Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Strafferet

Straffeattest

Der findes tre forskellige former for straffeattest: Til privat brug, til brug for politiet og offentlige myndigheder samt børneattest.

Du er her

Hvad kommer på straffeattesten til privat brug?

Den straffeattest du kan få udleveret af politiet, er straffeattesten til privat brug. Andre personer eller arbejdsgivere kan ikke få udleveret denne attest af politiet.  Straffeattesten indeholder kun endelige afgørelser i form af domme, bøder og tiltalefrafald med vilkår for overtrædelse af straffeloven og lov om euforiserende stoffer.

Afgørelser om overtrædelse af færdselsloven, som for eksempel hastighedsbøder eller spirituskørsel er ikke med på straffeattesten til privat brug. Sager, der ikke er endelig afgjort, er ikke med på attesten. Er man derfor kun mistænkt, sigtet eller tiltalt, er sagen ikke med på attesten. Frifindende domme optræder heller ikke.

Straffeattest findes i 3 forskellige former


Hvornår bliver afgørelsen slettet fra din straffeattest?

  • Tiltalefrafald slettes, når der er forløbet to år fra datoen for tiltalefrafaldets godkendelse i retten.

  • Bødestraffe slettes, når der er forløbet to år fra datoen for den endelige afgørelse.

  • Fængselsstraffe slettes, når der er forløbet tre år fra datoen for den endelige afgørelse. Hvis den, som afgørelsen vedrører, har været indsat til afsoning, slettes afgørelsen først, når der er forløbet fem år fra den endelige løsladelse.

Få styr på straffeattest reglerne hos ADVODAN

Særlige straffeattest regler for unge

Er der tale om overtrædelser begået af unge mellem 15 og 18 år, gælder følgende regler:

  • Tiltalefrafald med vilkår om ungdomskontrakt medtages ikke, hvis det er første gang, den pågældende modtager en afgørelse, der omfatter overtrædelse af straffeloven eller lovgivningen om euforiserende stoffer, og der er forløbet et år fra datoen for tiltalefrafaldets godkendelse i retten.

  • Bødestraffe medtages ikke, hvis det er første gang, den pågældende modtager en afgørelse, der omfatter overtrædelse af straffeloven, og der er forløbet et år fra datoen for den endelige afgørelse.

Straffeattest til offentlig brug og børneattest

Der er forskelle mellem den offentlige og den private straffeattest. Reglerne for den offentlig straffeattest betyder blandt andet, at den indeholder flere oplysninger og registrerer dem i længere tid i forhold til den private straffeattest. Find foreskellene i nedenstående gennemgang.

Hvad er reglerne for hhv. offentlig og privat straffeattest? 

En offentlig straffeattest indeholder flere oplysninger end den private straffeattest, og afgørelserne er registreret i længere tid. Attesten kan blandt andet udstedes til en offentlig myndighed ved behandlingen af en jobansøgning.

Straffeattesten kan dog kun udleveres, hvis ansøgeren skriftligt har givet samtykke til det. Oplysningerne står på denne straffeattest i mindst 10 år fra den endelige afgørelse

Børneattester indeholder oplysninger om overtrædelser af straffelovens regler om seksuelle krænkelser af børn under 15 år. Børneattester udleveres til eksempelvis idrætsforeninger, skoler, børnehaver mv., som for eksempel skal ansætte personer, der skal have kontakt med børn under 15 år. Børneattesten kan kun udleveres, hvis personen der ønskes ansat har givet sit skriftlige samtykke til det.

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning omkring din straffeattest, så kontakt en af ADVODANs advokater.


Du kan bestille din private straffeattest på borger.dk

Har du brug for hjælp til Strafferet?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp til Strafferet?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.