Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Hvordan foregår et virksomhedssalg?

Et gennemtænkt og velorganiseret ejerskifte gavner både dig og din virksomhed.


1. Forarbejde

Det er vigtigt, at du sørger for at lave et grundigt forarbejde. Tag stilling til, hvad du vil opnå med et salg. Er det et generationsskifte, vækstpotentiale for virksomheden, bedre indtjening, rationalisering, bedre sikring, positionering i markedet, udvidelse af sortimentet af ydelser/produkter eller andet?

Sørg for at kompetencerne til at gennemføre et salg til stede i din virksomhed, så du/I er sikre på, at opgaven kan løftes internt. Overvej om du har de rette rådgivere og vurder om din virksomhed har den rette selskabskonstruktion i forhold til et forestående salg og med henblik på profitmaksimering.

Hvad er et holdingselskab?

2. Analyse

Overvej hvem du vil sælge eller overdrage virksomheden til. Er det et af dine børn eller din ægtefælle, som skal overtage virksomheden? Er det en medarbejder i virksomheden? Eller vil du sælge til en anden virksomhed?

Ønsker du at sælge til en anden virksomhed, skal du afsøge dine salgsmuligheder og analysere de virksomheder, som passer til dine kriterier. Det er en god ide at sortere ud fra størrelse, omsætning, geografi, kundeportefølje, ydelser/produkter og lignende.

3. Salgsmodning

Når du har besluttet dig for at sætte gang i ejerskiftet, skal du også sikre, at du har styr på alle aftaler med kunder og samarbejdspartnere – også på skrift, så virksomheden er nem at føre videre. Du skal sikre, at din virksomhed har den mest attraktive juridiske konstruktion, så der fx er plads til udvidelse på længere sigt. Endeligt er det vigtigt, at du sikrer, at dine ydelser og produkter er fulgt med udviklingen.

4. Gennemfør salget
Når du har styr på din research, er du klædt på til at forhandle om prisen. Overvej hvad der skal og ikke skal indgå i handlen fx kunder, medarbejdere, klausuler, samarbejdsaftaler, rettigheder til patenter og varemærker, garantier eller andet.

Husk fortrolighedserklæringer for alle, der har direkte berøring og betydning for gennemførelsen af handlen. Sørg for at få alt hvad, der er aftalt, skrevet ind i de endelige købskontrakter. Få afklaret den fremtidige selskabskonstruktion i virksomheden, og aftal hvordan ledelse og bestyrelse skal organiseres fremadrettet.

5. Efter salget

Så snart der ligger en endelig aftale, skal du informere dine medarbejdere og dine kunderne om, hvad fremtidsplanerne er for virksomheden.

Måske skal virksomheden reorganiseres og optimeres i forhold til medarbejderstab, it, bygninger, leverandør- og samarbejdsaftaler mv. Og måske kan der være forskellige virksomhedskulturer, som skal sammensmeltes.

Salg og generationsskifte af virksomhed

Uanset om du vælger at sælge en del af virksomheden eller det hele samlet, kræver det forberedelse og research. Ved at være i god tid kan du forberede dig bedst muligt på en forhandling.

 

Hent e-bogen 10 tips til sikker virksomhedsdrift

Få tilsendt vores e-bog og få svar på de vigtigste spørgsmål, der kan sikre et juridisk sikkert fundament i din virksomhed.

  • Juridisk guide til dig som virksomhedsejer
  • 40 sider med konkrete råd
  • Bliv klogere og få svar på dine spørgsmål
  • Print - eller læs på din iPad
Få din e-bog her

Modtag vores nyhedsbrev

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.770 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.770 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder og gode råd om jura. Vi sender ud to gange hver måned.

* Din tilmelding afgives til ADVODAN A/S
– CVR nr.: 2979 5185