PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Flygtning fra Afghanistan? Flygtningenævnets afgørelse kan få vigtig betydning

Flygtningenævnet har i starten af februar 2022 afgjort, at Talibans magtovertagelse i Afghanistan ikke udgør en så generel trussel imod civilbefolkningen, at den blotte tilstedeværelse i landet kan give adgang til asyl i Danmark.

Tværtimod tyder internationale rapporter på, at magtskiftet fra august 2021 har medført mere ro i landet for den almindelige afghaner.

Det har både betydning for afghanske flygtninge, der pt. opholder sig i Danmark under midlertidig asylbeskyttelse, samt afghanske flygtninge, der i fremtiden vil søge om asyl i Danmark. 

Det bliver formentlig sværere at få asyl i Danmark for nyankomne afghanske flygtninge - generelt set. Og på samme måde kan det være vanskeligt at bevare eller få forlænget sin opholdstilladelse.

Men Flygtningenævnet siger til gengæld også med de to nye afgørelser, at afghanske flygtninge, der står i et modsætningsforhold til Taliban (eksempelvis på grund af tilknytning til den tidligere regeringsmagt eller de internationale koalitionsstyrker) kan have en særlig risikoprofil og risikere forfølgelse af Taliban eller deres støtter.

Også dette har betydning for flygtninge, som allerede er i Danmark, og ankommende flygtninge fra Afghanistan i fremtiden. Men for denne gruppe må det forventes, at det bliver lettere at få asyl, hvis man er forfulgt af eller står i modsætning til Taliban. På tilsvarende vis kan det have positiv betydning for herboende flygtninge i forhold til forlængelse af opholdstilladelse, at de fortsat har behov for asylbeskyttelse.

 

Udgivet d. 22-02-2022

0 kommentar

0 / 700 tegn