PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Lejekontrakt – det skal du vide som lejer eller udlejer

Som lejer eller udlejer bør du sørge for, at der er udarbejdet en lejekontrakt, som regulerer lejeforholdet. Den er nemlig et vigtigt værktøj, hvis der er opstår konflikter, uenigheder eller misforståelser.

Uanset om du er lejer eller udlejer, kan du kræve, at der bliver udarbejdet en kontrakt, inden du indgår en aftale om en lejebolig. Her på siden kan du læse mere om lejekontrakter, og hvad du bør være opmærksom på som lejer eller udlejer. Du kan også downloade en gratis skabelon til lejekontrakten.

Har du brug for hjælp til at gennemgå eller udfylde din lejekontrakt? Så kan en Advodan-lejeretsadvokat hjælpe dig. Læs mere her.

Lejekontrakt for beboelse

En lejekontrakt er den skriftlige aftale mellem lejer og udlejer, som regulerer lejeforholdet. Det vil sige, at det i lejekontrakten skal angives, hvilke forpligtelser og rettigheder lejer og udlejer hver især har.

Vær opmærksom på at en lejekontrakt ikke er gyldig, selvom den er underskrevet, hvis den er i strid med lejelovens ufravigelige regler.

 

 

Lejekontraktens indhold

En lejekontrakt indeholder en lang række oplysninger, herunder:

  • Tidspunkt for lejeforholdets start
  • Opsigelsesfrist
  • Lejemålets type
  • Lejemålets areal
  • Brugsret (adgang til fx cykelskur eller kælderrum)
  • Størrelsen på huslejen
  • Størrelsen på depositum og forudbetalt leje
  • Lejemålets stand ved indflytning
  • Aftaler om forbrug (el, vand og varme)
  • Aftaler om vedligeholdelse
Du skal altid bruge den nyeste udgave, for at lejekontrakten er gyldig. Benyttes den forkerte udgave, medfører det at tilføjede bestemmelser som pålægger lejer flere forpligtelser end dem, som fremgår af lejeloven, er ugyldige.

Standard lejekontrakt: gratis skabelon

Som udlejer kan du vælge at udforme en lejekontrakt selv eller med hjælp fra en advokat. Oftest vil det nemmeste være at bruge en standardiseret skabelon til lejekontrakt fra  Indenrigs- og Boligministeriet.

Du skal altid bruge den nyeste udgave, for at lejekontrakten er gyldig. I 2020 er det typeformular A, 9. udgave. Benyttes den forkerte udgave, medfører det at tilføjede bestemmelser som pålægger lejer flere forpligtelser end dem, som fremgår af lejeloven, er ugyldige.

Download en gratis lejekontraktsskabelon her.

Skabelonen indeholder til sidst en vejledning, som hjælper dig med at udfylde eller forstå den standardiserede lejekontrakt.

 

Lejekontraktens §11 om ”særlige vilkår”

Både som lejer og udlejer bør du være bekendt med §11 i den standardiserede lejekontrakt.

 

Værd at vide for lejer

Du er som udgangspunkt godt beskyttet af lejeloven, men derfor bør du ikke undlade en grundig gennemlæsning af din lejekontrakt, før du skriver under. Du bør især tjekke §11 for særlige vilkår, hvis din lejekontrakt er lavet efter Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens skabelon. De særlige vilkår kan nemlig handle om forhold, som har stor betydning for dig som lejer – fx huslejestigninger eller regler for husdyr i lejemålet.

Værd at vide for udlejer

Lejer er som hovedregel særligt godt beskyttet i lejeloven. Med en kontrakt er det muligt for dig som udlejer at aftale dig ud af nogle af lejelovens beskyttende regler. Men der er nogle specifikke krav til, hvordan særlige vilkår i en kontrakt skal formuleres, ligesom der er nogle bestemmelser i lejeloven, som man ikke kan ændre på i en kontrakt.

Hvis du som udlejer ønsker at fravige nogle af lejelovens bestemmelser, skal det fremhæves i lejekontrakten. I standardformularen til lejekontrakter er der plads til at skrive særlige vilkår ind i §11.

Det er ikke alle lejelovens bestemmelser, der kan fraviges. Derfor kan der være særlige vilkår, som ikke er gyldige, selvom de er fremhævet korrekt. En advokat kan hjælpe dig med at sikre, at de særlige vilkår i din kontrakt er angivet korrekt, og at de er gyldige i henhold til lejeloven.

Få juridisk hjælp til lejekontrakten

En lejekontrakt er et vigtigt redskab for dig som lejer eller udlejer, hvis der opstår uoverensstemmelser. Men uanset om du er lejer eller udlejer, kan det være svært at gennemskue, hvad du skriver under på i kontrakten – og der er som udgangspunkt ingen fortrydelsesret på en underskrevet lejekontrakt. Det kan derfor være en rigtig god idé at gennemgå din lejekontrakt med en advokat, så du undgår unødige konflikter i lejeforholdet.

Hos Advodan kan vi hjælpe dig med at gennemgå alle detaljerne i lejekontrakten. Det betyder, at du kan være sikker på, at lejens størrelse, fristerne i forbindelse med opsigelse af lejemål eller ansvarsfordeling af vedligeholdelse er gyldige.

Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med din lejekontrakt, her.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?