Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Hvordan finansierer jeg opkøb af virksomhed?

Det er vigtigt, at du har styr hvilke finansieringsmuligheder, der er til stede, når du skal købe virksomhed. Oftest vil en virksomhedshandel bestå af flere finansielle elementer.

Du er her

Lån i banken

Banklån indgår ofte i finansieringen, når du skal købe virksomhed. Ideelt set vil bankfinansiering bedst kunne bruges til driftsfinansieringen i form af en kassekredit. Det er almindeligt at få anlægsfinansiering til maskiner og udstyr i banken. Banken tager grundlæggende sikkerhed for finansieringen ved virksomhedspant og i nogle tilfælde yderligere sikkerhed ved pant i dine øvrige aktiver, som privat bolig eller personlig kaution.

Sammensætningen af den endelige finansieringsløsning vil naturligvis hænge nøje sammen med den helt konkrete virksomhed, som du ønsker at købe.

Investor/partner

Hvis du ikke kan få lov at låne det beløb, du ønsker, i banken, har du muligheden for at finde en privat investor, der vil hjælpe med finansieringen af købet.

Vækstfonden

Vækstfonden tilbyder ligeledes en række forskellige finansieringsløsninger til virksomheder, der har svært ved at få fuld finansiering gennem banken.

Selvfinansiering

Selskabsloven tillader selvfinansiering, hvis man benytter selskabets frie midler. Med frie midler menes de midler, der allerede i dag kan bruges til at udlodde udbytte.

Selvfinansiering kan gøre det lettere at finansiere en overtagelse af virksomheden. Det kan fx være en fordel, når et barn eller en yngre medarbejder skal rejse midler til at købe en virksomhed fra en ældre ejer i forbindelse med et generationsskifte.

Selvfinansiering er dog underlagt visse betingelser og begrænsninger. Blandt andet har ledelsen ansvar for, at der opretholdes et forsvarligt kapitalberedskab i virksomheden set i forhold til selskabets aktiver.

Udestående kapital

Som supplement til selvfinansieringgiver loven mulighed for udestående kapital, hvor du som køber ikke behøver at indbetale hele købssummen for at erhverve kapitalandele – det vil sige aktier eller anparter i virksomheden. Der skal dog til enhver tid være indbetalt 25 procent af selskabskapitalen og minimum 50.000 kroner.

A/B modellen

Med A/B-aktiemodellen kan sælger overdrage sin virksomhed til køber over tid. Aktierne i driftsselskabet opdeles i A-aktier, der har forlods udbytteret, og B-aktier der ikke har samme rettighed og, som derfor er billigere. Som køber får du som en start delejerskab i driftsselskabet ved at købe B-aktier.

Earn out

I nogle tilfælde kan der aftales en earn out-model, hvor du som køber betaler sælger i takt med, at driften viser en lovede indtjening. Det sker særligt ved handler, hvor der er usikkerhed om virksomhedens fremtidige indtjening.

En earn out model er skattemæssigt kompliceret og kræver særlig rådgivning.

Kredit

Du har også mulighed for at aftale en ganske almindelig kreditaftale med sælger, hvor du som køber skal betale virksomhedens pris over en given periode.

Overdragelse med succession

Er der tale om, at du som nært familiemedlem eller nærtstående medarbejder skal overtage virksomheden, er der mulighed for at anvende de såkaldte successionsregler.

Reglerne om succession betyder, at sælger ikke beskattes i forbindelse med overdragelsen. Derimod indtræder du som køber i sælgers skattemæssige stilling. Du overtager derved sælgers skattebyrde, som først udløses, når du vælger at sælge virksomheden. 

 

Hent e-bogen 10 tips til sikker virksomhedsdrift

Få tilsendt vores e-bog og få svar på de vigtigste spørgsmål, der kan sikre et juridisk sikkert fundament i din virksomhed.

  • Juridisk guide til dig som virksomhedsejer
  • 40 sider med konkrete råd
  • Bliv klogere og få svar på dine spørgsmål
  • Print - eller læs online
Få din e-bog her

Når du udfylder formularen og trykker ”send til e-mail”, bliver du samtidig tilmeldt vores Nyhedsbrev Erhverv.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger til at fremsende e-bogen og som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysningerne her

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp til opkøb af virksomhed? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.