Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ansættelse og medarbejdere

Ansættelseskontrakten

Når du ansætter en ny medarbejder, har du som arbejdsgiver ansvaret for, at din ansættelseskontrakt lever op til de gældende krav. Det er med andre ord dit ansvar, at der ikke er fejl og mangler dine ansættelseskontrakter. Opstår der konflikter mellem dig og dine medarbejdere, kan det komme til at koste dig dyrt, hvis ansættelseskontrakterne ikke er udfærdiget korrekt.

Du er her

En ansættelseskontrakt skal indeholde alle væsentlige vilkår, rettigheder og forpligtelser. Husk også, at ukorrekte navne og adresser og andre små fejl eller forglemmelser kan give medarbejderen ret til godtgørelse.

Følger du de overenskomster, du skal?

Hvis din virksomhed er medlem af en arbejdsgiverorganisation, kan du være omfattet af en overenskomst. Det samme gælder, hvis du har underskrevet en overenskomst i en anden sammenhæng.

Tjek altid, om din virksomhed er forpligtet til at følge en overenskomst.

Ansættelseskontrakt - har du styr på dine ansættelsekontrakter?

Funktionærloven giver rettigheder

Er din nye medarbejder funktionær, skal du være opmærksom på, at ansættelsen er reguleret af funktionærloven. Denne lov giver medarbejderen en række rettigheder, for eksempel fastsætter den et minimumsvarsel for opsigelse.

Som arbejdsgiver skal du være opmærksom på funktionærlovens 120-dages regel, der giver ret til at afskedige en medarbejder efter 120 dages sygdom. Vil du have mulighed for at anvende denne regel, skal den aftales i din ansættelseskontrakt.

Ansætter du en ny direktør, gælder andre forhold. Her kan det blandt andet være relevant med konkurrenceklausuler og kundeklausuler. Hos ADVODAN anbefaler vi, at du søger rådgivning, uanset hvem du skal ansætte.

Konkurrenceklausul sikrer din virksomhed

Når du ansætter betroede medarbejdere med direkte kundekontakt, er det relevant at overveje en konkurrenceklausul. Klausulen bør tilføjes i ansættelseskontrakten ved ansættelsens start.

En konkurrenceklausul kan for eksempel forhindre en medarbejder i at blive ansat i en konkurrerende virksomhed i en vis periode efter ansættelsesforholdets ophør. Inkluderer du ikke en konkurrenceklausul, kan du risikere, at din tidligere medarbejder bruger sin viden hos en af dine konkurrenter. I den situation er det svært for dig som arbejdsgiver at stille noget op.

Hos ADVODAN anbefaler vi, at du rådfører dig med en advokat for at sikre din virksomhed. Hvis du oplever, at en klausul bliver brudt, kan advokaten hjælpe med at få nedlagt fogedforbud og derigennem stoppe din tidligere medarbejders aktiviteter. Fortsætter vedkommende, kan der for eksempel idømmes bod og erstatning for tab.

Kundeklausul i ansættelseskontrakten

En kundeklausul kan blandt andet forhindre en tidligere medarbejder i at tage ansættelse hos din virksomheds kunder ved ansættelsens ophør. Denne type klausul er typisk relevant for sælgere, der har tæt og direkte kontakt med kunderne.

Klausulen bør skrives ind i medarbejderens ansættelseskontrakt ved ansættelsens start, da der er tale om et væsentligt vilkår. Hvis du først tilføjer klausulen til ansættelseskontrakten senere, kan din medarbejder nægte at påtage sig den. Dermed kan du risikere at skulle ud i nye forhandlinger for at få medarbejderen til at acceptere klausulen.

En kundeklausul gælder i en bestemt periode efter ansættelsesforholdets ophør. Vi anbefaler, at du søger rådgivning, hvis din tidligere medarbejder bryder klausulen.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og medarbejdere?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Ansættelse og medarbejdere?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.