Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ansættelse og medarbejdere

120-dages reglen

Når du ansætter en funktionær, gælder funktionærlovens regler. Som arbejdsgiver bør du overveje, om 120-dages reglen skal nævnes i medarbejderens ansættelseskontrakt. Denne regel giver dig ret til under visse betingelser at afskedige en funktionær, der har været syg i 120 dage, med en måneds varsel til fratrædelse ved en måneds udgang.


5 betingelser, der skal være opfyldt, før du kan benytte 120-dages reglen

 

  1. Der er et krav om skriftlighed. Det skal derfor fremgå af fx medarbejderens ansættelseskontrakt eller tillæg hertil, at 120-dages reglen kan benyttes, ellers kan du kun opsige medarbejderen med det sædvanlige opsigelsesvarsel.

  2. Medarbejderen skal have modtaget løn i de 120 dage, hvor han/hun har været sygemeldt.

  3. De 120 sygedage skal være inden for en sammenhængende periode af 12 måneder. Perioden kan starte hvilken som helst dag på året og løbe 12 måneder frem, og det behøver ikke følge et kalenderår.

  4. Medarbejderen skal opsiges umiddelbart efter de 120 dage er udløbet, ellers kan du ikke benytte reglen. Det betyder, at du først kan afskedige fra den 121. sygedag. Venter du derimod for længe, risikerer du, at reglen ikke kan bruges.

  5. Opsigelsen skal ske, mens medarbejderen er sygemeldt. Genoptager medarbejderen fx arbejdet efter 120 sygedage, kan opsigelsen først ske ved næste sygemelding.  

 

Sådan beregner du antal sygedage

  • Når sygedagene skal optælles, må weekender samt helligdage medregnes. Det gælder dog kun, hvis medarbejderen har været sygemeldt fredagen op til weekenden og mandagen efter.

  • Delvise sygdage er også med i beregningen af de 120 sygedage, men der tælles således kun efter det faktiske fravær. Hvis medarbejderen fx er mødt på arbejde og er gået hjem efter en halv arbejdsdag, kan det kun tælles som en halv og ikke en hel sygedag.

  • Som udgangspunkt tæller sygdom under ferie ikke med i de 120 dage, medmindre du som arbejdsgiver annullerer medarbejderens ferie de dage, han/hun har været syg.

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan benytte 120-dages-reglen, og om du har optalt antallet af sygedage rigtigt, er det en god idé at søge rådgivning hos en advokat med speciale i ansættelsesret. 

 

Har du brug for hjælp til Ansættelse og medarbejdere?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Ansættelse og medarbejdere?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.