PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Opret en personligt ejet mindre virksomhed (PMV)

Har du planer om at starte en virksomhed? Måske er en personligt ejet mindre virksomhed? Så kan en personligt ejet mindre virksomhed (PMV) være den rette løsning for dig. Læs med og bliv klogere på, hvornår en personligt ejet mindre virksomhed er det rette valg for dig.

Hvad er en personligt ejet mindre virksomhed? 

Der er nogle grundlæggende ting, du skal vide, hvis du overvejer at oprette en personligt ejet mindre virksomhed.

Der kan kun være én ejer, så hvis du opretter en PMV, træffer du selv alle beslutninger i virksomheden.

Hvem kan stifte en PMV? 

En personligt ejet mindre virksomhed er en selskabsform, der er målrettet personer, som vil have en deltids- eller fritidsforretning med overskud for øje.

Der kan kun være én ejer, så hvis du opretter en PMV, træffer du selv alle beslutninger i virksomheden. En PMV kan altså være relevant for dig, som fx beskæftiger sig med journalistik, foredrag eller konsulentarbejde, eller som gerne vil tjene penge på en hobby.

Opret en personligt ejet mindre virksomhed

En personligt ejet mindre virksomhed – forkortet ’PMV’ – kan være den rette virksomhedstype for dig, der gerne vil tjene lidt ekstra ved siden af din hovedindkomst. Har du allerede taget beslutningen om, at du skal oprette en PMV, kan du få vores hjælp til oprettelsen her. Hvis ikke, kan du læse mere her på siden eller kontakte os for personlig rådgivning, så du kommer godt og sikkert fra start

Hvad kan eller skal en PMV?

Når du opretter en personligt ejet mindre virksomhed, er der en række ting, du bør vide:

 • virksomheden må maksimalt have en årlig omsætning på 50.000 kr.
 • du kan ikke have ansatte i virksomheden
 • virksomheden kan ikke momsregistreres
 • du skal bogføre efter bogføringsloven
 • du skal have dansk CPR-nummer
 • du kan kun have én PMV
 • virksomheden kan ikke importere eller eksportere til lande udenfor EU
 • virksomhedens overskud beskattes som personlig indkomst
 • du hæfter personligt med din private formue

At du hæfter personligt betyder, at du har ansvaret for, at virksomhedens kreditorer bliver betalt. Hvis du fx tager et lån til materialeomkostninger til din virksomhed, men virksomhedens indtægt ikke er høj nok til at tilbagebetale det, går det udover din privatøkonomi. Har du ikke penge til tilbagebetalingen, kan du i sidste ende risikere at måtte sælge din bolig eller andre personlige ejendele.

Hvorfor vælge PMV? 

Der findes en række fordele, når du vælger at stifte PMV:

 • Du får fradrag for virksomhedens udgifter
 • Har virksomheden underskud, får du personligt skattefradrag
 • Der er intet krav om indskud af kapital, når du opretter virksomheden
 • Det er gratis at registrere virksomheden
 • Du har ikke pligt til at indsende årsrapport til Erhvervsstyrelsen
 • Du behøver ikke føre ejerbog
 • Din virksomhed er ikke momspligtig

Du skal dog være opmærksom på, at du højst må omsætte for 50.000 kr. indenfor 12 måneder. Hvis din omsætning overstiger dette beløb, skal du omdanne til en anden type virksomhed.

Kan jeg ændre selskabsform?

Ja – du kan godt ændre til en anden type virksomhed, når du har oprettet en personligt ejet mindre virksomhed. Afhængigt af omstændighederne kan du endda blive tvunget til det.
Hvis din virksomhed ser ud til at tjene mere end 50.000 kr. indenfor en periode på 12 måneder, skal den omregistreres – fx til en enkeltmandsvirksomhed. I så fald skal den også momsregistreres.

Når virksomhedens indkomst overstiger det tilladte beløb indenfor et år, skal du betale en afgift for det, selvom du omdanner virksomheden efterfølgende. Du bør derfor holde øje med, om din virksomhed ser ud til at klare sig bedre end forventet.

Hvordan opretter jeg en personligt ejet mindre virksomhed? 

Det er ret simpelt at oprette en personligt ejet mindre virksomhed, og der er ikke lovkrav til dokumenter, som det er tilfældet ved andre selskabstyper.

For at oprette din virksomhed skal du logge på virk.dk med din digitale signatur og udfylde en webformular. På den måde får du et CVR-nummer og kan komme i gang.

Indsender formularen...

Har du brug for hjælp til at oprette en personligt ejet mindre virksomhed?

Få hjælp til