PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Parcelhusreglen – betingelser for salg af ejendom skattefrit

Du kan sælge din ejendom skattefrit i kraft af den såkaldte parcelhusregel, hvis du opfylder to bestemte betingelser.

Hvad er parcelhusreglen? 

Parcelhusreglen betyder, at fortjeneste ved salg af en bolig som hovedregel er skattefri, hvis man har boet i boligen hele eller dele af den periode, man har ejet den. Skal du sælge en bolig, du har boet i, kan du altså undgå at betale skat ved en eventuel fortjeneste, når visse betingelser er opfyldt.

Skattefriheden gælder for langt de fleste boligtyper. Du kan benytte parcelhusreglen, uanset om du skal sælge et en- eller tofamiliehus, en ejerlejlighed, en andelslejlighed, et sommerhus, et kolonihavehus, et fritidshus eller lignende. 

Betingelser 

Der er to betingelser, som skal være opfyldt, før parcelhusreglen kan benyttes:

  1. Ejendommen skal være brugt som bolig for dig selv eller din husstand i hele eller dele af den tid, du har ejet den. Det betyder, at du godt sælge boligen efter parcelhusreglen, selvom den er lejet ud på salgstidspunktet.
  2. Det samlede grundareal skal være mindre end 1.400 kvadratmeter.

 

I forbindelse med forældrekøb skal du være særligt opmærksom på, at dine udeboende børn ikke bliver betragtet som en del af husstanden. Du bliver derfor beskattet af en eventuel fortjeneste, når du sælger boligen, som børnene har boet i.

 

Få skattefrihed uden parcelhusreglen

Hvis din bolig ikke lever op til betingelserne, kan Advodans skattespecialister hjælpe dig med at undersøge andre muligheder for et skattefrit salg. For eksempel kan du stadig opnå skattefrihed, selvom din ejendom har et grundareal på mere end 1.400 kvadratmeter, hvis grunden ikke kan udstykkes til selvstændig bebyggelse.

Selvom udstykning af din grund over 1.400 kvadratmeter er mulig, kan dit salg stadig være skattefrit. Det er muligt, hvis udstykningen medfører en væsentlig værdiforringelse af din ejendom ved salg. Er dette tilfældet, eller kan grunden ikke udstykkes, skal du sørge for at hente erklæringer fra henholdsvis kommunen og Skat.

Ved ekspropriation af din ejendom vil en fortjeneste desuden også være skattefri, hvis en række betingelser er opfyldt.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

Få hjælp til