PrivatErhverv
Jylland
Sjælland
Bornholm

Samejekontrakt

Køber I som ugifte samlevende bolig sammen, skal I være opmærksomme på, at der kun er få regler for, hvordan I står i forhold til hinanden. Det kan give problemer, hvis I bliver uenige om boligen, eller hvis I går fra hinanden og må sælge boligen.

Tina Høpfner
Advokat

Hvad er en samejekontrakt? 

Alternativet til en lang og dyr konflikt om den fælles bolig er en samejekontrakt. Samejekontrakten regulerer i detaljer, hvordan du og din partner kommer ud af et sameje. Det kan enten være ved, at boligen sælges, eller ved at den ene part overtager det pågældende hus, lejlighed eller sommerhus. I begge tilfælde er der i samejekontrakten taget højde for, hvordan det skal foregå. I forbindelse med et salg kan I fx have skrevet ind i kontrakten, at to uvildige ejendomsmæglere skal vurdere prisen på boligen.

Hvorfor lave en samejekontrakt?

Samejekontrakten er også god at have i de tilfælde, hvor enten du eller din partner har betalt flere penge end den anden, da boligen blev købt. Uden en samejekontrakt skal man nemlig dele overskuddet ligeligt i forbindelse med et salg. 

 

Sådan hjælper kontrakten

En samejekontrakt kan hjælpe jer, hvis I en dag skal flytte fra hinanden. Den kan sikre:

 • At I får klarhed over, hvordan I kommer ud af samejet
 • At I ikke er tvunget til ligedeling af overskuddet ved et salg
 • At I individuelt kan underskrive alle dokumenter
 • At der er mulighed for, at enten du eller din partner kan overtage boligen

 

En samejekontrakt er en sikkerhed

Hos Advodan anbefaler vi, at I opretter en samejekontrakt, hvis I køber bolig sammen. Her kan I anføre, hvordan udgifter til drift og vedligeholdelse skal fordeles imellem jer.

Det er også en god idé, at samejekontrakten forholder sig til, hvordan praktiske opgaver i relation til boligen fordeles mellem jer, og om der skal være begrænsninger i jeres indbyrdes disposition over boligen.

En samejekontrakt sikrer, at du og din samlever undgår unødvendige stridigheder. Anfører I, hvordan I vil dele bolig og værdi mellem jer, er der nemlig klare rammer, hvis I går fra hinanden.

Som en ekstra sikring er det altid en god idé, at I sørger for, at begge jeres navne står på købskontrakt og skøde, ligesom I skal tænke på at eje så meget af indboet som muligt i fællesskab.

Rådgivning om sameje

Har I brug for hjælp til at oprette en samejekontrakt? Læs her, hvordan vi kan hjælpe jer.

Samejekontrakt

Hvordan laver vi en samejekontrakt? 

Hos Advodan har vi stor erfaring med udarbejdelsen af samejekontrakter. For at sikre en samejekontrakt skræddersyet til jeres behov stiller vi jer en række spørgsmål, fx:

 • Hvordan fordeles de løbende udgifter til boligen mellem jer?
 • Hvad sker der, hvis en af jer stopper med at betale de løbende udgifter til boligen?
 • Kan den ene af jer på eget initiativ udleje boligen til tredjemand?
 • Hvem skal have boligen, hvis I ikke længere ønsker at bo sammen, og hvordan fungerer et salg fra en af jer til den anden?
 • Hvordan skal udgifterne fordeles mellem jer, når jeres fælles bolig skal sælges, og der skal udarbejdes fx energimærkerapport og tilstandsrapport?
 • Hvad gør I, hvis I ikke kan blive enige om salgsprisen på boligen?
 • Hvordan løser I det økonomiske mellemværende, når boligen er solgt med hhv. overskud eller underskud?
Indsender formularen...

Få vejledning om jeres muligheder ved en samejekontrakt. Kontakt os i dag.