Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Generationsskifte af virksomhed

Som virksomhedsejer skal du i god tid gøre dig klart, hvem der skal tage over og føre virksomheden videre, når du trækker dig tilbage. Det kræver grundig forberedelse, hvis både du og den nye ejer skal sikres bedst muligt.

Du er her

Det tjener to formål at begynde planlægningen i god tid: Du får ro på– og du får flere handlemuligheder. Selve forberedelsen er nøglen til et vellykket forløb.

Hvilken ejerstruktur skal virksomheden have?

Når du skal overdrage en virksomhed til en ny generation, er det som hovedregel en rigtig god idé at drive virksomheden i selskabsform, og at begge generationer opretter et holdingselskab. Det betyder i praksis, at det er holdingselskaberne, der handler med driftsselskabets anparter eller aktier. Fordelen ved denne struktur er, at et holdingselskab som udgangspunkt ikke bliver beskattet ved salget, som det ellers er tilfældet ved et personligt salg. 

Hvem skal overtage virksomheden?

Det er afgørende, at du har helt styr på valget af næste generation, da der gælder forskellige regler for generationsskifte til fx familie eller betroede medarbejdere. Som udgangspunkt er det en fordel kun at overdrage virksomheden til en enkelt person eller virksomhed (holdingselskab), da du på den måde kan minimere risikoen for uenighed og strid mellem flere nye ejere, når du en dag er ude af virksomheden.

Hvordan skal overdragelsen gennemføres?

Skattemæssig succession, gaveoverdragelse, almindeligt salg af aktier eller anparter, lån etc. Et generationsskifte kan gennemføres på mange måder, og flere af dem kan kombineres på forskellig vis.

I forbindelse med et generationsskifte åbner successionsreglerne for en række skattemæssige fordele. Fx er der mulighed for at ”sende skatten videre” til næste generation. På den måde kan du sælge virksomheden billigere til et nærtstående familiemedlem. De samme regler gør sig gældende, hvis en af dine betroede medarbejdere overtager virksomheden.

Selskabsloven giver også mulighed for at sælge stemmeløse aktier til næste generation. På den måde overtages ansvaret løbende.

Det er dog ikke altid en fordel for dig og dine efterfølgere at bruge mulighederne for skattefrihed. I stedet kan du eksempelvis overveje, om generationsskiftet skal ske helt eller delvist som en gave eller ved et normalt salg, der delvist finansieres i en periode af sælger.

Den bedste løsning afhænger af den konkrete situation, så tag din advokat med på råd.

generationsskifte

Hvornår skal overdragelsen foregå?

Uanset hvordan du gennemfører et generationsskifte, er der behov for en værdiansættelse af virksomheden. I den forbindelse kan timingen være ret afgørende. Hvis din virksomhed fx har været inde i en dårlig periode, kan du udnytte anparternes eller aktiernes lave kurs til at opnå en lav skattemæssig værdiansættelse. Du har også mulighed for at fastlåse kursværdien på et bestemt tidspunkt i forbindelse med et løbende generationsskifte.

Hvad siger din familie?

Et generationsskifte bør drøftes grundigt igennem med både ægtefælle og børn. Når du tager hele familien med på råd, og de er indforstået med, hvad der kommer til at ske, minimerer du risikoen for problemer og stridigheder i familien.  Husk at testamenter, ægtepagter og ejeraftaler kan være vigtige dokumenter i forhold til at sikre din familie i forbindelse med et generationsskifte. 

Det kan dine rådgivere hjælpe dig med:

  • Din advokat kan sikre, at det juridiske er i orden og lede dig gennem salget, så du kommer ud med det ønskede resultat – både økonomisk og kontraktmæssigt.
  • Din revisor kan hjælpe med skatteberegninger og fremtidige budgetter.
  • En virksomhedsmægler kan hjælpe med at værdisætte virksomheden, udarbejde et salgsprospekt og strukturere selve salget.
Hent e-bogen 10 tips til sikker virksomhedsdrift

Få tilsendt vores e-bog og få svar på de vigtigste spørgsmål, der kan sikre et juridisk sikkert fundament i din virksomhed.

  • Juridisk guide til dig som virksomhedsejer
  • 40 sider med konkrete råd
  • Bliv klogere og få svar på dine spørgsmål
  • Print - eller læs online
Få din e-bog her

Når du udfylder formularen og trykker ”send til e-mail”, bliver du samtidig tilmeldt vores Nyhedsbrev Erhverv.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger til at fremsende e-bogen og som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysningerne her

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp til generations-skifte? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.