Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Inkasso

Rykkergebyrer og procesrente

Der findes en række regler for rykkerbreve og rykkergebyrer, og det er vigtigt at følge dem.

Du er her

Rykkergebyrer

Du må opkræve 100 kroner (momsfrit) pr. rykker. Du må maksimalt sende tre rykkere for hver faktura og kan kun få gebyr for tre styk. Du skal give en betalingsfrist på minimum ti dage for hver rykker, hvis du opkræver gebyr.

Vær opmærksom på, at du som kreditor har pligt til i rimeligt omfang at forsøge at samle fordringen i samme rykkerskrivelse.

Hvis der er tale om et erhvervsforhold, kan du desuden opkræve et kompensationsbeløb på 310 kroner. Dette kan du pålægge skyldner når som helst i rykkerforløbet.  

Læs mere om kompensationsbeløbet længere nede på denne side.

Et eksempel på et gebyrmæssigt sagsforløb:

1. rykker, betalingsfrist senest 10 dage = 100,00 kr.
2. rykker, betalingsfrist senest 10 dage = 100,00 kr.
3. rykker, betalingsfrist senest 10 dage = 100,00 kr.
4. rykker = 0,00 kr.
Kompensationsbeløb (kun erhverv) = 310,00 kr.
I alt = 300,00 kr. (610,00 kr. for erhverv)

 

Download her Hent skabeloner til rykkere

Download tre skabeloner til rykkerbreve. Herefter skal du kun udfylde få felter i skabelonerne for at kunne sende dem af sted til skyldner.

  • Udfyld skabelonerne - nemt og hurtigt
  • Du får sikkerhed for, at skabelonerne overholder gældende lovgivning
  • Individuel tilretning - skabelonerne ligger i word
Få dine skabeloner her

Når du udfylder formularen og trykker ”send til e-mail”, bliver du samtidig tilmeldt vores Nyhedsbrev Erhverv. På baggrund af din interesse i rykkerskabelonerne sender vi dig to nyhedsbreve om inkasso inden for de næste par uger. Herefter vil du kun modtage nyhedsbrevet én gang om måneden. 

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger til at fremsende rykkerskabelonerne og som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning. 

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her

 

Hvornår kan der beregnes renter?

Ifølge renteloven er du berettiget til at opkræve renter fra forfaldsdagen, når forfaldsdatoen er fastsat i forvejen, fx da du indgik aftalen med kunden. Det er som hovedregel ikke tilstrækkeligt at sende en faktura, hvor rentebetingelsen er anført.

Hvis forfaldsdagen/betalingsfristen ikke er aftalt i forvejen, kan du tidligst kræve renter 30 dage efter, du har sendt fakturaen.

Er betalingsfristen længere end 30 dage, kan du først kræve renter efter denne dato, fx ved en betalingsfrist på løbende måned + 20 dage.

Procesrente og forbrugere

I forhold til forbrugere må der altid beregnes procesrente (også kaldet morarente). Procesenten er fastsat ved lov og reguleres halvårligt. Dit lokale ADVODAN-kontor kan oplyse dig den aktuelle procesrente.

Har du aftalt en højere rente end procesrenten i dine aftaler med forbrugerne, kan disse være ugyldige. Spørg os til råds om, hvornår du må tage højere renter end procesrenten.

Procesrente og erhvervsdrivende

Rentebetingelserne skal aftales med kunden og fremgå tydeligt af tilbud, ordrebekræftelsen eller af dine standard salgs- og leveringsbetingelser, som din kunde har kvitteret for modtagelsen af. Betingelserne skal senest udleveres til kunden som en del af handlen, hvis de skal gælde som et gyldigt handelsvilkår.

I forhold til erhvervsdrivende må du gerne aftale en højere rente end procesrenten. Vær opmærksom på, at rentevilkår, der kun står på fakturaen, kan være et gyldigt handelsvilkår.

Er rentekravet kun påført fakturaen, forpligter det ikke kunden, fordi kunden ikke har accepteret rentevilkårene ved aftalens indgåelse. I visse brancher gælder der særlige sædvaner for rentesats.

Hvis en højere rente end procesrenten ikke er aftalt eller følger af branchesædvane, kan du kun lovligt kræve procesrenten som i forbrugerforhold.

Det er derfor vigtigt at indgå en fast aftale om salgs- og leveringsbetingelser med erhvervskunder.

Kompensationsbeløb

Siden 1. marts 2013 har du som kreditor i erhvervsforhold haft ret til at opkræve et fast kompensationsbeløb på 310 kroner – alene pga. den forsinkede betaling. Kompensationsbeløbet er ikke momspligtigt, og det kan opkræves ud over de 3 x 100 kroner i rykkergebyrer samt 100 kroner i inkassogebyr. Du bestemmer selv hvornår i forløbet, du vil opkræve kompensationsbeløbet.

Har du ikke allerede selv pålagt kompensationsbeløbet, vil ADVODAN automatisk pålægge beløbet for dig ved sagens opstart.

 

Ønsker du at starte en inkasso-sag, kan du udfylde nedenstående formular. Oplysningerne sendes til dit nærmeste ADVODAN-kontor (baseret på dit postummer). Du vil efterfølgende blive kontaktet af en inkasso-medarbejder for det videre forløb.

Når du trykker på ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail til dit nærmeste ADVODAN-kontor med de indtastede oplysninger. Derefter vil du blive kontaktet af en inkasso-medarbejder for det videre forløb.

Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor.
Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret.
Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Tak

Du vil blive kontaktet af en
advokat fra ADVODAN inden længe.

Har du brug for hjælp til Inkasso?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Inkasso?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.