Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ægteskab eller papirløse par

Ægteskab og juraen

Der er mange ting at tage stilling til, når du først har fundet den eneste ene. Men mange glemmer at sætte sig ind det juridiske liv som ægtefolk. Det betyder, at de færreste er helt klar over, hvad de siger ja til i kirken eller på rådhuset. Bliv klogere på, hvad et ægteskab indebærer her.

Du er her

At være gift betyder, at I automatisk får delingsformue. Ved delingsformue skal forstås, at I hver især ejer det som I medbringer i ægteskabet, anskaffer jer eller får som arv eller gave. Præcis som det var, inden I blev gift.

Konsekvensen af delingsformue viser sig først, hvis I bliver skilt, eller når den ene af jer dør. Så har I nemlig pligt til at dele jeres ting og formue med hinanden. Skylder din ægtefælle mere, end han eller hun ejer, skal underskuddet dog ikke deles mellem jer når ægteskabet afsluttes.


Hvis din ægtefælle har gæld

Det er en udbredt misforståelse, at ægtefæller automatisk hæfter for hinandens gæld. Tværtimod hæfter I hver især kun for jeres egen gæld, uanset om gælden er opstået før eller under ægteskabet, medmindre I har optaget gæld sammen, fx i forbindelse med køb af en ejendom. I kan dog komme til at hæfte for den andens gæld, hvis én af jer beslutter sig for at overtage den fælles ejendom, og de dermed forbundne gældsforpligtelser – dette vil imidlertid kræve kreditors godkendelse – eller hvis længstlevende vælger at sidde i uskiftet bo med fællesbørn.

Ægteskabet og dødsfald

Når én af jer dør, risikerer den anden, at skulle afgive noget af sin formue til afdødes kreditorer. Kan eller ønsker længstlevende ikke at sidde i uskiftet bo, skal halvdelen af dennes formue overføres til dødsboet efter førstafdøde, og hvis førstafdøde har en stor gældsforpligtelse, vil hele/dele af formuen fra længstlevende gå til afdødes kreditorer.

Halvdelen af din ægtefælles formue overtages nemlig af dødsboet, og da kreditorerne først skal dækkes, vil hele/dele af halvdelen af din ægtefælles formue blive overtaget af dine kreditorer.

Forskellen på værdier ved indgåelse af ægteskab

Er der stor forskel på de værdier, I hver især ejer, eller har en af jer stor gæld, er det værd at overveje at oprette en ægtepagt med en særejekonstellation, således at I kan sikre en anden fordeling af jeres formue i forbindelse med skilsmisse eller død.

Ægtefæller kan i en ægtepagt gøre gæld til særeje, således at gælden ikke skal trækkes fra i ægtefællens aktiver, inden at delingsformuen skal deles.

Har du styr på, hvad det vil sige at indgå i et ægteskab?


Forsikring og pension i forbindelse med ægteskabet

Når I gifter jer, ændrer jeres forsikringsbehov sig. Derfor er det vigtigt, at I undersøger, hvordan hver ægtefælle er forsikret. Hvis uheldet er ude, er det ærgerligt at være underforsikret. I kan også være overforsikrede, så I har to forsikringer, der dækker det samme.

Opsparing til pension bliver ofte betragtet som familiens fælles sikring af alderdommen. Juridisk set er pensionen dog ikke fælles i forbindelse med et ægteskab. Den tilhører kun den, i hvis navn opsparingen står.

Det betyder, at I hver især må udtage egne rimelige pensionsordninger, når I deler jeres ejendele. Det omfatter typisk den pensionsordning, du har hos din arbejdsgiver. Alle øvrige ordninger som for eksempel ekstra indbetalinger skal indgå i delingen.

Lovgivningen tillader jer, at I kan give den part, der er svagest stillet rent pensionsmæssigt, en mindre økonomisk kompensation.


Kan jeg gifte mig med en udlænding?

Et ægteskab har ingen grænser, og du kan gifte dig, med hvem du vil uanset nationalitet. Men du skal være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at din ægtefælle kan få opholdstilladelse i Danmark.

Kontakt ADVODAN, hvis du vil giftes med en udlænding. Så hjælper vi med at afdække jeres rettigheder.

Har du brug for hjælp til Ægteskab eller papirløse par?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Ægteskab eller papirløse par?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.744 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.744 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.