Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Virksomhedsformer

Når du starter virksomhed, kan du aktivt styrke din forretning ved at vælge den rette virksomhedsform og struktur fra begyndelsen. Dit valg af virksomhedsform og struktur har stor indflydelse på eksempelvis finansiering, risiko, skatteforhold og fremtidigt salg.


Disse tre spørgsmål er særligt vigtige, når du skal vælge virksomhedsform:

  • Vil du indskyde og binde kapital i virksomheden?
  • Ønsker du at minimere den økonomiske risiko med ”begrænset hæftelse”?
  • Ejer du virksomheden selv eller sammen med andre?

Hvor meget kapital skal jeg indskyde?

For en personligt drevet virksomhed er der ingen minimumskrav til indskudt kapital. Hvis du stifter et anpartsselskab, skal du minimum indskyde 40.000 kroner, mens du skal indskyde 400.000 kroner for at stifte et aktieselskab.

Udestående kapital

Selskabsloven giver dig mulighed for udestående kapital ved stiftelse af anpartsselskaber og aktieselskaber. Det gør det lettere at starte virksomhed i selskabsform, da ejerne ikke behøver at indbetale det fulde beløb fra start. Dog skal der for anpartsselskaber altid være indbetalt mindst 25 % af selskabets kapital eller mindst 40.000 kroner og for aktieselskaber 100.000 kroner.

Selskabskapitalen ved anpartsselskaber og aktieselskaber behøver ikke at bestå af kontanter. Med andre ord kan maskiner, inventar og varelager udgøre hele eller dele af selskabskapitalen - eller du kan indskyde din eksisterende virksomhed som selskabskapital. Du må gerne anvende selskabskapitalen til virksomhedens drift.

Taber din virksomhed mere end halvdelen af selskabskapitalen, har du særlige pligter til at reagere. Hvis du i opstartsfasen forventer et større tab, kan det derfor være en fordel at vælge personligt drevet virksomhed.

Hent e-bogen 10 tips til sikker virksomhedsdrift

Få tilsendt vores e-bog og få svar på de vigtigste spørgsmål, der kan sikre et juridisk sikkert fundament i din virksomhed.

  • Juridisk guide til dig som virksomhedsejer
  • 40 sider med konkrete råd
  • Bliv klogere og få svar på dine spørgsmål
  • Print - eller læs online
Få din e-bog her

Når du udfylder formularen og trykker ”send til e-mail”, bliver du samtidig tilmeldt vores Nyhedsbrev Erhverv.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger til at fremsende e-bogen og som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysningerne her


Hvad hæfter jeg for?

Ved personligt drevet virksomhed hæfter du personligt og med hele din formue. Flere ejere i et interessentskab hæfter desuden solidarisk. Det betyder, at du risikerer at hæfte for det fulde beløb, hvis de øvrige interessenter ikke kan betale.

I aktie- og anpartsselskaber er det selskabet, der hæfter for gælden. Derfor kan du som aktionær eller anpartshaver som hovedregel maksimalt tabe det beløb, du har købt aktier eller anparter for.

I en selskabsform hæfter du som udgangspunkt kun personligt i forbindelse med kautioner i eksempelvis banken eller ved leasingaftaler. Men hvis du som direktør eller bestyrelsesmedlem handler groft uagtsomt, risikerer du også at hæfte personligt for selskabets gæld.

Hvad med skatten?

Virksomhedens skatteforhold afhænger af den valgte virksomhedsform. Forventer du eksempelvis, at din virksomhed får underskud i de første år, kan det være en skattemæssig fordel at vælge personligt drevet virksomhed frem for i selskabsform. Det giver et større personligt fradrag, som du kan udnytte i forbindelse med anden personlig indkomst.

En personligt drevet virksomhed har mulighed for at etablere en virksomhedsskatteordning, der adskiller virksomhedens økonomi fra privatøkonomien.

Både aktie- og anpartsselskaber betaler selskabsskat af virksomhedens overskud. Skattesatsen for udbytte til aktionærer og andelshavere er afhængig af udbyttets størrelse.

Valg af virksomhedsform

Når du starter virksomhed, kan du aktivt styrke din forretning ved at vælge den rette virksomhedsform og struktur fra begyndelsen. Dit valg af virksomhedsform og struktur har stor indflydelse på eksempelvis finansiering, risiko, skatteforhold og fremtidigt salg.

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.