slogan eller navn på din virksomhed
  • Din opfindelse, hvad enten det er en stor eller lille opfindelse
  • Dit design, det vil sige udseendet på dit produkt
  • Dit kunstneriske og litterære værk


For at opnå immateriel beskyttelse mod misbrug og kopiering fra potentielle konkurrenter er det vigtigt, at registrere dit varemærke, design eller din opfindelse. Dermed opnår man en eneret til at bruge rettigheden kommercielt. Du står også stærkere i en retssag, hvis du opdager, at andre har efterlignet eller kopieret dit produkt. Hvis du har eneret til at benytte din virksomheds rettigheder, kan du forbyde andre at bruge dem.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at en registrering af en immateriel ret kun er gyldig i et vis antal år. Ved nogle rettigheder kan du forlænge din rettighed ved at ansøge på ny. Vores dygtige advokater rådgiver dig i de rettigheder du skal forholde dig til.

Inden for dette område findes der følgende immaterielle rettigheder:

  • Patentret
  • Brugsmodelret
  • Ophavsret
  • Designret
  • Varemærkeret

 

De forskellige immaterielle rettigheder:

Det kan dog være kompliceret at gennemskue forskellene på de forskellige immaterielle rettigheder, hvorfor følgende gennemgår netop dette.

Med et varemærke beskytter du dit brand. Dit varemærke kan fx være et ord/navn, en kendingsmelodi, en farve, et slogan eller et logo, der kendetegner din virksomhed. For at opnå varemærkebeskyttelse er det et krav, at varemærket har ”særpræg” – det skal altså ikke kunne forveksles med andre registrerede varemærker. Et varemærke kan både opnås ved registrering og ved indarbejdelse af dit brand i dit kundemarked.  

Et patent er en eneret til erhvervsmæssig benyttelse af en opfindelse. Patentet opnås ved ansøgning. Denne ansøgning skal opfylde en række strenge betingelser. Derudover arbejder vi i Danmark også med brugsmodeller, der minder meget om patenter, men hvor kravene ikke er så strenge. Til gengæld er beskyttelsen heller ikke lige så omfattende. Sagsbehandlingstiden er desuden ofte kortere ved brugsmodelbeskyttelse.

Ophavsret, også kendt som copyrightbeskyttelse, beskytter dig mod ulovlig brug og kopiering af kunstværker, arkitekttegninger, IT-koder og lignende. Ophavsretten vil i udgangspunkt være tilknyttet ophavsmanden, der oftest vil være en fysisk person. Denne varer i udgangspunkt hele ophavsmandens levetid med tillæg af 70 år.

Designret omhandler en beskyttelse af dit produkts helt særlige individuelle karakter, udformning eller udseende, som andre ikke må anvende uden din tilladelse. Her er det både muligt at beskytte hele dit design eller blot dele af det.


Patent i og udenfor EU

Har du et ønske om at registrere dit produkt i hele EU, er det muligt uden at skulle ansøge i hvert enkelt land. Dog er der visse ulemper forbundet med dette, og derfor er det en god ide at tale med en advokat først. Det samme gør sig gældende, hvis du ønsker dit produkt beskyttet i lande udenfor EU. Hos Advodan Aalborg kan vi rådgive dig om fordelene og ulemperne

Få rådgivning i dag

Hos Advodan Aalborg hjælper vi dig med at vælge den rigtige løsning fra starten af. Vi hjælper vi dig med at undersøge, om der er mulighed for at beskytte din virksomheds rettigheder. Hvis der er grundlag for registrering, hjælper vi dig naturligvis også med de processer du skal gennemføre, når du skal ansøge om registrering.

Selvom dit varemærke, design eller opfindelse er registeret, forhindre det ikke konkurrenter i at potentielt udnytte og efterligne dit produkt eller varemærke. Oplever du misbrug af din ret, for eksempel kopiering, kan vi naturligvis også tage din sag med i retten.

Senest opdateret den 22. december 2022

Kontakt en af vores eksperter

Indsender formularen...

Har du brug for hjælp til at opnå patent eller beskytte dit varemærke? Så kontakt Advodan Aalborg i dag.