Situationen på boligmarkedet har længe været præget af usikkerhed, og er det fortsat. Det presser boligsælgerne, fordi det tager lang tid at komme af med boligen, og fordi et salg ofte er ensbetydende med et markant nedslag i prisen. For arvinger, som sidder tilbage med en afdød slægtnings usælgelige bolig, er situationen særlig problematisk.
"Jeg har kendskab til mange arvinger, som ikke kan sælge boligen i et dødsbo inden for fristen på 12 måneder, som gælder for privat skifte. De er selvfølgelig frustrerede og rådvilde, fordi de ikke kan få afsluttet boet og komme videre," fortæller advokat Bodil Ravn fra Advodan.
Bobestyrerbehandling giver mere tid
Ifølge Bodil Ravn har arvingerne i princippet to muligheder. De kan vælge at arve boligen og holde den på markedet i håb om, at de kan sælge den senere. Eller de kan vælge at få en bobestyrer til at varetage boet og dermed automatisk få et år mere til at sælge boligen i boet.
"Hvis arvingerne tager boligen ud af boet, skal den værdisættes til en pris, som enten kan være den offentlige ejendomsvurdering eller en vurdering fra en mægler - og den værdi skal arvingerne betale arveafgift af. Men som boligmarkedet er i øjeblikket, er det langt fra sikkert, at boligen kan sælges til den pris, og det betyder, at arvingerne kommer til at betale arveafgift af noget, de ikke får. Hvis det alligevel lykkes at sælge boligen med fortjeneste, så skal arvingerne være opmærksomme på, at de bliver beskattet af fortjenesten, forklarer Bodil Ravn og fortsætter:
"Mit råd til arvingerne er lige nu, at de skal sælge boligen i boet - og hvis de ikke selv kan sælge den inden for et år, så skal de få en bobestyrer til at varetage bobehandlingen. På den måde får de længere tid til at sælge boligen, de skal kun betale arveafgift af det, de faktisk får, og samtidig løber de en mindre økonomisk risiko end, hvis de tager boligen ud af boet. Hvis det allerede fra starten ser ud som om, boligen bliver svær at sælge, så kan arvingerne også med fordel vælge at få udleveret boet til en bobestyrer til at begynde med".
Fakta: Hvad er privat skifte?
- Privat skifte betyder, at arvingerne deler boet uden hjælp fra en bobestyrer
- Privat skifte kræver, at alle arvinger er enige om samtlige dispositioner som fx deling af indbo og salg af ejendom
- Bobehandlingen skal være afsluttet senest 12 måneder efter dødsdagen
Fakta: Hvad er bobestyrerskifte?
- Hvis arvinger er uenige, hvis boet er forgældet, eller hvis afdøde i sit testamente har bestemt det, bliver boet skiftet ved bobestyrer
- Bobestyreren kan være en advokat, som er autoriseret af skifteretten. Det kan også være en advokat, som afdøde har udpeget i sit testamente
- Bobestyreren fungerer som dødsboets advokat og vil varetage boets interesser
- Et bobestyrerbo skal være afsluttet senest 24 måneder efter dødsdagen
16 kommentarer
Lone Olsen
Mette Spangenberg
Bodil Ravn
Mette Spangenberg
lisbeth christensen
Bodil Ravn
Lisbeth Christensen
Anne Jensen
Bodil Ravn
Anne Jensen
Bodil Ravn
Anne Jensen
Bodil Ravn
Anne Jensen
Bodil Ravn
Anne Jensen
Bodil Ravn
Henning Pedersen
Bodil Ravn
jørgen sørensen
Bodil Ravn
Bodil Ravn
Birgitte Fausing
Karina Nørgaard
Bodil Ravn
Karina Nørgaard
Annette Kristiansen
Bodil Ravn
Annette Kristiansen
Bodil Ravn
Annette
Bodil Ravn
Henriette Andersen
Bodil Ravn
Jette Klein
Bodil Ravn
Jette Klein
karina nielsen
Bodil Ravn
Thor Kofod
Bodil Ravn
Lars peter
Bodil RAvn