PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Køb af bolig i udlandet

Drømmer du om at købe en lejlighed i Berlin, et hus i Helsinki eller en olivengård i Toscana? Så læs med her. Mange forhold er nemlig anderledes, når du vil købe bolig uden for Danmarks grænser.

Køb af bolig i udlandet

Det kan være svært at overskue juridiske og økonomiske forhold ved køb af bolig i udlandet, hvis du ikke har erfaring med det. I Danmark har vi meget klare spilleregler på boligmarkedet, men sådan er det ikke nødvendigvis, når man retter blikket mod fx Sydeuropa. Og selv når der foreligger klare regler, så er det langt fra sikkert, at de minder om de danske.

Her på siden bliver du klogere på blandt andet skatte- og arvemæssige forhold, du bør være opmærksom på ved køb af bolig i udlandet. 

Sæt dig ind i de lokale regler

Hvilke regler, du bør være opmærksom på i din boligsøgning, afhænger af det land, du vil købe bolig i. Du bør derfor få hjælp af en advokat, som kan undersøge de forhold, der er relevante for lige netop din bolighandel. Uanset området bør du have et vågent øje på reglerne for ejendomsmæglere og behandling af dødsbo.

Ejendomsmæglersystemet

De fleste vælger at få hjælp af en ejendomsmægler ved boligkøb. Måske har du allerede købt bolig i Danmark og kender reglerne her, men så skal du være opmærksom på, at de ofte er anderledes i udlandet.

Overvejer du fx at købe ferielejlighed i Tyrkiet, skal du vide, at samme lejlighed kan være til salg hos flere ejendomsmæglere på samme tid. Hvis du betaler din ejendomsmægler et startbeløb, kan det altså gå tabt, hvis det ender med at være en anden mægler, der sælger boligen.

 

Arvereglerne

Der er forskel på reglerne for arv og skifte af dødsbo fra land til land. I Danmark siger reglerne, at et dødsbo behandles i det land, hvor afdøde havde bopæl på dødstidspunktet. 

Reglerne for behandling af dødsboet kan fx adskille sig fra de danske ved

  • at der ikke skal betales tvangsarv
  • at ægtefællen ikke kan sidde i uskiftet bo
  • at arvinger ikke skal betale arveafgift

Køber du bolig med henblik på ferie, vil du fortsat have bopæl i Danmark. Alligevel skal din bolig måske skiftes i landet, hvor den befinder sig, hvis lovgivningen for landet bestemmer det. Derfor bør du overveje at oprette testamente både i Danmark og udlandet, når du køber feriebolig. Laver du testamente i Danmark, kan det i testamentet bestemmes, at ejendommen i udlandet skal behandles i Danmark efter den danske arvelov.

Undersøg skattereglerne

Uanset om du køber rækkehus til hele året eller sommerhus til ferierne, skal du betale ejendomsværdiskat, når du køber bolig i udlandet. Den betales efter danske regler, men du kan få reduceret skatten med det beløb, du betaler i udenlandske ejendomsskatter. Læs mere på Skats hjemmeside, her.

Selvom du kun er ved at komme i gang med boligkøbet, bør du allerede nu undersøge skatteforholdene ved salg af boligen. I Frankrig vil du fx skulle betale skat af en fortjeneste af salget, selvom den er skattefri i Danmark. Så kan du til gengæld få nedslag i den danske skat.

For dig, der køber bolig med ferie for øje, er det også relevant at se på udenlandske skatter og fradragstyper ved udlejning af boligen. Har du kun brugt boligen til udlejning og fået overskud af forretningen, vil du blive beskattet af denne i Danmark.

Få hjælp af en boligadvokat

Det er en stor investering at købe bolig i udlandet, og der er mange faldgruber ved det. Vi anbefaler derfor, at du allierer dig med en boligadvokat, som har erfaring med køb og salg af udenlandske boliger.

Hvis du kontakter Advodan, holder vi styr på de juridiske forhold, så du kan føle dig tryg ved din bolighandel, selvom den foregår udenfor Danmarks trygge rammer. Læs mere her.

 

Læs også: Godt at vide om køb af feriebolig i udlandet.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?