Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Lejeret

Opsigelse af lejemål

Der er forskel på, hvilke muligheder du har for at opsige en lejeaftale, alt efter om du er lejer eller udlejer. Både lejer og udlejer skal overholde lejelovens særlige frister og formkrav i forbindelse med opsigelse af lejemål.

Du er her

Udlejers opsigelse af lejemål

Som udgangspunkt siger lejeloven, at lejer af en bolig et beskyttet mod opsigelse af lejemål fra udlejers side. Det er dog muligt for dig som udlejer at opsige lejeaftalen med et års varsel, når disse tre betingelser er opfyldt på samme tid.

  1. Du vil selv bo i boligen
  2. Du har ikke andre lejemål
  3. Du ejede lejemålet, da lejeaftalen blev indgået


I et tofamilieshus, hvor du selv bor i den ene del af ejendommen, kan du opsige din lejer uden begrundelse. I følge lejeloven har din lejer har krav på et års opsigelse.

Hvis du selv bor i boligen og udlejer et enkeltværelse uden yderligere tilknyttede faciliteter, kan du opsige din lejer med en måneds varsel.

Med udgangspunkt i lejeloven kan du ikke opsige lejeaftalen med den begrundelse, at boligen skal renoveres eller bygges om, medmindre der er tale om ekspropriation eller kondemnering af boligen.

Som udlejer kan du også opsige et lejemål, hvis din lejer misligholder lejemålet eller ikke overholder ordensreglerne for ejendommen. 

Opsigelse af lejemål kan foregå på flere måder. Det kan være en god idé at sætte sig ind i lejeloven, når du lejer eller udlejer.

Lejers opsigelse af lejemål

Når du som lejer ønsker at opsige et lejemål, er der normalt et opsigelsesvarsel på tre måneder. Det er tilladt at aftale kortere eller længere frister i lejekontrakten.

Hvis du kun lejer et værelse, er opsigelsesvarslet på en måned.

Flytter du ud af boligen inden fristens udløb, skal din udlejer forsøge at finde en ny lejer hurtigst muligt, hvis boligen fortsat skal lejes ud. Hvis det lykkes at finde en til at overtage lejemålet, eller hvis udlejer beslutter sig for at stoppe udlejningen af boligen, bliver du fritaget for at betale husleje i den gældende periode.

Du skal opgive din nye adresse til din udlejer, senest otte dage inden du flytter.

For at sikre dokumentation for, at alle frister er overholdt, kan du bede din udlejer om at kvittere for modtagelsen af opsigelsen.

Opsigelsesvarslet regnes i hele måneder fra den dag, din udlejer modtager opsigelsen.

Krav til opsigelsens form

Uanset om en opsigelse kommer fra lejer eller udlejer, skal den være skriftlig.

Udlejer skal opgive en begrundelse for opsigelsen. Det er ikke nødvendigt, hvis det er lejer, der opsiger lejemålet.

Udlejer skal desuden informere om lejers ret til skriftlig indsigelse mod opsigelsen senest seks uger efter modtagelsen af opsigelsen.

Udlejer og lejer har mulighed for at indgå aftale om digital kommunikation. Det betyder, at parterne kan indgå gyldige aftaler fx via sms og e-mails. Indgår lejer og udlejer ikke en aftale om digital kommunikation, skal begge parter sende breve med posten.

Vælger parterne alligevel af benytte sms og e-mail, er det dog gyldigt, hvis den anden part svarer tilbage eller bekræfter aftaler på samme måde.

Har du brug for hjælp til Lejeret?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Lejeret?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.