PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Hvilken virksomhedsform skal jeg vælge?

Når du skal starte virksomhed, skal du først vælge virksomhedsform. Det er en vigtig beslutning, fordi det afgør, hvilke regler din virksomhed skal følge.

Hvilken virksomhedsform skal jeg vælge?

Dit valg af virksomhedsform har indflydelse på en lang række juridiske problemstillinger. Du bør fx være opmærksom på startkapital, skatteforhold, og hvordan din virksomhed hæfter for forpligtelser.

Hos Advodan anbefaler vi, at du tager en erfaren erhvervsadvokat med på råd og får kompetent rådgivning om, hvilken virksomhedsform der er mest optimal i din konkrete situation.

Her på siden giver vi dig et overblik over de mest almindelige virksomhedsformer og hvad der kendetegner dem.

En af de helt store fordele ved et ApS er, at du hæfter begrænset. Går virksomheden konkurs, mister du derfor kun de 40.000 kr., som er kapitalkravet.

Anpartsselskab (ApS) 

En af de mest almindelige virksomhedsformer er et såkaldt anpartsselskab. For at stifte et anpartsselskab er kapitalkravet mindst 40.000 kr. i form af kontanter eller andre værdier end kontanter. En af de helt store fordele ved at denne virksomhedsform er, at du hæfter begrænset. Går virksomheden konkurs, mister du derfor kun de 40.000 kr., som er kapitalkravet, medmindre du har underskrevet en personlig kaution.

Du kan læse om fordele, kapitalkrav og regler for et anpartsselskab her

Aktieselskab (A/S)

For at stifte et aktieselskab er kapitalkravet en selskabskapital på mindst 400.000 kr. En af de primære fordele ved et aktieselskab ligger i markedsføringsværdien i forhold til omverdenen. Ved at kunne indfri kapitalkravet på de 400.000 kr. signalerer du over for kunder og samarbejdspartnere, at virksomheden er velfunderet.

Du kan læse mere om fordele, kapitalkrav og regler for et aktieselskab her.

Iværksætterselskab (IVS) 

Iværksætterselskaber er afskaffet, så det ikke længere er muligt at oprette et IVS. Alle eksisterende IVS'er skal omdanne sig til et anparts- eller aktieselskab senest 15. oktober 2021.

Du kan læse mere om iværksætterskaber her.

Enkeltmandsvirksomhed 

En enkeltmandsvirksomhed er en personligt ejet virksomhed med kun én ejer. Der er ikke noget krav om startkapital for at oprette virksomheden, men du skal være opmærksom på, at du hæfter personligt for virksomhedens forpligtelser.

Du kan læse mere om fordele og regler for en enkeltmandsvirksomhed her.

Personligt ejet mindre virksomhed (PMV) 

Hvis du starter en personligt ejet mindre virksomhed, skal du have en forventning om at tjene mindre end 50.000 kr. årligt. Denne virksomhedsform er altså for dig, der ønsker at tjene penge på en deltids- eller fritidsforretning. Ligesom for en enkeltmandsvirksomhed er der intet krav om startkapital, men du hæfter til gengæld personligt med din private formue.

Du kan læse mere om fordele og regler for en personligt ejet mindre virksomhed her

Interessentskab (I/S) 

For at oprette et I/S behøver du ikke have nogen startkapital. Et I/S er nemlig en type af personligt ejet virksomhed, og det ligner derfor på mange måder en enkeltmandsvirksomhed. Du kan overveje et interessentskab, hvis du ønsker at starte virksomhed med en anden person eller et andet selskab.

Læs mere om fordele og regler for et interessentskab her

Et holdingselskab kan give både forretningsmæssige og skattemæssige fordele, og en holdingstruktur består typisk af et driftsselskab, og et holdingselskab.

Holdingselskab 

Holdingselskabet er ikke i sig selv en selskabsform, men blot et selskab hvis formål er at eje aktier eller anparter i andre selskaber, fx i et aktieselskab eller et anpartsselskab.
Et holdingselskab kan give både forretningsmæssige og skattemæssige fordele, og en holdingstruktur består typisk af et driftsselskab, som står for den daglige drift, og et holdingselskab, der ejer anparter eller aktier.

Du kan læse mere om fordele og regler for et holdingselskab her

Partnerselskab

Et partnerselskab er en kombination af et aktieselskab (A/S) og et interessentskab (I/S), og det går også under betegnelsen kommanditaktieselskab.
Der er flere årsager til, at det kan være en god idé at oprette denne virksomhedsform. Med et partnerselskab får du fx mulighed for at drage fordel af både aktieselskabets begrænsede hæftelse samt interessentskabets skattefordele.

Læs mere om fordele og regler for et partnerselskab her.

Hobbyvirksomhed

En hobbyvirksomhed er en lille virksomhed, der udspringer af ejerens egen interesse, og hvor formålet ikke er skabe et økonomisk udbytte.

Opstart af en hobbyvirksomhed kræver hverken startkapital eller oprettelse af CVR-nummer, og du kan få fradrag på udgifter, der er direkte forbundet med dine indtægter.

Læs mere om reglerne for en hobbyvirksomhed her.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

Få hjælp til