PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Opret et interessentskab (I/S)

Et interessentskab kan være den rette selskabsform for dig, der gerne vil starte virksomhed med en anden person eller et andet selskab på en simpel og overskuelig måde.

Opret et interessentskab (I/S)

Hvis du og en forretningspartner tænker på at starte virksomhed sammen, kan et interessentskab være vejen frem. Her kan du læse om fordelene og vilkårene ved denne type virksomhed, samt hvordan du opretter den.

Er ejerne af virksomheden kapitalselskaber, er der begrænset hæftelse. Opretter du interessentselskabet gennem fx et ApS, sætter du altså ikke din personlige formue på spil.

Hvad er et interessentskab?

Et interessentskab er en type af personligt ejet virksomhed, man bruger også betegnelsen ”personselskab” om et interessentskab. Den adskiller sig fra de to andre typer af personligt ejet virksomhed – enkeltmandsvirksomhed og PMV – ved at have to eller flere ejere. Ellers ligner et I/S på mange måder en enkeltmandsvirksomhed.

 

 

 

Hvem kan eje et interessentskab? 

Ejerne i et interessentskab kan både være personer og andre selskaber.

Overvejer du at stifte et interessentskab, skal du vide, at du som ejer hæfter personligt. Det vil sige, at din privatøkonomi kommer for skud, hvis din virksomhed bruger penge, den ikke selv kan betale tilbage. Derfor bør du overveje selskabsformen nøje, hvis du opretter en virksomhed med risiko for tab eller krav om erstatning.

 

Hvilke skatteregler gælder?

Som ejer af et interessentskab kan man vælge at blive beskattet efter en af tre ordninger:

  1. Personskattereglerne, hvor indkomsten beskattes som personlig indkomst.
  2. Virksomhedsordningen, hvor der sker en foreløbig beskatning af virksomhedens overskud med en skattesats svarende til skattesatsen for selskaber. Ved anvendelse af virksomhedsskatteordningen er der også fuldt fradrag for renteudgifter.
  3. Kapitalafkastordningen, der kun giver nogle af virksomhedsordningens fordele, men er mere enkel.

Hvorfor oprette et I/S? 

Et I/S kan give god mening, hvis du ønsker at stifte det sammen med en anden forretningspartner og vil undgå nogle af de forpligtelser, der hører med oprettelsen af et kapitalselskab.


Når du opretter et I/S

  • skal du ikke føre ejerbog
  • skal du ikke leve op til krav om startkapital
  • behøver du ikke oprette en ledelse i form af en direktion, bestyrelse eller lign.
  • skal du ikke sende årsrapport til Erhvervsstyrelsen, hvis minimum én ejer er en fysisk person
  • kan virksomhedens underskud trækkes fra i den personlige indkomstskat

Den største fordel ved at oprette et I/S er, at det er nemt. Ofte vil det være en bedre løsning at oprette et ApS, men hvis du skal i gang med et mindre projekt og ikke har styr på papirarbejde eller startkapital, kan et interessentskab være en løsning.

Hvordan opretter jeg et interessentskab?

Det er meget simpelt at starte et I/S. Faktisk kan du gøre det blot ved at aftale med en anden person eller et andet selskab, at I vil starte virksomhed sammen. Dette sker typisk ved indgåelse af en interessentskabskontrakt. Det er dog kun lovligt, så længe virksomheden ikke er momspligtig. Det er den, så snart dens indtægt indenfor en periode på 12 måneder overstiger 50.000 kr.

Hvis virksomheden er momspligtig, eller du ønsker et CVR-nummer til virksomheden, skal den registreres hos Erhvervsstyrelsen. Hvis en af ejerne er et selskab (fx ApS) med begrænset hæftelse, skal interessentskabet også registreres.

Advodans hjælp?

Det kan være svært at gennemskue, hvad der er den rette selskabsform, når man skal opstarte ny virksomhed. Vi har stor erfaring med oprettelse af selskaber, og vi kan give dig værdifuld rådgivning, så du vælger den rette virksomhedstype fra starten og undgår for meget papirarbejde undervejs.

Vælger du at oprette et interessentskab, kan vi sørge for, at du får udarbejdet en interessentskabskontrakt til hjælp for samarbejdet mellem dig og de øvrige ejere. 

Indsender formularen...

Har du brug for hjælp til at oprette et interessentskab?

Få hjælp til