Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Skilsmisse

Skilsmisse og bodeling

Når I skal skilles, ophører jeres formuefællesskab. Det vil sige, at I skal dele jeres fælles gæld og værdier imellem jer. Hvis I har lavet en ægtepagt, som giver den ene eller jer begge særeje over særlige ting eller formuer, skal de værdier trækkes ud af boet, inden det gøres op og deles.

Du er herI kan vælge selv at diskutere de overordnede rammer for jeres bodeling ved skilsmissen på plads. I den forbindelse handler det om at finde ud af, hvad I hver især skal have i kroner og øre, og hvordan jeres ejendele skal fordeles imellem jer. Det kan også blive nødvendigt at udligne forskellen med et kontantbeløb.

Vi anbefaler, at I med hjælp fra en skilsmisseadvokat får udarbejdet en bodelingsoverenskomst, der sammen med en boopgørelse viser, hvordan I deler jeres aktiver og passiver. Bodelingsoverenskomsten skal underskrives af jer begge og sikrer, at aftalen om bodeling ved skilsmisse er bindende, og at I undgår uoverensstemmelser på et senere tidspunkt. 

BODELING VED SKILSMISSE OG SKAT

I selve boopgørelsen sætter I beløb på, hvor meget I ejer, og hvad I skylder væk, og herefter kan I lave beregningen, der viser, hvor meget I hver især skal have med fra jeres fælles bo.

Hvis I begge ejer mere, end I skylder væk (positiv bodel), deler I, så I får lige meget hver. Hvis den ene ægtefælle skylder mere væk, end vedkommende ejer (negativ bodel), så deler man kun den ægtefælles bodel, som er positiv. Bodelen deles lige mellem jer.

Når boopgørelsen er på plads, skal I huske at tage højde for restskat og overskydende skat for det skatteår, separationen eller skilsmissen foregår i. I den forbindelse er ophørsdagen vigtig.

Som udgangspunkt er ophørsdagen den dag, Familieretshuset modtager jeres ansøgning om separation eller skilsmisse, og det er de ejendele og værdier, I har på dette tidspunkt, som skal gøres op. Det betyder, at du ikke er forpligtet til at dele med din tidligere ægtefælle, hvis du for eksempel arver din tante et par dage efter.

I kan godt aftale en anden dato som ophørsdagen, men det kræver, at I er enige.

Hvis du eller din tidligere ægtefælle får penge tilbage i skat året efter skilsmissen, skal de indgå i bodelingen. Det skyldes, at I som ægtepar er sambeskattede og kan overføre fradrag til hinanden i de år, I har været gift.

UENIGHED VED BODELINGEN

Hvis I ikke kan blive enige om bodelingen, kan sagen indbringes for skifteretten. Den, der beder om hjælp til deling af boet ved skifteretten, skal betale en grundafgift på 400 kr. til skifteretten for det indledende møde.

Hvis sagen overdrages til en autoriseret bobehandler, koster det yderligere 0,5% i skifteafgift af boets formue – dog højst 10.000 kr. Der skal endvidere stilles sikkerhed for bobehandlers honorar. Den som anmoder om at sagen skal gå til bobehandler skal stille sikkerhed. Bobehandlers honorar skal som udgangspunkt deles mellem parterne. Det er muligt at søge om fri proces.

Bodeling ved skilsmisse

HVAD SKER DER I SKIFTERETTEN?

Som det første vil skifteretten indkalde jer til et møde, hvor jeres aktiver og passiver bliver gennemgået, og hvad I er uenige om i den forbindelse. Skifteretten vil forsøge at hjælpe jer med at løse jeres uoverensstemmelser, så I kan indgå et forlig om bodelingen, og sagen sluttes på mødet.

Hvis I ikke kan blive enige om bodelingen, kan skifteretten henvise sagen til en bobehandler, som er en erfaren familieretsadvokat. Det er udgangspunktet, at bobehandleren kan vejlede jer, så I ikke behøver at være repræsenteret af advokat. Vælger en af jer alligevel at antage en advokat, skal vedkommende selv betale udgiften til denne.

Bobehandleren skal gennemføre delingen af fællesboet i samarbejde med jer og udarbejder i den forbindelse en boopgørelse. Kan I ikke blive enige under sagens behandling, vil bobehandleren opfordre jer til at anlægge en sag om det, som I er uenige om.

Hvis der ikke bliver lagt sag an, udarbejder bobehandleren et udkast til en boopgørelse på baggrund af sin vurdering af sagen og sender den til skifteretten. Har I indsigelser mod boopgørelsen, skal I sende dem til skifteretten senest fire uger efter, I har modtaget den.

Bobehandlingen afsluttes med, at skifteretten stadfæster boopgørelsen. Skifteretten tager i den forbindelse stilling til jeres eventuelle indsigelser mod opgørelsen.


Hent grafik i pdf

Skilsmisse Bodeling grafik

Har du brug for hjælp til Skilsmisse?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe dig med din skilsmisse?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Skilsmisse?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.