Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Boligkøb

Servitutter på ejendom

Når du køber bolig, skal du være opmærksom på, om der er særlige bestemmelser eller begrænsninger på boligen – såkaldte tinglyste servitutter. Servitutter på ejendom kan have stor betydning for råderetten, og derfor skal du kende dem, inden du skriver under på købsaftalen.

Du er her

En servitut er en begrænsning i din råderet på ejendommen og kan for eksempel indeholde kommunale byudviklingsplaner eller rettigheder til færden på ejendommen.

Servitutter kan opdeles i privatretlige rettigheder og offentligretlige rettigheder. Offentligretlige rettigheder er, når det er en myndighed, der har ret over ejendommen. Det kan for eksempel være, at der er nogle ting på ejendommen, du ikke må ændre på uden tilladelse fra kommunen. Det kan også være, at der er offentlig brugsret over fx en sti, som går igennem din grund.

En servitut skal være tinglyst for at være officielt gældende. En servitut, der ikke er tinglyst er vanskeligere at få håndhævet. Der kan være tinglyste servitutter på alle typer ejendomme – villaer, rækkehuse, etageejendomme, kolonihavehuse, sommerhuse, jordstykker m.v.

Du kan finde ud af om du har en servitut på en grund via tinglysning.dk og her tjekke tingbogen for din ejendom. Det kan være en rigtig god idé at alliere dig med en advokat, der kan hjælpe dig med at forstå, hvilken betydning servitutterne har, og hvordan servitutterne vil begrænse din råderet. Har du først skrevet under på købskontrakten, er du forpligtet til at overholde de tinglyste servitutter, uanset om du er bekendt med dem eller ej.

Der er også altid en god idé at tjekke, om der er en gældende lokalplan for dit område. Hvis der er en lokalplan, vil den også ligge i tingbogen under fanebladet servitutter.

Det kan være meget vanskeligt at få ophævet en servitut. Som udgangspunkt er det nemlig kun den person eller offentlige instans, som har oprettet servitutten, som kan slette den igen. Det kaldes også servituttens påtaleberettigede – og i mange tilfælde kan det være svært at finde frem til, hvem det er.

Er grunden forurenet?

Inden du skriver under på købsaftalen, skal du også være opmærksom på, om du køber en forurenet grund. Der er registreret 40.000 forurenede grunde i Danmark. Mange af grundene kan dog benyttes, som om de ikke var forurenede. Men du kan få problemer med at sælge boligen igen, hvis grunden er forurenet.

Som udgangspunkt er jorden i alle byzoner blevet klassificeret som lettere forurenet. Og selvom du får den undersøgt og prøverne viser, at jorden ikke er forurenet, kan du ikke uden videre få ændret klassificeringen. Det er op til den enkelt kommune at ændre på klassificeringen for et område.

dingeo.dk kan du hente en lang række informationer om en grund, du er interesseret i at købe. Du kan fx tjekke jordforureningen, radonrisikoen, trafikstøj, oversvømmelsesrisiko, hårdhed i drikkevand mm. Alle data på DinGeo er hentet fra offentlig tilgængelige datakilder.

ADVODANs boligadvokater kan hjælpe dig med at finde den rigtige pris, hvis din drømmebolig ligger på en forurenet grund, og vi kan også forhandle prisen på plads for dig.

Har du brug for hjælp til Boligkøb?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe dig med dit boligkøb?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Boligkøb?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.