Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ansættelse og arbejde

Ansættelsesaftale

Din arbejdsgiver har pligt til at give dig en ansættelseskontrakt, der formulerer vilkårene for din ansættelse. Kontrakten fungerer som et positivt udgangspunkt for jeres fremtidige samarbejde og som et værn mod unødvendige stridigheder under din ansættelse.

Du er her

Ansættelseskontrakten skal være underskrevet senest en måned efter, du er startet på det nye job. Kontrakten skal indeholde alle formelle oplysninger som fx din titel, arbejdstid, løn, ferie og opsigelsesvarsler. Det er også vigtigt, at kontrakten indeholder aftaler om overarbejde, lønforhandling og barselsvilkår.

Henviser din ansættelseskontrakt til personalehåndbogen, skal du huske at læse den grundigt igennem, inden du skriver under. Henvisningen betyder nemlig, at personalehåndbogen er en del af ansættelseskontrakten.

Personalehåndbogen indeholder virksomhedens regler, normer og værdier og giver dig et godt indblik i din nye arbejdsplads.

Pas på klausuler i ansættelsesaftalen

Kræver din arbejdsgiver, at du påtager dig en konkurrence- eller kundeklausul, bør du overveje det nøje. Ofte vil en klausul nemlig være en kraftig begrænsning for din fremtidige karriere.

En konkurrenceklausul er en aftale om, at du ikke må tage ansættelse hos en konkurrerende virksomhed eller starte egen konkurrerende virksomhed i en periode efter ansættelsen hos din nuværende arbejdsgiver. En kundeklausul er en aftale om, at du ikke må tage ansættelse hos eller udføre arbejde for din arbejdsgivers kunder.

Funktionærloven siger, at din arbejdsgiver skal betale dig kompensation for både kunde- og konkurrenceklausuler. Hvis virksomheden insisterer på en konkurrencebegrænsende klausul, er det vigtigt, at du ikke blot accepterer en standardklausul uden først at drøfte og vurdere de enkelte elementer i klausulen.

Det kan være en god idé at få en advokat til at hjælpe dig med at gøre klausulens indhold tydeligt og afgrænset - og eventuelt forhandle med din arbejdsgiver, så dine fremtidige karrieremuligheder er sikret.

Er du omfattet af overenskomster?

Mange lønmodtagere er omfattet af en overenskomst. Overenskomsten fastsættes ved en kollektiv aftale og definerer forhold og regler om fx ansættelse, afskedigelse, aflønning og arbejdstid.

Enkelte forhold kan dog være fastsat ved lov - fx lov om ligeløn til mænd og kvinder, funktionærloven og lov om dagpenge.

Tjek derfor altid hvilke overenskomster du er omfattet af, inden du skriver under på din ansættelseskontrakt. 

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.