Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Hvad skal jeg have på skrift ved salg af virksomhed?

Der er meget at holde styr på og ofte mange penge på spil i en virksomhedshandel. Derfor er det vigtigt, at få dokumenteret handlen på skrift.


Hemmeligholdelsesaftale

Under forhandling om salg af en virksomhed vil parterne ofte være nødsaget til at afgive oplysninger af fortrolig karakter. Som sælger har du eksempelvis i nogle tilfælde blive nødt til at udlevere information (fx tegninger, beregninger eller prototyper) omkring rettighederne til en kommende handelspartner forud for indgåelse af en aftale.

Til dette bør du anvende en hemmeligholdelsesaftale (også kaldet Non Disclosure Agreement, NDA). Det er et juridisk dokument, der sikrer, at parterne ikke bruger den viden, de opnår ved eksempelvis et møde eller ved udlevering af fortroligt materiale.

Eventuel hensigtserklæring

Når I er blevet enige om de overordnede forhold, er det normal procedure, at både køber og sælger underskriver en hensigtserklæring. Hensigtserklæringen er ikke juridisk bindende men ment som en foreløbig købsaftale, hvor køber efterfølgende får lejlighed til at undersøge virksomheden nærmere i en due diligence.              


Ejeraftale

Et andet vigtigt dokument er ejeraftalen. Ejeraftalen skal udfærdiges, hvis du fortsat har en mindre ejerandel i virksomheden. 

Der kan også være handler, hvor der er flere om at købe. Det forekommer eksempelvis, hvor der er ligestillede partnere, eller hvor der er en passiv investor. Ejeraftalen beskriver og regulerer samarbejdet mellem ejerne. Det er forhold som ledelse, direktion, bestyrelse, revision, generalforsamling, salgsret og pligt, konkurrenceklausuler, misligholdelse, hemmeligholdelse, konventionalbod, behandling af tvister osv.

Hvad er en ejeraftale?

Købsaftale/overdragelsesaftale

Købsaftalen er det juridiske dokument for handlen. Det er vigtigt, at aftalen afspejler handlen og dens præmisser loyalt i forhold til begge parter.

Aftalens indhold afhænger naturligvis af, hvad der overdrages, hvordan det afdrages, hvilke aftaler, der laves i forbindelse med betalingen og øvrige vilkår for overdragelsen. En overdragelsesaftale er derfor et af de vigtigste dokumenter at få udarbejdet i forbindelse med købet af en virksomhed.

Ofte er det sælgers advokat, der udarbejder købsaftalen.

Salg og generationsskifte af virksomhed

Uanset om du vælger at sælge en del af virksomheden eller det hele samlet, kræver det forberedelse og research. Ved at være i god tid kan du forberede dig bedst muligt på en forhandling.

 

Hent e-bogen 10 tips til sikker virksomhedsdrift

Få tilsendt vores e-bog og få svar på de vigtigste spørgsmål, der kan sikre et juridisk sikkert fundament i din virksomhed.

  • Juridisk guide til dig som virksomhedsejer
  • 40 sider med konkrete råd
  • Bliv klogere og få svar på dine spørgsmål
  • Print - eller læs på din iPad
Få din e-bog her

Modtag vores nyhedsbrev

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.770 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.770 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder og gode råd om jura. Vi sender ud to gange hver måned.

* Din tilmelding afgives til ADVODAN A/S
– CVR nr.: 2979 5185