PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Bliv klar til stiftelsen med et etableringsbudget

Går du med seriøse overvejelser om at starte din egen virksomhed? Så er det vigtigt, at du undersøger, hvad det koster at komme i gang. Det gør du med et etableringsbudget.

Hvad er et etableringsbudget?

Et etableringsbudget er et budget, der indeholder alle de investeringer og udgifter, som er nødvendige for at stifte en virksomhed. Med andre ord viser budgettet, hvor meget det vil koste dig at starte din virksomhed.

 

Hvorfor lave et etableringsbudget?

Skal du låne penge i banken for at komme i gang med din virksomhed, er det en forudsætning, at du kan fremvise et etableringsbudget. Det er nemlig ud fra etableringsbudgettet, at banken vurderer, om de kan og vil låne dig penge til din virksomhed. Men selvom du ikke skal låne penge, er etableringsbudgettet stadig en god idé – man kan nemlig blive overrasket over, hvor dyrt det er at udleve iværksætterdrømmen, hvis man ikke har sat sig ned og kigget grundigt på tallene først. Derfor kan etableringsbudgettet i sidste ende være afgørende for din virksomheds overlevelse.

 

Stor forskel på etableringsbudgetter

Man kan ikke lave nogen tommelfingerregel for, hvad det koster at etablere en virksomhed. Både antallet af og størrelsen på udgiftsposterne i et etableringsbudget vil i høj grad variere fra virksomhed til virksomhed.

Starter du fx et lille produktionsselskab, hvor du laver reklamefilm for mindre virksomheder, kan du måske nøjes med at købe en god mikrofon og en ny kameralinse, fordi du allerede har det øvrige udstyr og kan arbejde hjemmefra. Skal du derimod åbne en skobutik, skal du betale for varer til lageret, møbler, kasseapparat, husleje, depositum osv.

Med et realistisk og gennemarbejdet etableringsbudget er du godt klædt på til at sikre din virksomhed en sund økonomi

Hvad skal et etableringsbudget indeholde?

Som nævnt vil den type virksomhed, du stifter, være afgørende for, hvilke poster dit etableringsbudget skal indeholde. De typiske budgetposter, du bør tage stilling til, er:

  • Lokaler, herunder arbejdsplads, butik og lager; fx depositum, husleje og maling
  • Produktionsudstyr; fx computer, kamera og maskiner
  • Butiksinventar; fx kasseapparat og møbler
  • Kontorinventar; fx skriveborde og printer
  • Vareindkøb; fx råvarer, tøj og kontorartikler
  • Transport; fx firmabil, lastbil, forsikring og vægtafgift
  • Rådgivning; fx revisor, advokat, bogholder og konsulent
  • Markedsføring; fx trykte materialer og hjemmeside
  • Immaterielle rettigheder; fx brugsmodel, patent eller varemærkeregistrering
  • Andre udgifter; fx startkapital ved oprettelse af anpartsselskab

Erhvervsstyrelsen har lavet en budgetskabelon, som du kan downloade her.

 

Husk andre budgetter og juridiske krav

Når du overvejer at stifte en virksomhed, er det vigtigt ikke kun at sikre, at du har penge til selve oprettelsen. Du skal også sikre, at du har råd til at betale virksomhedens regninger, når de kommer. Derfor bør du udarbejde et likviditetsbudget, hvor dine betalingsstrømme ind og ud af virksomheden hænger sammen. Samtidig bør du lave et driftsbudget for finde ud af, om din virksomhed overhovedet kan forventes at give overskud, når den er kommet op at køre.

Foruden regnskaberne skal du have styr på lovgivningen, som gælder for den virksomhedsform, du ønsker at stifte. Fx skal du oprette et CVR-nummer, hvis du starter en enkeltmandsvirksomhed, mens du også skal udarbejde vedtægter med bl.a. selskabets formål og ejerandele, hvis du starter et aktieselskab. En erhvervsadvokat fra Advodan kan hjælpe dig med det juridiske og praktiske omkring stiftelsen, så du kommer godt fra start med din virksomhed.

Læs også: Hvilken virksomhedsform skal jeg vælge?

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning om valg af virksomhedsform eller de juridiske krav til oprettelsen af din virksomhed?

Vil du vide mere?

0 kommentar

0 / 700 tegn