Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Testamente og arv

Hvad er uskiftet bo?

Om uskiftet bo er en god idé eller ej, afhænger af mange ting. Derfor er det vigtigt at klarlægge fordele og ulemper.

Du er her

Hvad er Uskiftet bo?

Har du mistet din ægtefælle, kan du vælge at sidde i uskiftet bo og økonomisk fortsætte stort set som før. Ved uskiftet bo skal du ikke udbetale arv til dine børn, og du beholder råderetten over din afdøde ægtefælles formue. Det betyder, at du frit kan bruge midlerne på for eksempel at betale termin på jeres fælles hus.

Hvad betyder uskiftet bo for jeres fælles formue?

Hvis du fortsætter i uskiftet bo, er det nemt og billigt at gøre formuen op. Men det giver samtidig en række begrænsninger og forpligtigelser i forhold til jeres fælles formue. Fx kræver uskiftet bo, at du tager det fulde ansvar for afdødes gæld. Har din afdøde ægtefælle særbørn, skal de desuden give skriftlig tilladelse til, at du kan sidde i uskiftet bo.

Uskiftet bo og dine rettigheder, når du gifter dig igen

Du kan heller ikke gifte dig igen, hvis du sidder i uskiftet bo. Har du fundet kærligheden, skal du skifte boet, inden du kan indgå ægteskab.

Læs mere om dødsbobehandling her

Forskellen på PRIVAT SKIFTE og uskiftet bo

Hvis du ikke ønsker at sidde i uskiftet bo, kan du sammen med de øvrige arvinger vælge selv at disponere over afdødes bo, ved at vælge privat skifte. Det betyder, at I selv skal opgøre boet og dele arven imellem jer. 

Der er flere betingelser for, at skifteretten vil tillade privat skifte. Blandt andet skal alle arvinger være enige om samtlige dispositioner som for eksempel deling af indbo og salg af ejendom.

Ved privat skifte skal mindst én af arvingerne være myndig og solvent og underskrive en erklæring på tro og love om dette. I skal desuden udpege en kontaktperson, som skifteretten, skattevæsenet og andre relevante parter kan henvende sig til.

Der er mange ting at holde styr på og mange frister at overholde, når et bo skal deles. Samtidig kan der undervejs i forløbet opstå uoverensstemmelser arvingerne imellem, som I måske ikke havde overvejet inden. ADVODAN kan hjælpe jer med alt det praktiske, hvis I vælger privat skifte.

Hent tidslinje i pdf

Få et overblik over uskiftet bo og privat skifte med ADVODAN

BOBESTYRER

Hvis I som arvinger er uenige, hvis boet er forgældet, eller hvis afdøde i sit testamente har bestemt det, bliver boet skiftet ved bobestyrer.

Bobestyreren kan være en advokat, som er autoriseret af skifteretten. Det kan også være en person, som afdøde har udpeget i sit testamente.

Hos ADVODAN har vi advokater, der er særligt kvalificeret til behandling af dødsboer, og som har fået autorisation af Justitsministeriet.

Bobestyreren fungerer som dødsboets advokat og vil loyalt varetage alle arvingers interesser. Bobestyreren kan tilsidesætte arvingernes ønsker og krav, ligesom bobestyreren også kan træffe beslutninger, som arvingerne ikke er enige i.

Det er desuden bobestyrerens ansvar at sørge for, at al gæld bliver betalt. Som arving kan du således aldrig komme til at hæfte for afdødes gæld.

Hent tidslinje i pdf

Overblik over uskiftet bo og solvent bobestyrerbo med ADVODAN

 

Har du brug for hjælp til Testamente og arv?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Testamente og arv?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.