PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Samarbejde med handelsagent

En handelsagent er en person, virksomhed eller et selskab, som formidler køb eller salg af varer for en agenturgiver og typisk gør det i dennes navn og regning.

Hvad er en handelsagent?

Der findes en række forskellige samarbejdsaftaler, som producenter og forhandlere kan indgå. En af disse er en ”agentaftale”, hvor den handlende part er en handelsagent.

En handelsagent formidler køb eller salg af tilbud på vegne af en agenturgiver (fx en producent eller importør).

En handelsagent formidler køb eller salg af tilbud på vegne af en agenturgiver (fx en producent eller importør). Fx kan et tøjselskab have en handelsagent i Tyrkiet, som formidler salg til tøjbutikker i landet.

En handelsagent handler typisk i agenturgiverens navn og for agenturgiverens regning. Det vil sige, at handelsagenten kun er ansvarlig for at indhente tilbudsmuligheder hos kunderne. Det er agenturgiveren selv, som gennemfører salget og står for alt efterfølgende arbejde med erstatningssager, kundeservice osv.

Handelsagenten betales med en aftalt agentprovision af de salg, han eller hun formidler.

Hvorfor indgå aftale med en handelsagent?

Som producent kan det være en god idé at indgå aftale med en handelsagent, hvis du vil udnytte andres kendskab til markedet, eller hvis du ikke selv ønsker at investere ressourcer til at formidle dit salg. Samtidig kontrollerer du selv prisen på dine varer og andre omstændigheder ved salget, som du ikke ville gøre det ved fx en forhandleraftale.

Indgår du et samarbejde med en handelsagent, er det vigtigt, at I laver en skriftlig aftale, som fastsætter aftaleparternes rettigheder og forpligtelser og forebygger konflikt. Det er især vigtigt at lave aftale om, hvordan og hvornår provision opnås.

Læs mere om agentaftalen her.

Hvilke regler gælder ved samarbejde med en handelsagent?

En handelsagent er ikke omfattet af funktionærloven eller ferieloven. I stedet reguleres handelsagentens retsstilling af handelsagentloven. Denne lov beskytter i højere grad handelsagenten end agenturgiveren, men fastslår også, at handelsagenten skal varetage agenturgiverens interesser.

Reglerne i handelsagentloven er baseret på et EU-direktiv. Derfor arbejder andre EU-lande inden for nogenlunde samme rammer på området.

 

Pligter og rettigheder

Blandt de centrale pligter og rettigheder omfattet af handelsagentloven er følgende:

  • Handelsagenten skal optræde loyalt overfor agenturgiveren – og omvendt
  • Handelsagenten har ret til at modtage oplysninger fra agenturgiveren om resultatet af dennes arbejde
  • Handelsagenten har ikke ret til løn under sygdom fra agenturgiveren, men kan kræve sygedagpenge fra kommunen efter to ugers sygdom
  • Handelsagent og agenturgiver har som udgangspunkt én måneds opsigelse – og dette forlænges med en måned for hvert påbegyndt år efter samarbejdets begyndelse
Handelsagenten kan ikke rejse krav om godtgørelse senere end et år efter endt samarbejde.

Handelsagentens krav på godtgørelse

Hvis agenturgiveren opsiger samarbejdsaftalen, kan handelsagenten have krav på godtgørelse. Det kan komme på tale, hvis handelsagenten har skaffet agenturgiveren væsentlige forretningsmæssige fordele (fx udvidet kundekreds), som vil fortsætte efter aftalens ophør. Handelsagenten kan ikke rejse krav om godtgørelse senere end et år efter endt samarbejde.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

Få hjælp til