Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Opsplitning og spaltning af virksomhed

Der kan være fordele ved på et tidspunkt at splitte virksomheden op i mindre dele (spaltning) eller at splitte ejerkredsen op.

Du er her

Hvornår kan jeg have brug for opsplitning?

Der kan være forskellige motiver til at splitte en virksomhed op i mindre dele.

  • Din virksomhed skal salgsmodnes i forbindelse med et generationsskifte
  • En medarbejder ønsker at overtage virksomheden
  • Ejerne ønsker at udvikle virksomheden i forskellige retninger
  • Ejerne er uenige om, hvordan midlerne i et fælles holdingselskab skal investeres
  • En af ejerne ønsker at gå på pension
  • Der opstår sygdom eller dødsfald i ejerkredsen

I andre tilfælde kan der ganske enkelt være økonomiske gevinster at hente ved at
skille virksomheden ud i en selvstændig enhed.

Hvordan kan jeg opsplitte virksomheden?

Ved en opsplitning kan der være tale om enten en opsplitning af ejerskabet i et selskab eller en opsplitning af selve selskabet (spaltning)

Opsplitning af ejerskab:

Der er overordnet to veje at gå, når en virksomhedens ejerskab skal opsplittes.

Har virksomhedsejerne indgået en ejeraftale, så vil opsplitningen ved salg af anparter eller aktier typisk ske ud fra de rammer, som er aftalt i den. I ejeraftalen vil det ofte fremgå, hvad der skal ske med virksomheden, hvis der fx opstår uenighed blandt en eller flere ejere i ejerkredsen, hvis en af ejerne i bliver ramt af en alvorlig sygdom, eller hvis en ejer ønsker at gå nye veje.

Hvad er en ejeraftale?

Har ejerne ikke indgået en ejeraftale, så må ejerne forhandle sig frem til en løsning eller i sidste ende få nedsat en voldgiftsret eller gå til de almindelige domstole for den veje igennem at få hjælp til en opslitning af ejerskabet.

Opsplitning i selve selskabet (spaltning):

Ved spaltning af selskabet er det selve den juridiske enhed (selskabet), der splittes ud til et eller flere nye selskaber.

Med andre ord betyder det, at du deler virksomheden op i flere aktiviteter og placerer dem i to (eller flere) nye selvstændige selskaber. Det kan eksempelvis være, at du ønsker at spalte dit driftsselskab af hensyn til virksomhedens drift, fremtidig investering, ekspansion eller andet.

Der kan også være tale om, at flere ejere ønsker at spalte holdingselskabet, så hver ejer har hver sit holdingselskab. Fordelen ved det er, at ejerne derefter hver for sig kan træffe egne beslutninger om den formue, der ender i eget holdingselskab. Det kan være en god idé i den forbindelse at supplere med en  ejeraftale, så I har nogle spilleregler mellem jer, selvom I ejer hver jeres holdingselskab.

Hvad er et holdingselskab?

Frasalg af aktiver

En anden løsning kan være et direkte frasalg af forskellige aktiviteter i virksomheden. I denne situation sker der imidlertid hverken en ændring i ejerskabet af den juridiske enhed eller i selve den juridiske enhed. 

Hvordan forbereder jeg salg af min virksomhed? 

 

FLERE GRATIS RÅD?

Vil du have gode råd om juridiske emner, der har betydning for din hverdag? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev.

  • Få nyheder og gode råd om jura - direkte i din indbakke
  • Tips fra advokaterne
  • Gratis arrangementer
Tilmeld Nyhedsbrev Privat

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.