Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Byggeri

Byggeaftalen

Som bygherre bør du under ingen omstændigheder indgå en byggeaftale uden at lave en skriftlig kontrakt. Har du ingen skriftlig aftale, kan entreprenøren principielt udføre opgaven præcis som han vil.

Du er her

I praksis vil der næsten altid ligge et eller andet på skrift – om ikke andet så entreprenørens tilbud på opgaven.

Kun hvis der er tale om helt små opgaver, kan du som bygherre nøjes med entreprenørens tilbud. Ofte står der ikke ret meget andet end en kort beskrivelse og en pris i tilbuddet. Der er en lang række vilkår, du bør have aftalt, og som de færreste håndværkere skriver noget om.

Det er eksempelvis:

Byggebranchen har udarbejdet en række standardaftaler i det såkaldte AB-system, som du kan benytte. Mest kendt er nok AB 92.

AB-systemet er ikke love, for de gælder kun, hvis man aftaler dem. Der er tale om spilleregler, som du selv kan vælge, om du vil bruge. Hvis du vælger at benytte AB, kommer du godt fra start, fordi der så er taget stilling til mange forhold. AB er ikke en fuldstændig erstatning for en kontrakt. I den komplette aftale bør forhold som fx tidsplan, betalingsplan og konsekvenser ved forsinkelse også være afklaret.

ADVODAN hjælper dig med byggeaftalen

I AB-systemet finder du disse regelsæt: 

  • AB (AB92) er de almindelige regler for entrepriseaftaler.
  • ABT (ABT93) svarer i høj grad til AB92, men handler om totalentrepriser. Det betyder, at projekteringsansvaret ligger hos entreprenøren - ikke hos bygherren.
  • ABR (ABR89) er regler for indgåelse af aftaler med rådgiver. Reglerne bruges fortrinsvis i større entrepriser, ikke i privat byggeri.
  • AB Forbruger er et forenklet regelsæt, der i høj grad er inspireret af AB92, men som er forenklet og tilpasset entrepriseaftaler, hvor bygherre er en privatperson.

AB18 er et helt nyt regelsæt. AB18, ABT18 og ABR18 skal afløse AB92, ABT93 og ABR89 fra 1. januar 2019.

Læs mere her

Har du brug for hjælp til Byggeri?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe dig med dit byggeprojekt?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Byggeri?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.