Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ægteskab eller papirløse par

Særeje

Når I bliver gift, får I automatisk delingsformue, også kaldet formuefællesskab. Det betyder dog ikke, at I ejer alting i fællesskab. Juridisk set ejer I hver jeres formue, ligesom I hæfter for hver jeres gæld.


Konsekvensen af delingsformue viser sig faktisk først, hvis I bliver skilt, eller den ene af jer dør. Så har I nemlig pligt til at dele jeres ting og formue med hinanden.

Hvad er særeje?

Det er ukendt for mange, hvad særeje i virkeligheden betyder. Kort fortalt kan et særeje sikre dig, hvis du en dag skal skilles, eller hvis du mister din partner.

Ønsker I rene linjer om, hvem der ejer hvad i ægteskabet, kan I oprette særeje. Det betyder, at I bliver registrerede ejere af hver jeres formue og værdier.

Det er en god måde at få fastsat, hvem der ejer hvad i ægteskabet. Det gælder især, hvis der er stor forskel på de værdier, I hver især bringer ind i forholdet. Særejet fastsætter populært sagt, at 'mit er mit', og 'dit er dit'.

Særeje kræver, at I er enige og indgår en aftale i form af en ægtepagt. Den nedskrevne aftale skal underskrives og tinglyses i Personbogen for at blive gyldig. Særeje kan også bestemmes for ens arvinger ved testamente, således at børn ikke skal dele deres arv med deres ægtefælle.

Særligt hvis du er virksomhedsejer, bør du overveje, om din virksomhed skal være dit særeje. Når du gifter dig, indgår din virksomhed automatisk i jeres fælles formue. Går I fra hinanden, skal formuen og dermed også virksomheden deles mellem dig og din ægtefælle. Med særeje bliver dit firma ført uden om jeres fælles bo, og du sikrer, at det ikke får store økonomiske konsekvenser for din virksomhed. Din ægtefælle kan ligeledes sikre sig mod dine kreditorer ved at gøre sin formue til særeje.

Du bør overveje særeje, hvis et af følgende punkter gælder for dig:

  • Du og din partner ønsker ikke at dele lige ved eventuel skilsmisse
  • Du og din partner ønsker ikke, at den, der lever længst, skal dele sin formue med afdødes barn/børn fra tidligere forhold
  • Du og din partner har en større forskel på jeres formuer - måske ejer den ene af jer meget, mens den anden af jer næsten intet ejer.
  • Hvis én af jer har udsigt til arve en større formue
  • Hvis én af jer vil starte eller har en virksomhed - og gerne vil beholde den i tilfælde af skilsmisse

Særeje

fem SÆREJEFORMER

Der findes flere forskellige former for særeje, og du bør vælge den form for særeje, der passer bedst til dine ønsker og behov.

SKILSMISSESÆREJE

Skilsmissesæreje betyder, at hver ægtefælle beholder det som er gjort til skilsmissesæreje, hvis I går fra hinanden. Er der formue, som ikke er skilsmissesæreje deles denne som udgangspunkt lige. Det gælder kun ved skilsmisse og bortfalder, når én af jer dør, så den efterladte arver ¾ af ægtefællernes samlede fællesbo. Den længstlevende kan også sidde i uskiftet bo.
 

FULDSTÆNDIGT SÆREJE

Fuldstændigt særeje betyder, at I hver især beholder de aktiver og passiver, som jeres særeje omfatter. På den måde skal jeres værdier hverken deles, mens I er gift eller ved skilsmisse. Når en af jer dør er det særejet, der skal fordeles i arv, og ægtefællen arver halvdelen af dette, hvis der ikke er lavet testamente. Den af jer, der lever længst, kan ikke sidde i uskiftet bo, men skal skifte særejet ved ægtefællens død.

For at illustrere forskellen kommer her et eksempel:

En mand ejer to millioner kroner – hans hustru ejer intet. De har intet testamente og to børn.

  • Ved skilsmissesæreje beholder manden sine to millioner kroner, hvis parterne går fra hinanden – dør manden skal hustruen beholde 1.500.000 kroner, mens børnene får 500.000 kroner
  • Ved fuldstændigt særeje beholder manden sine to millioner kroner, hvis parterne går fra hinanden – dør manden, arver hustruen 1.000.000 kroner og børnene arver 1.000.000 kroner.

KOMBINATIONSSÆREJE

I kan også kombinere skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje i et såkaldt kombinationssæreje. Det betyder, at I har særeje, hvis I skal skilles. Når én af jer dør, bliver afdødes særeje til delingsformue, mens den efterladtes særeje bliver til fuldstændigt særeje.

I bestemmer selv, hvilke værdier og ting der skal være omfattet. Det kan i princippet omfatte alt, hvad I ejer, men kan også begrænses til kun at gælde enkelte aktiver, for eksempel huset, en virksomhed eller arv.

I kan vælge at tidsbegrænse særejet, så det enten aftrappes år for år i en given periode eller helt falder bort efter et bestemt antal år.

SUMDELING

I kan ved at oprette en ægtepagt om sumdeling sikre, at alt skal være særeje bortset fra et specifikt beløb. Dette kan for eksempel være en god idé, hvis den ene ægtefælle ejer en virksomhed, som ægtefællen ønsker at beskytte, men uden at stille sin ægtefælle dårligt ved skilsmisse.

SUMSÆREJE

Tilsvarende kan ægtefæller også aftale, at et bestemt beløb skal være særeje, mens resten af den pågældende ægtefælles formue skal være delingsformue.

Kontakt en af vores dygtige advokater og få professionel rådgivning.

Har du brug for hjælp til Ægteskab eller papirløse par?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Opret ægtepagt online i dag
Fast pris og hurtig oprettelse – I betaler først, når I modtager jeres ægtepagt.

Hos ADVODAN kan I oprette jeres ægtepagt digitalt, når det passer jer og hvor det passer jer. I skal blot vælge kontor og udfylde spørgeskemaet, så vil I få personlig rådgivning af en af vores advokater over telefonen, som færdiggør jeres ægtepagt sammen med jer.

Start oprettelsen her!

Har du brug for hjælp til Ægteskab eller papirløse par?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.