Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Privat skifte: Husk at overtage ejendom på rigtig vis

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 10. maj 2019
  • 2 Spørgsmål & svar

”Når en person dør, skal boet behandles, og det kan i grove træk ske på én af to måder: I et såkaldt privat skifte står arvingerne selv for at rydde op i boet, få lukket bankkonti, sagt lejebolig op, betale kreditorer osv., inden overskudsarven deles. Er der konflikter blandt arvingerne, kan det i stedet være en fordel med en bobestyrer, fx en advokat, der står for alt dette,” fortæller advokat Ann-Louise Fjeldborg fra ADVODAN Helsingør.

Ifølge advokaten er det, når arvingerne vælger privat skifte, at der kan opstå problemer efterfølgende.

”Nogle vælger at få rådgivning fra en advokat med papirarbejdet, herunder udarbejdelse af åbningsstatus, boopgørelse og evt. boselvangivelse. Rigtig mange vælger dog at gøre det hele selv. Hvis der er fast ejendom i boet, kan det gå galt, bl.a. fordi de ikke kender reglerne om tinglysning og lån.”

Husk at overtage lån

Hvis du som arving ønsker at overtage fast ejendom efter fx dine afdøde forældre, bør du ifølge advokaten først og fremmest sørge for én ting.

”Hvis der fortsat er lån i ejendommen, er det ikke nok at overtage huset og fortsætte med at betale af på afdrag osv. I stedet skal du kontakte bank eller anden långiver og søge om gældsovertagelse. De skal nemlig kreditgodkende dig, lige som hvis du søgte om lån til en ny bolig. Hvis du ikke gør dette, bliver lånevilkårene misligholdt, og i værste tilfælde kan långiveren begære ejendommen på tvangsauktion,” forklarer Ann-Louise Fjeldborg.

Få tinglyst din ejerret

Hvis du bliver godkendt til at overtage dine forældres lån i ejendommen, er næste skridt at få tinglyst skødet og din ejerret – den såkaldte adkomst.

”Hvis du ikke sørger for dette, kan du komme i en situation, hvor det er meget dyrere at få omlagt lån eller få tinglyst skøde, fx hvis du vil sælge. Siden du overtog ejendommen, kan den offentlige ejendomsværdi nemlig være steget betydeligt, og da du betaler et procentbeløb af ejendommens værdi i tinglysningsafgift, kan det ende med at koste dig meget dyrere end til at starte med,” siger Ann-Louise Fjeldborg.

Vil du vide mere?
Ann-Louise Fjeldborg

Ann-Louise Fjeldborg

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Elzbieta Barbara Thyrring
5/23/2019 7:14:20 PM

Jeg vil gerne vide om det er nødvendig at lave testamente -
jeg har kun en søn.
Bor i en ejerlejlighed - med rest gæld på 200.000. Ejd. vurdering er 860.000
Aldersopsparing på ca 400.000 og ratepension på ca 200.000 - jeg har ikke startet udbetalinger. Pensionist med 38/40 dele ca 12.500 pr m. fylder 66 år til august.
Skal jeg lave testament eller kan nøjes med andre alternativer og hvad koster dette?

Besvar indlæg
Frank Christensen
5/24/2019 9:34:33 AM

Hej, Skal der betales arveafgift af den off. vurdering eller den anslået handels vurdering. når arvinger arver overtager (ønsker at beholde) ens gældfri ejendom?
Ps. Kan det være en god ide at være på forkant med situationen, og sælge sin ejendom (inden man stiller træskoene) til billigst mulig pris til en af 3 arvinger, under forudsætning at hver af de 2 andre arvinger (så får) deler salgssummen efter handlen ?

Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Testamente og arv Testamente og arv

Vil du vide mere? Se videoguides og prøv vores interaktive grafik over arveklasser og boafgifter. Du kan også tage en arvetest, der afdækker dit behov for et testamente.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.436 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.436 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.