Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ægteskab eller papirløse par

Samejekontrakt

Køber I bolig sammen, er der kun meget få regler, der regulerer, hvordan I står i forhold til hinanden. Det kan give problemer, hvis I bliver uenige om boligen, eller hvis I går fra hinanden og må sælge boligen.


Som kærestepar er der ingen hjælp at hente i lovgivningen, hvis I går fra hinanden og alene er uenige om, hvad der skal ske med jeres fælles bolig. Er der derimod tale om et såkaldt ”bo”, kan skifteretten involveres. Ved et bo skal forstås at man foruden boligen er uenige om bil, indbo m.m. Er man alene uenige om den fælles bolig, kan det betyde en lang og opslidende konflikt. Men der er en løsning.

Hvis du og din partner ikke er gift og vælger at købe bolig sammen, skal I være opmærksomme på, at I, i modsætning til gifte par, der køber bolig sammen, ikke er dækket ind under nogen regler, hvis I på et tidspunkt ikke ønsker at eje boligen sammen længere. Det kræver for eksempel en underskrift fra begge parter, før huset, lejligheden eller sommerhuset kan sættes til salg.

I de værste tilfælde hænger man på det fælles boligkøb i flere år, og i yderste konsekvens kan en tvangsauktion være den eneste løsning på at komme ud af et sådant sameje.


LØSNINGEN ER EN SAMEJEKONTRAKT

Alternativet til en lang og dyr konflikt er en samejekontrakt, der i detaljer regulerer, hvordan man kommer ud af et sameje. Det kan enten være ved, at boligen sælges eller ved, at den ene part overtager hus, lejlighed eller sommerhus. I begge tilfælde er der i kontrakten taget højde for, hvordan det skal foregå. I forbindelse med et salg kan det eksempelvis være skrevet ind i kontrakten, at to uvildige ejendomsmæglere skal vurdere prisen på boligen.

Samejekontrakten er også god at have i de tilfælde, hvor den ene part har betalt flere penge end den anden, da boligen blev købt. Uden en samejekontrakt skal man nemlig dele overskuddet ligeligt i forbindelse med et salg. 

Samejekontrakten sikrer:

  • At der er klarhed over, hvordan I kommer ud af samejet
  • At I ikke er tvunget til ligedeling af overskuddet ved et salg
  • At den ene part selv kan underskrive alle dokumenter
  • At der er mulighed for, at den ene part kan overtage boligen

 samejekontrakt

ADVODAN anbefaler, at I opretter en samejekontrakt, hvis I køber bolig sammen. Her kan I anføre, hvordan udgifter til drift og vedligeholdelse skal fordeles imellem jer.

Det er også en god idé, at samejekontrakten forholder sig til, hvordan praktiske opgaver i relation til boligen fordeles, og om der skal være begrænsninger i jeres indbyrdes disposition over boligen.

En samejekontrakt sikrer, at I undgår unødvendige stridigheder. Anfører I, hvordan I vil dele bolig og værdi mellem jer, er der samtidig klare rammer, hvis I går fra hinanden.

Som en ekstra sikring er det altid en god idé, at I sørger for, at begge jeres navne står på købskontrakt og skøde, ligesom I skal tænke på at eje så meget af indboet som muligt i fællesskab.

Nedenfor er der listet nogle gode eksempler på spørgsmål I bør stille jer selv i forbindelse med oprettelsen af en samejekontrakt:

  • Hvordan fordeles de løbende udgifter til boligen mellem jer?
  • Hvad sker der, hvis en af jer stopper med at betale de løbende udgifter til boligen?
  • Kan den ene af jer på eget initiativ udleje boligen til tredjemand?
  • Hvem skal have boligen, hvis I ikke længere ønsker at bo sammen, og hvordan fungerer et salg fra en af jer til den anden?
  • Hvordan skal udgifterne fordeles mellem jer, når jeres fælles bolig skal sælges, og der skal udarbejdes fx energimærkerapport og tilstandsrapport?
  • Hvad gør I, hvis I ikke kan blive enige om salgsprisen på boligen?

Hvordan løser I det økonomiske mellemværende, når boligen er solgt med hhv. overskud eller underskud? 

Har du brug for hjælp til Ægteskab eller papirløse par?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Ægteskab eller papirløse par?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

GØR SOM 12.732 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.732 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.