PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Når du skal bygge hus

Går du og leger med tanken om at bygge nyt hus? På denne side får du tips og gode råd med på vejen, så du kommer trygt gennem byggeprocessen – lige fra nybyggeriets idéfase til den endelige aflevering af huset.

Når du bygger hus, er der mange nye ting, du skal sætte dig ind i. Her på siden får du et overblik over de vigtigste begreber, du kan støde på under dit nye byggeprojekt.

Hos Advodan anbefaler vi, at du tager en boligadvokat med på råd, når du skal bygge hus – særligt hvis det er første gang, du prøver kræfter med bygherrerollen. 

Det skal du vide, når du bygger hus

Det kan være svært at finde rundt i de mange ord og fagbegreber, der benyttes i forbindelse med et byggeprojekt. Derfor har vi samlet en liste med forklaring af de vigtigste, som du bør kende til, når du kaster dig ud i at bygge hus.

 

AB-systemet

Byggebranchen har udviklet et sæt spilleregler, som er en god idé at bruge, når du indgår en aftale om byggeri. Reglerne er valgfri at bruge, og de er samlet i AB-systemet. Læs mere her.

 

Aflevering

Aflevering er det tidspunkt, hvor entreprenøren afslutter sit arbejde og færdigmelder til kommunen og afleverer til bygherre. Det præcise afleveringstidspunkt har betydning for forsinkelse (og dagbøder) samt bedømmelse af mangler og nedskrivning af garanti.

 

Aftaleseddel

En aftaleseddel er en skriftlig bekræftelse på en ændring af byggeriet i forhold til den oprindelige entrepriseaftale. Det er typisk et ekstraarbejde, men det kan også være en reduktion eller bare en udskiftning.

 

Byggeledelse

Når du bygger hus, er der mange ting, du skal holde styr på og koordinere. Det kan derfor være en fordel at have en byggeledelse på projektet. Byggeledelsens opgave er at kontrollere, at byggeriet af dit nye hus skrider frem som planlagt. Desuden sikrer byggeledelsen, at der bliver taget hånd om eventuelle fejl og spørgsmål, der måtte opstå undervejs i byggeprocessen. Byggeledelsen vil som regel også sørge for, at der afholdes byggemøder og tages referat af møderne.

Bygger du nyt hus, har du ikke nødvendigvis behov for en byggeledelse. Det kan dog være en god idé, hvis du synes, det virker uoverskueligt at udføre opgaven. Oftest benytter man sig af en byggeledelse, når der er tale om store entrepriser.

Byggeledelsens opgave er at kontrollere, at byggeriet af dit nye hus skrider frem som planlagt. Samtidigt sikrer byggeledelsen, at der bliver taget hånd om eventuelle fejl og spørgsmål undervejs.

Bygherre

Når du vælger at bygge nyt hus, betragtes du som bygherren. Bygherren er nemlig ejeren af den ejendom, der bygges på.  

 

Byggekontrakt

Når du bygger nyt hus, er det vigtigt, at du udarbejder en byggekontrakt. Gør du ikke det, kan du risikere at komme i vanskeligheder, hvis tingene ikke forløber som planlagt. Du kan læse mere om byggekontrakten her.

 

Dagbod

Dagbod er en aftalt bøde, som entreprenøren skal betale til dig, for hver dag han eller hun er skyld i, at byggeprojektet bliver udskudt i forhold til den aftalte tid. En aftalt dagbod kan derfor motivere entreprenøren til at blive færdig til tiden. Du kan kun gøre krav på dagbod, hvis den er aftalt i byggekontrakten. Du kan læse mere om dagbøder og forsinkelser i byggeriet her.

 

Ekstraarbejde

Under byggeriet sker der ofte ændringer. Ændringerne kan blandt andet skyldes, at du som bygherre vælger at få lavet mere end det, der står aftalt i byggekontrakten. Dette kaldes ekstraarbejder. Ekstraarbejder bør fremgå af en aftaleseddel og vil som regel være forbundet med en merpris og muligvis en tidsfristforlængelse.

 

Entreprenør

Entreprenøren er den håndværker, der udfører arbejdet for dig, når du skal bygge hus. Benytter din entreprenør sig af andre håndværkere til dele af arbejdet, kaldes de underentreprenører, mens han eller hun kaldes hovedentreprenør. Har din entreprenør det fulde ansvar for både projektering og byggeri, kaldes han eller hun for en totalentreprenør.

Entreprise

Entreprise er et andet udtryk for byggeprojektet. Når du bygger hus, er der derfor tale om en entreprise. Entreprise er desuden et udtryk for den opgave, som entreprenøren påtager sig. I tilfælde af at entreprenøren også skal projektere byggeriet, kaldes opgaven for en totalentreprise.

 

Projektering og projekteringssvigt

Projektering omhandler selve planlægningen af byggeriet, herunder hvad der skal laves, og hvordan det skal gøres.

Entreprenøren giver en pris i henhold til projektet. Hvis det senere viser sig, at der er noget galt, så udførelsen af arbejdet skal ske anderledes end planlagt, må I afklare, hvor fejlen ligger.

Ligger fejlen i udførelsen af arbejdet, er der tale om en mangel, som entreprenøren må udbedre. Ligger fejlen derimod i, at projekteringen ikke var korrekt, er fejlen ikke entreprenørens, og man taler om et projekteringssvigt. Det er dermed den, der har stået i spidsen for projektet, der må betale ekstraomkostningerne.

 

Tidsplan

Når du bygger nyt hus, er det vigtigt, at du udarbejder en tidsplan. En tidsplan er nemlig nødvendig for at kunne følge med i, om byggeriet skrider frem som planlagt. Uden en tidsplan kan du heller ikke gøre krav på dagbod i forbindelse med en forsinkelse af projektet.

 

Vejrlig

Når du skal bygge hus, kan du risikere, at vejret forhindrer noget planlagt arbejde, da ikke alle typer af arbejde kan udføres i fx regn, frost eller blæst. Står vejret i vejen for arbejdet, kan entreprenøren kræve, at tidsplanen forlænges. Det kaldes vejrlig. 

Vi kan hjælpe dig i processen, hvad end du har brug for hjælp til byggekontrakten eller brug for rådgivning, når tingene ikke forløber som aftalt.

Voldgift

Opstår der uenighed mellem dig og din entreprenør, kan det i værste fald føre til en voldgiftssag. Voldgift er et alternativ til domstolene. Den største forskel er, at voldgiftdommerne er nøje udvalgt, fordi de kender til byggeri. I en voldgiftssag vil ikke alle dommerne være jurister – dommerne kan også være byggefaglige personer. Indleder du som byggeherre en voldgiftssag, skal du være opmærksom på, at du selv skal betale dommernes løn. Derfor er voldgiftssager som regel dyrere end almindelige retssager.

 

Vi hjælper dig, der skal bygge hus

Det er en stor og ofte dyr beslutning at bygge nyt hus, og derfor er det vigtigt, at det går, som du ønsker. Vi kan hjælpe dig i processen, hvad end du har brug for hjælp til byggekontrakten eller brug for rådgivning, når tingene ikke forløber som aftalt.

Med en advokat undgår du faldgruber og dyre overraskelser. Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at indfri drømmene om nybyg, her.

Læs også: Nybyg: Se dig for, inden du skriver under.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?