Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Hvordan forløber opkøb af virksomhed?

Fordelene ved at opkøbe en anden virksomhed kan være mange. Flere kunder, færre konkurrenter og muligheden for at trimme organisationen osv. Et succesfuldt opkøb kræver dog også grundige forudgående overvejelser.

Du er her

Fase 1: Forarbejde

Et grundigt forarbejde er vigtigt, så tag stilling til hvad du vil med et opkøb. Er målet vækst, rationalisering, større indtjening, bedre sikring, positionering i markedet, udvidelse af sortimentet af ydelser/produkter eller andet?

Sørg for, at kompetencerne til at gennemgå et køb er tilstede i din virksomhed, så du/I er sikre på, at opgaven kan løftes internt. Tal med banken om finansieringsmulighederne, vurder om du har det rette team af rådgivere og overvej, om din virksomhed har den rigtige selskabskonstruktion i forhold til et forestående opkøb. 

Fase 2: Analyse

Lav en profil af den ideelle virksomhed og analyser de virksomheder, der passer til dine købskriterier. Inddel eksempelvis ud fra omsætning, geografi, størrelse, kundeportefølje etc.

Overvej hvilken købsmodel der passer bedst til din situation. Skal det være kontant eller aktie mod aktie? At sælger medfinansiere opkøbet kan også være en mulighed. Her vil det typisk være en earn-out model, hvor sælgerfinansieringen er afhængig af virksomhedens resultater i de kommende år.

Din egenkapital må ofte suppleres med bankfinansiering. Tal derfor med banken igen og få afdækket de potentielle finansieringsmuligheder og hvordan banken vil kræve sikkerhed for deres finansiering. Skal de have pant i virksomheden eller personlige kautioner m.m.?

Fase 3: Forhandling

Når du har styr på din research, er du klædt på til at forhandle om prisen. Overvej hvad der skal og ikke skal indgå i handlen fx kunder, medarbejdere, klausuler, samarbejdsaftaler, rettigheder til patenter og varemærker, garantier eller andet. Overvej også hvordan du sikrer nødvendig viden fra nøglemedarbejdere og it-systemer.

Husk fortrolighedserklæringer for alle, der har direkte berøring og betydning for gennemførelsen af handlen.

Fase 4: Dokumentation

Sørg for at få alt hvad, der er aftalt, skrevet ind i de endelige købskontrakter. Få afklaret den fremtidige selskabskonstruktion i virksomheden, og aftal hvordan ledelse og bestyrelse skal organiseres fremadrettet.

Det er et omfattende arbejde, men det er en god investering. Efterfølgende vil det spare dig for mange ressourcer.

Fase 5. Tilpas organisationen

Den virksomhed, som du overtager, skal du som regel reorganiseres og optimeres i forhold til medarbejderstab, it, bygninger, leverandør- og samarbejdsaftaler mv. Vær her opmærksom på, at der kan være forskellige virksomhedskulturer, som skal sammensmeltes. Koordiner offentliggørelsen mellem dig og sælger. Det sikrer, at overdragelsen ikke medfører kunde- og medarbejderflugt. Udarbejd gerne en kommunikationsplan. 

 

Hent e-bogen 10 tips til sikker virksomhedsdrift

Få tilsendt vores e-bog og få svar på de vigtigste spørgsmål, der kan sikre et juridisk sikkert fundament i din virksomhed.

  • Juridisk guide til dig som virksomhedsejer
  • 40 sider med konkrete råd
  • Bliv klogere og få svar på dine spørgsmål
  • Print - eller læs online
Få din e-bog her

Når du udfylder formularen og trykker ”send til e-mail”, bliver du samtidig tilmeldt vores Nyhedsbrev Erhverv.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger til at fremsende e-bogen og som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysningerne her

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp til opkøb af virksomhed? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.