PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Ansatte og medarbejdere

Som arbejdsgiver kommer du før eller siden til at stifte bekendtskab med ansættelsesret. Det kan være svært at danne sig overblik over de komplekse regler i ansættelsesretten. For at undgå problemer kan det derfor være en god idé at få rådgivning fra en advokat.

Som arbejdsgiver er det dit ansvar, at der er styr på ansættelseskontrakterne. Ofte opstår der konflikter mellem en ansat og en arbejdsgiver, fordi parterne ikke er sat ordentlig ind i reglerne eller fordi ansættelseskontrakten ikke er udfyldt korrekt.

For at undgå konflikter, er det særligt følgende, du som arbejdsgiver skal være opmærksom på:

 

Ansættelseskontrakt

Som arbejdsgiver er det dit ansvar at medarbejderes ansættelseskontrakter er korrekte og indeholder de elementer, de skal i henhold til lov om ansættelsesbeviser. Du skal have nedskrevet de vilkår, rettigheder og andre forhold som medarbejderen skal overholde. Hvis der opstår konflikter mellem en arbejdsgiver og en medarbejder, kan det blive en dyr fornøjelse for dig som arbejdsgiver, hvis ikke ansættelseskontrakten er udfyldt korrekt.

Det er vigtigt, at der ingen fejl og mangler er at finde i ansættelseskontrakten, da selv de mindste fejl kan blive dyre for dig, hvis der opstår en konflikt. En overtrædelse af loven koster nemlig en ikke ubetydelig godtgørelse til medarbejderen. Derfor kan det være en god ide, hvis du på forkant har fået juridisk rådgivning i forbindelse med udformning af kontrakter, således eventuelle senere tvister om f.eks. løn eller opsigelse kan undgås.

 

Konkurrence- og kundeklausul

Konkurrence- og kundeklausuler benyttes af mange virksomheder. En konkurrenceklausul er et forbud mod at tage ansættelse i eller selv påbegynde konkurrerende virksomhed i en bestemt tidsperiode. En kundeklausul er en aftale, hvor medarbejderen, efter at have fratrådt sin stilling, ikke må have forretningsmæssig forbindelse til arbejdsgiverens kunder. Der er flere måder, hvorpå man kan udforme en konkurrence- og kundeklausul, men det aftales ofte i forbindelse med ansættelsen. Hvis du fra starten udformer disse klausuler korrekt, er der større chance for, at du undgår eventuelle retssager.

 

Længerevarende sygdom og graviditet

Vi ser ofte, at der opstår konflikter under ansættelsesforholdet i forbindelse med længerevarende sygdom og ferie, fordi arbejdsgiveren ikke er klar over de regler, der skal overholdes. Det samme gør sig gældende i forbindelse med graviditet og barsel. Sager om graviditet og barsel behandles efter ligebehandlingsloven og forskelsbehandlingsloven.

 

Opsigelse

Opsigelser er også en situation, hvor arbejdsgiveren kan komme i problemer. Når du opsiger en medarbejder, skal alle love og regler overholdes. Er man ansat i henhold til funktionærloven, er der eksempelvis særlige regler der skal overholdes – bl.a. krav på en saglig begrundelse for opsigelsen.

Der gælder særlige regler indenfor den offentlige arbejdsret. Ved opsigelse af en offentlig ansat skal arbejdspladsen overholde både almindelige, overenskomstmæssige rimelighedsregler og kravene til en forvaltningsretlig afgørelse. Herudover gælder særlige regler for f.eks. tjenestemænd.

 

Personalehåndbog

Personalehåndbøger, herunder særlige personalepolitikker, kan være nyttige at have nedskrevet, da den kan bruges som et supplement til ansættelseskontrakten. Udover personalepolitikker er det vigtigt, at en personalehåndbog også indeholder alle relevante områder fra værdier og arbejdsmiljø til tobak- og alkoholpolitik. Som arbejdsgiver kan det være svært at overskue, hvad der er relevant at indføre i en personalehåndbog, hvorfor det kan være væsentligt med en advokats bistand på sagen.

Få rådgivning i dag

Er du i tvivl om du overholder ovenstående regler i forbindelse med ansættelsesret, er det en god ide at kontakte en af vores advokater.

Vi fører retssager, der vedrører mange områder af arbejds- og ansættelsesretten, herunder ligebehandlingssager, forskelsbehandlingssager, overenskomstmæssige forhold og bistår tillige i forbindelse med tvisteløsning i form af forhandling.

Vi hjælper dig med alle grene inden for arbejds- og ansættelsesretten, herunder rådgivning i forbindelse med ansættelse og forhold under ansættelsen samt afskedigelse og bortvisning. Vi har mange års erfaring og er derfor en god rådgiver at have ved hånden, hvis der skulle opstå konflikter. Vi rådgiver både små og store virksomheder samt kommuner og andre offentlige myndigheder. Vi lægger stor vægt på at finde de bedste løsninger for din virksomhed.

 

Senest opdateret 22. december 2022

Vores ekspert i ansættelsesret

Indsender formularen...

Har du spørgsmål til ansættelsesret? Så tag kontakt til Trine Binderup i dag