Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Inkasso

Forældelse af et krav

Som hovedregel sker forældelsen af gæld efter 3 år. Dog forældes et krav først efter 10 år, hvis gældskravet er skriftligt anerkendt – fx vha. en underskrevet skylderklæring, opgørelse i fogedretten eller opnåelse af dom.

Du er her

Forældelse af gæld efter 3 år:

  • Fakturakrav uden et underskrevet dokument, renter og gebyrer.

Forældelse af gæld efter 10 år:

  • Krav, som er skriftligt anerkendt ved forlig, domme, betalingspåkrav med fogedrettens 2. påtegning, gældsbreve eller pantebreve.


Nye og gamle forældelsesregler

I 2008 kom der nye forældelsesregler. Hvis du som kreditor inden 31. december 2007 gjorde en skyldner opmærksom på et krav, gælder en 10-årig forældelse, fra den dag hvor du gjorde skyldner opmærksom på kravet.

Afbrydelse af forældelsen af en gæld

En påmindelse om et gældskrav udsætter ikke forældelsesfristen. Gældskravet skal enten anerkendes skriftligt eller mundtligt eller ved, at der er en dom eller et betalingspåkrav fra fogedretten. (Vær opmærksom, på at mundtlige anerkendelser kan være svære at dokumentere). Desuden kan enhver form for indbetaling på gælden afbryde forældelsen. 

Hvis forældelsen afbrydes, løber der en ny forældelsesfrist af samme længde som den afbrudte. Dog vil forældelsesfristen altid være på 10 år, hvis sagen fremlægges i fogedretten.

Hvis skyldner mener, at gælden er forældet

Hvis en skyldner mener, at vedkommendes gæld er forældet, kan han/hun vælge at ignorere dig som kreditor. Hvis du kontakter skyldner omkring gælden, skal du have dokumentation for, at gælden ikke er forældet. Hvis I er uenige om, hvorvidt gælden er forældet, er det op til domstolen at vurdere, hvem der har ret. For at undgå misforståelser og krav, der falder for forældelsesfristen, anbefaler ADVODAN, at du tager kontakt til dit lokale ADVODAN-kontor i god tid inden udløb af forældelsesfristen. 

Hold øje med dine fundamenter

Som kreditor er det en god idé, at du jævnligt gennemgår dine gamle fundamenter. Et retsligt fundament er fx en dom, en underskrevet skylderklæring, et gældsbrev eller lignende, hvor forældelsesfristen ændrer sig fra tre år til 10 år. I den forbindelse skal du være opmærksom på følgende: Renter forældes inden for 3 år fra seneste opgørelse i fogedretten, mens kravet forældes i sin helhed inden for 10 år fra seneste opgørelse i fogedretten.

Hvis du er i tvivl om reglerne, er du velkommen til at kontakte dit lokale ADVODAN-kontor og få hjælp til at identificere de sager, som er parat til afbrydelse. På den måde kan vi hjælpe dig med, at du får sikret dine krav.

 

Ønsker du at starte en inkasso-sag, kan du udfylde nedenstående formular. Oplysningerne sendes til dit nærmeste ADVODAN-kontor (baseret på dit postummer). Du vil efterfølgende blive kontaktet af en inkasso-medarbejder for det videre forløb.

Når du trykker på ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail til dit nærmeste ADVODAN-kontor med de indtastede oplysninger. Derefter vil du blive kontaktet af en inkasso-medarbejder for det videre forløb.

Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor.
Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret.
Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Tak

Du vil blive kontaktet af en
advokat fra ADVODAN inden længe.

Har du brug for hjælp til Inkasso?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Inkasso?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.