Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ægteskab eller papirløse par

Papirløst samliv og juraen

Papirløst samliv er ikke underlagt de samme juridiske regler som ægtepar. Lever du i et papirløst forhold, betyder det for eksempel, at du og din kæreste ikke automatisk arver hinanden.

Du er her

Selvom I både bor sammen og har børn, får I heller ikke nogen form for økonomisk fællesskab under samlivet. Vil I sikre hinanden, er det derfor vigtigt, at I udarbejder skriftlige aftaler om fordeling af bolig, børn, pension og arv. Faktisk kræver det en del papirer at leve papirløst.

ADVODAN anbefaler, at I opretter et testamente, ligesom I skal sørge for at begunstige hinanden i forsikringer, pensioner og ATP.

Køber I bolig sammen, sikrer en samejekontrakt klare rammer omkring ejerforhold og udgifter. I kan også oprette en samlivskontrakt, der fastsætter, hvem der ejer hvad, og hvordan I deler tingene, hvis I går fra hinanden.
 

Papirløst samliv og børn

Har I barn sammen uden at være gift, får moderen automatisk forældremyndigheden alene. Ønsker I fælles forældremyndighed over barnet, skal I registrere faderskabet hos personregisterføreren.

Når barnet er født, skal I begge underskrive en omsorgs- og ansvarserklæring og sende den sammen med fødselsanmeldelsen til personregisterføreren i det sogn, hvor I bor, for at sikre at I begge opnår forældremyndigheden over barnet. 

Får I ikke registreret faderskabet, vil moderen få tildelt forældremyndigheden over jeres fælles barn alene. Går I senere fra hinanden, kan det få fatale konsekvenser for faderens mulighed for at træffe beslutninger om vigtige ting i barnets liv.

papirløst samliv

HVIS I GÅR FRA HINANDEN

Går I fra hinanden, skal du aftale med din tidligere samlever, hvem jeres fælles børn skal bo hos i fremtiden. Den forælder, der ikke er bopælsforælder, har ret til samvær. Det er bedst for børnene, hvis I kan blive enige.

Kan I ikke blive enige om, hvor jeres børn skal bo efter jeres brud, indkalder statsforvaltningen jer til møde. Mødet vil foregå under ledelse af en jurist og eventuelt en børnesagkyndig, der vil hjælpe jer med at finde en løsning. Formålet er at afdække børnenes behov og finde den ordning, som er bedst for dem.

ADVODAN anbefaler, at du kontakter en advokat, hvis I er uenige om børnene. Er I ude af stand til at tale med hinanden, kan det også være nødvendigt at tage en advokat med til mødet i statsforvaltningen.

Lykkes det ikke at nå frem til en løsning i statsforvaltningen, ender sagen i retten. Hvis du opfylder de økonomiske betingelser, kan du søge om fri proces. Fri proces betyder, at staten betaler udgifterne i forbindelse med sagen.

HVEM FORSØRGER BØRNENE, HVIS VI DØR?

Har I fælles forældremyndighed, får du automatisk den fulde forældremyndighed, hvis din samlever dør. Dør I begge på samme tid, er det statsforvaltningen, der bestemmer, hvem der skal overtage forældremyndigheden.

Med et børnetestamente får I indflydelse på, hvem der skal forsørge jeres børn, hvis de bliver forældreløse. Børnene vil dog som udgangspunkt få medindflydelse på statsforvaltningens beslutning.

Har du brug for hjælp til Ægteskab eller papirløse par?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Ægteskab eller papirløse par?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.744 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.744 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.