PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Hvad er en ægtepagt?

Hvad er en ægtepagt, og hvordan opretter man den? Læs med og bliv klogere på ægtepagten og dens betydning for din økonomi i tilfælde af skilsmisse eller dødsfald.

Der kan være mange gode grunde til, at du og din (kommende) ægtefælle overvejer at indgå en ægtepagt. Måske en af jer har en stor gæld, en stor formue eller ligger inde med noget af stor affektionsværdi? Uanset grunden er en ægtepagt en fornuftig overvejelse, som alle bør gøre sig i forbindelse med et ægteskab.

Hvad er en ægtepagt?

En ægtepagt er en skriftlig aftale mellem dig og din ægtefælle, som fastslår, hvem der ejer hvad. Aftalen sikrer, at du kan tage dine personlige værdier med dig videre, hvis I senere bliver skilt.

Når du og din partner bliver gift, får I automatisk delingsformue/formuefællesskab. Bliver I senere skilt, ophører dette formuefællesskab, og jeres værdier og eventuel gæld skal gøres op. Hvis I ikke ønsker at dele jeres formue ligeligt ved skilsmissen, skal I oprette en ægtepagt med særeje.

 

En ægtepagt er altså en måde, hvorpå du kan sikre dig rettighederne til hele eller dele af din formue i tilfælde af skilsmisse. Men den kan også være en sikkerhed, hvis du fx ejer en virksomhed, eller hvis din ægtefælle har gæld, når han eller hun dør.

Hvordan opretter man en ægtepagt?

For at oprette en ægtepagt skal du og din ægtefælle være enige om den løsning, I ønsker. Det er derfor en god idé at gøre det, mens I stadig er på talefod. På den måde sikrer I, at jeres ejendele fordeles, som I ønsker, selvom I går gennem en skilsmisse.

Aftalen om jeres ægtepagt skal være skriftlig og skal desuden tinglyses, før den kan træde i kraft. Det er vigtigt, at I opretter ægtepagten med den rette form for særeje.

Det kan være en god idé at oprette en ægtepagt med særeje, hvis:

  • Din ægtefælle har stor gæld. Er du ikke ordentligt sikret, kan du nemlig risikere at skulle aflevere halvdelen af din formue til din ægtefælles kreditorer, når vedkommende går bort.
  • Du har stor gæld. I så fald gælder ovenstående med omvendt fortegn. Har du stor gæld kan det betyde, at din ægtefælle ikke har råd til at blive boende i jeres fælles hjem efter din død.
  • Du kommer ind i ægteskabet med en stor formue. Med en ægtepagt sikrer du, at du får hele din formue med igen, hvis du og din ægtefælle går fra hinanden.
  • Du er virksomhedsejer. Når du gifter dig, indgår din virksomhed automatisk i jeres fællesformue. Det betyder, at virksomheden skal deles mellem jer, hvis du og din ægtefælle går fra hinanden. I mange tilfælde kan få konsekvenser for virksomhedens overlevelse.
Når du og din partner bliver gift, får I automatisk delingsformue. Bliver I senere skilt, ophører dette formuefællesskab, og jeres værdier og eventuel gæld skal gøres op.

En ægtepagt sikrer din virksomhed 

Er du virksomhedsejer, bør du overveje, om din virksomhed skal være særeje. Når du gifter dig, indgår din virksomhed automatisk i jeres delingsformue. Går du og din ægtefælle fra hinanden, skal formuen og dermed også virksomheden deles imellem jer.

Med en ægtepagt kan du sikre din virksomhed ved at gøre den til særeje. Dermed indgår virksomheden ikke i jeres fælles formue og bliver ført uden om jeres bo. Herudover bør du oprette et testamente. På den måde kan du sikre, at din virksomhed går til fx dine børn, når du dør.

Er du partner i din virksomhed, er det en god idé, at du og dine gifte partnere opretter ægtepagter. Ellers risikerer I, at virksomheden skal realisere kontanter til en tidligere ægtefælle i tilfælde af skilsmisse.

Hos Advodan anbefaler vi at gøre ægtepagt til et krav for gifte partnere. På den måde kan I sikre jeres virksomhed, hvis en af jer skal skilles eller dør.

 

Generationsskifte

Du kan selv sørge for at sikre, at generationsskiftet i din virksomhed bliver gennemført, selvom du dør, inden skiftet er endeligt på plads.

Undlader du at tage stilling til det, indgår virksomheden i den arv, som skal deles mellem din ægtefælle og dine børn. Det kan for eksempel betyde, at din søn ikke får råd til at overtage virksomheden, selvom du havde planlagt det.

Med en kombination af ægtepagt og testamente kan du for eksempel give din søn førsteret til at købe virksomheden eller lov til at indbetale penge, hvis virksomhedens værdi overstiger hans arv.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?