Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Boligkøb

Tinglysning af skøde

Skødet er handlens officielle dokument og fungerer som en kvittering på det, du allerede har købt. Tinglysning af skødet skal gennemføres og dermed fortælle omverdenen, at boligen har skiftet ejer. Skødet sikrer dig også ejendomsretten over boligen.

Du er her

Hvad er tinglysning?

En rettighed skal tinglyses, hvis den ændres eller overdrages til en anden – det vil sige, at den skal registreres ved en offentlig retsinstans. Når du køber en ejendom, skal rettighederne til den overdrages til dig. Det sker ved, at skødet tinglyses. Først efter tinglysning er det gyldigt, og du er officielt ejer af huset. Så længe tinglysningen ikke er gennemført, kan sælgers kreditorer reelt gøre udlæg i boligen, selv om huset er solgt og pengene overført. Du bør derfor som køber få dit skøde tinglyst hurtigst muligt efter, det er udarbejdet.  

I Danmark foregår tinglysning af et skøde digitalt på tinglysning.dk. Det betyder, at du selv har mulighed for at tinglyse skødet. ADVODAN anbefaler dog, at du får en advokat til at varetage din tinglysning, medmindre du har indgående kendskab til processen og de juridiske forhold.   

Hvordan foregår en tinglysning?

 • Først udarbejdes skødet som et led i handlens berigtigelse. Det bliver som regel gjort af købers advokat.
 • Købers advokat sender et udkast til skødet til godkendelse hos sælger.
 • Det godkendte skøde signeres digitalt med NemID af køber og sælger på tinglysning.dk. Underskriften kan også foretages af advokaten eller andre, hvis der er givet fuldmagt af den ene eller begge parter.
 • Hvis der ikke opstår problemer, vil skødet blive tinglyst automatisk i løbet af få timer eller måske endda minutter. Hvis tinglysningen af en eller anden grund skal behandles manuelt i Tinglysningsretten, er ventetiden ca. en hverdag.
 • Efter tinglysningen underretter købers advokat sælgers og købers bank og beder om tinglysning af købers nye lån og aflysning af sælgers gamle lån, så alle forpligtelser overdrages til køber.
 • Når sælgers gamle lån er aflyst, kan købesummen frigives til sælger.

Tinglysning af skøde er et vigtigt skridt, før du kan kalde dig selv boligejer.

Hvor meget koster en tinglysning?

Hvor meget du skal af med i tinglysningsafgift, afhænger af købsprisen på boligen. Du skal nemlig betale 0,6 % af ejerskiftesummen + et gebyr på 1.660 kr.

Køber du en bolig til 2.000.000. kr. så skal du i alt betale 13.660 kr. i tinglysningsafgift.

Hvad er en refusionsopgørelse?

Når skødet er tinglyst og sælgers lån på boligen er aflyst, overgår ejendomsretten til dig som køber. Herefter bliver købesummen frigivet til sælger.

På dette tidspunkt udarbejdes der også en refusionsopgørelse, som er det endelige regnskab mellem dig og sælger. Refusionsopgørelsen indeholder en oversigt over de poster, som sælger har betalt forud, og som køber skal dække efter overtagelsesdatoen.

Det kan fx være:

 • Ejendomsskatter
 • Vand-, varme- og elforbrug
 • Ejerskifteforsikring
 • Udgifter til grundejerforening
 • Renovations og skorstensfejning

En refusionsopgørelse skal udarbejdes senest 30 dage efter ejendommens overtagelse.

Hvilke oplysninger kan man se på tinglysning.dk?

Gennem tinglysning.dk har du adgang til tingbogen, hvor du gratis kan søge på den bolig, du overvejer at købe (eller en hvilken som helst anden bolig). Det eneste, du skal gøre, er at søge på boligens postnummer og adresse. Hvis du vil have flest muligt oplysninger, skal du dog logge ind med NemID. Husejeren har så adgang til oplysninger om, at du har set på hans eller hendes ejendom.

Når du er logget ind, kan du se oplysninger om ejendommen, købspris, ejerforhold, pantsætning, servitutter og den seneste ejendomsvurdering.

Hvad er servitutter?

Servitutter er påbud og rettigheder over en ejendom. Det kan fx handle om fredning af en bygning, jagtret på grunden eller højden på det omkransende hegn. I det store og hele er en servitut altså en form for aftale eller bestemmelse, der indeholder rettigheder eller begrænsninger vedrørende en ejendom.

Ligesom et skøde skal en servitut være tinglyst for at være gældende. Du kan derfor finde servitutter for den ejendom, du overvejer at købe, inde på Tingbogen. Du kan læse mere om servitutter her.

Har du brug for hjælp til Boligkøb?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe dig med dit boligkøb?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Boligkøb?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.