Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ansættelse og arbejde

Sygemelding

Du har ret til at holde fri fra dit arbejde, hvis du bliver syg. Men hvornår og hvor længe samt om du har ret til løn under sygdom, afhænger af dit ansættelsesforhold. Er du funktionær, har du ret til løn under sygdom fra den 1. sygedag - og mange overenskomster har også regler om løn i forbindelse med en sygemelding.

Du er her

Når du melder dig syg, skal det ske på den måde, som din arbejdsgiver har udstedt retningslinjer om. Det er eksempelvis ikke nok, at du skriver en e-mail eller en sms, hvis arbejdsgiver i personalehåndbogen angiver, at du skal ringe ind.

Fyret under sygemelding

Din arbejdsgiver kan opsige dig under sygdom, uanset om opsigelsen skyldes din sygdom eller andre forhold. Opsigelsen skal dog være sagligt begrundet.

Langvarig sygdom eller lægelig dokumentation for, at din sygdom bliver langvarig, kan være et tilstrækkeligt argument for opsigelsen – eksempelvis hvis din position på arbejdspladsen er svær at fylde med en vikar.

Bliver du fyret under sygdom, er det vigtigt, at du ikke blot uden videre godtager den begrundelse, din arbejdsgiver kommer med. En advokat kan hjælpe dig med at vurdere, om din opsigelse er berettiget. Hvis ikke, kan du rejse et erstatningskrav, så du får kompensation for uretmæssig behandling.

Du kan også blive fyret, hvis virksomheden må skære ned på grund af økonomiske vanskeligheder. I så fald vil du have ret til dit normale opsigelsesvarsel, da du har ret til dette i alle andre situationer, end når 120- dages reglen anvendes. 

Kend reglerne for dit ansættelsesforhold, hvis du bliver sygemeldt.

Vær opmærksom på 120-dages reglen

Har du i din ansættelseskontrakt skrevet under på funktionærlovens 120-dages regel, skal du være særligt opmærksom under sygdom. Hvis du sammenlagt har været sygemeldt i mere end 120 dage på et år, har din arbejdsgiver nemlig ret til at fyre dig med en måneds varsel med henvisning til din sygdom. 

Det forkortede opsigelsesvarsel kan afgives tidligst på den 121. sygedag og senest på den 129. sygedag. Det er ikke usædvanligt Kontakt derfor en advokat og sikre dig, at opsigelsen er sket korrekt, da din arbejdsgiver ellers ikke kan benytte sig af det forkortede opsigelsesvarsel, og må starte forfra med optællingen af de 120 sygedage.” 

Læs mere om 120-dages reglen her

Ferie under sygemelding

Hvis du ønsker at tage på ferie under din sygemelding, skal du huske at spørge din arbejdsgiver eller kommune om lov. De kan måske have indsigelser, fx hvis din ferie er med til at forlænge dit sygdomsforløb.

Hvis du tager på ferie uden at have fået lov, risikerer du, at du mister retten til at modtage sygedagpenge, eller at din arbejdsgiver ikke længere kan få refusion for din løn.

Hvis du er funktionæransat, kan du godt tage på ferie, hvis din læge kan stå inde for det. Hvis du som led i din sygdom bliver ordineret rekreation, kan din arbejdsgivere ikke betragte din rekreation som afholdt ferie i perioden - heller ikke selvom du tager på en ferierejse. 

Begrænsninger i fritiden

Hvis du er sygemeldt, er der begrænsninger for, hvad du må foretage dig i din fritid. Det har nemlig betydning, om dine aktiviteter forhaler din sygdom eller ej.

Hvis du er sygemeldt på grund af rygproblemer, og du alligevel fortsætter med at spille fodbold i den lokale klub, så kan det godt være et problem.

Hvis du har et bijob under din sygemelding, må du heller ikke fortsætte med det  – heller ikke selvom din arbejdsgiver tidligere har givet dig lov til at have et job ved siden af.

Hvis du fx arbejder som DJ i i weekenden, kunne du måske også passe telefonen eller lave andre mindre opgaver på din sædvanlige arbejdsplads.

FLERE GRATIS RÅD?

Vil du have gode råd om juridiske emner, der har betydning for din hverdag? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev.

  • Få nyheder og gode råd om jura - direkte i din indbakke
  • Tips fra advokaterne
  • Gratis arrangementer
Tilmeld Nyhedsbrev Privat

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.