PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Hvad er et gavebrev?

Skal du give en større gave, og er du i tvivl om reglerne? Vi giver dig et overblik over, hvornår du skal oprette et gavebrev, her.

Giver du en gave udover det sædvanlige, så anbefaler Advodan, at du opretter et gavebrev. Et gavebrev er din dokumentation overfor Skat og andre myndigheder for, at den gave, du har givet til eller modtaget fra en anden person, er en faktisk gave.

Et gavebrev beskriver jeres relation og hvad gaven består af.

Regler for gaver, skat og gavebreve

Om modtageren af din gave skal betale skat, afhænger af jeres relation. Fx skal din ægtefælle ikke betale skat, hvis du giver en gave, men det skal din kusine.

Et gavebrev beskriver jeres relation og hvad gaven består af. Desuden beskrives vilkårene for den, der skal betale gaveafgiften, og du har mulighed for at bestemme, om gaven skal være modtagerens særeje. Det kan fx betyde, at dit barn ikke skal dele din gave med sin ægtefælle i tilfælde af skilsmisse.

 

Fordele ved at oprette et gavebrev 

Ved at oprette et gavebrev sikrer du dig, at gaven kan dokumenteres overfor Skat og andre relevante myndigheder og personer. På den måde undgår du misforståelser om, hvorvidt det reelt set er en gave, der er modtaget.

Vores skattespecialister står klar med rådgivning om de gældende beløbsgrænser og reglerne for beskatning af gaver. Kontakt dit lokale Advodan kontor i dag.

Skal der betales skat af gaver til nærmeste familie? 

Ved store gaver skal modtageren betale skat af den værdi, der overskrider grundbeløbet. Giver du en større gave, der overstiger grænsen, skal der betales gaveafgift.

 

 

Find din gaveafgift

Her kan du se, hvor stor en gave du kan give dit familiemedlem skattefrit om året (grundbeløbet). Du kan også se, hvor meget modtageren procentuelt skal betale i gaveafgift, hvis gavens størrelse overskrider grænsen for skattefrihed.

Modtager

Grundbeløb (2024)

Afgift hvis gaven overstiger grundbeløbet

Barn/stedbarn

74.100 kr.

15%

Barnebarn/oldebarn

74.100 kr.

15%

Forælder

74.100 kr.

15%

Bedsteforælder

74.100 kr.

36,25%

Stedforælder

74.100 kr.

36,25%

Svigerbarn (børn og stedbørns ægtefælle)

25.900 kr.

15%

 

Ved plejebørn gælder samme regler som for børn og stedbørn, hvis plejebarnet har boet hos dig inden sin 15-års fødselsdag og i mindst 5 sammenhængende år.

Tallene i skemaet gælder pr. gavegiver og pr. gavemodtager (tal fra 2024). Fx kan to forældre tilsammen give deres barn 148.200 kr. om året. Har forældrene tre børn, kan de i alt give 222.300 kr. i gave, uden børnene skal betale skat af beløbet.

 

Gave til ægtefælle eller samlever 

Giver du din ægtefælle en gave, er den ikke skattepligtig.

Gaver fra andre end den nærmeste familie vil normalt blive beskattet som indkomst – dette gælder også for gaver fra søskende.

Når du giver en gave til din samlever, er det skattefrit op til 74.100 kr. (2024), hvorefter der skal betales 15 % i gaveafgift. Der gælder dog kun, hvis en af følgende betingelser er opfyldt:

  • I har boet sammen de seneste to år og gør det stadigvæk
  • I har boet sammen i mindst to sammenhængende år, men gør det ikke længere, fordi en af jer er flyttet på institution (fx plejehjem)

 

Opfylder I ikke betingelserne, gælder reglerne for gaver til andre end nærmeste familie.

 

Gaver til andre end nærmeste familie 

Gaver fra andre end den nærmeste familie vil normalt blive beskattet som indkomst – dette gælder også for gaver fra søskende. Det gælder dog ikke for fødselsdagsgaver, bryllupsgaver, jubilæumsgaver og andre lejlighedsgaver af passende værdi.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?