PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Bebyggelsesprocent: Så meget må du bygge på din sommerhusgrund

Har du et sommerhus, og overvejer du at bygge til eller nyt på grunden, så er det vigtigt, at du er opmærksom på bebyggelsesprocenten. Det er nemlig dit ansvar at overholde reglerne for, hvor meget der må bygges på grunden.

Hvad er en bebyggelsesprocent?

Bebyggelsesprocenten for en grund angiver den procentdel, som arealet af bebyggelsen på grunden udgør af grundens samlede areal. For etplanshuse angiver bebyggelsesprocenten altså den procent af grundens areal, der er bebygget. For huse eller lejlighedskomplekser med flere etager er det det samlede areal af etagerne, som skal sammenholdes grundens areal.

Advokat Mie Rahbek Thomsen fra Advodan Slagelse uddyber, "for alle grunde er der en maksimal bebyggelsesprocent, som bestemmer, hvor meget der må bygges på grunden. Som boligejer skal du sørge for, at bebyggelsesprocenten på din grund ikke overskrider den maksimalt tilladte. Bygger du for meget, kan du nemlig risikere, at kommunen tvinger dig til at rive dit byggeri ned".

 

Hvad er bebyggelsesprocenten for sommerhuse?

Mens den maksimale bebyggelsesprocent for grunde med parcelhuse eller rækkehuse normalt er på 30-40 %, er den som udgangspunkt kun 15 % på sommerhusgrunde. Det skyldes, at det er særligt vigtigt at bevare natur og friarealer i sommerhusområder, hvor husejerne netop kommer for at finde ro og holde ferie.

Bebyggelsesprocenten på 15 % er en generel regel for sommerhuse, men den præcise bebyggelsesprocent for din grund afhænger af, om der er bestemt noget andet i lokalplanen eller ejendommens servitutter. Derfor er det altid vigtigt, at du tjekker disse, inden du sætter et byggeprojekt i gang. Vær opmærksom på, at der godt kan stå forskellige maksimale bebyggelsesprocenter i de forskellige dokumenter – i så fald skal du rette dig efter den mest strenge.

 

Husk også byggetilladelse og afstand til skel

Når du bygger nyt, er det ikke kun byggeprocenten, du bør være opmærksom på. Det kan også være, at en byggetilladelse er påkrævet, før du går i gang. Derudover skal du overholde reglerne for afstand til skel:

  • Sommerhuset skal være mindst 5 meter fra skel
  • Udhuse og lignende skal være mindst 2,5 meter fra skel
  • Udhuse og lignende over 2,5 meter i højde skal være mindst 5 meter fra skel

Det er altså vigtigt, at du overholder reglerne for, hvor og hvor meget du må bygge – men der kan også være regler for, hvordan du må bygge. Det gælder især for sommerhusområder, hvor der mange steder er regler om, at alle huse fx skal være af træ eller males en bestemt farve. Her er det igen lokalplan og servitutter, du skal sørge for at gennemgå grundigt.

Læs mere om reglerne for byggeri her.

 

Sådan beregner du bebyggelsesprocenten for dit sommerhus

Når du har fundet den maksimalt tilladte bebyggelsesprocent for din grund, kan du sammenligne den med din faktiske bebyggelsesprocent for at se, om du må bygge mere på grunden.

Du skal bruge tre ting for at beregne bebyggelsesprocenten på din sommerhusgrund:

  1. Størrelsen på din grund
  2. Størrelsen på dit sommerhus (samlet areal for alle etager)
  3. Størrelsen på øvrig bebyggelse på grunden

Øvrig bebyggelse på grunden omfatter udhus, carport, udestue, overdækket terrasse osv., og den tæller med i beregningen af det samlede, bebyggede areal. Til gengæld må du fratrække de første 50 kvadratmeter herfra, når du beregner bebyggelsesprocenten.

Bebyggelsesprocenten er det bebyggedes samlede areal i procent af grundens areal.

Eksempel på byggeprocent på sommerhusgrund

Et sommerhus har et areal på 90 kvadratmeter. Derudover er der på grunden en overdækket terrasse og en carport på i alt 30 kvadratmeter. Da dette tæller som øvrig bebyggelse og er mindre end 50 kvadratmeter, regnes det ikke med i bebyggelsesprocenten.

Grundens samlede areal er 1.500 kvadratmeter.

Byggeprocenten beregnes således:

(90 / 1.500) x 100 = 6 %

Har du brug for rådgivning om byggeri på sommerhusgrunde? 

En advokat fra Advodan kan rådgive dig om de juridiske forhold, du bør eller skal tage højde for, hvis du skal bygge til eller bygge nyt på din sommerhusgrund. Vi hjælper med at sikre, at du overholder alle gældende love og regler for byggeri i dit sommerhusområde. Vi udarbejder også gerne en byggekontrakt, som skaber tryghed omkring din aftale med håndværkeren.

Har du endnu ikke købt den grund, du har udset dig at bygge på, så kan vi også sætte dig ind i de gældende regler for ejendommen, hjælpe dig med at forstå bolighandlens dokumenter, forhandle købsaftalens vilkår og meget mere.

 

Indsender formularen...

Kontakt en advokat med speciale i byggeri eller boligkøb