Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ægteskab eller papirløse par

Papirløst samliv og børn

Har I barn sammen uden at være gift, får moderen automatisk forældremyndigheden alene. Ønsker I fælles forældremyndighed over barnet, skal I registrere faderskabet hos personregisterføreren.

Du er her

Når barnet er født, skal I begge underskrive en omsorgs- og ansvarserklæring og sende den sammen med fødselsanmeldelsen til personregisterføreren i det sogn, hvor I bor, for at sikre at I begge opnår forældremyndigheden over barnet.

Får I ikke registreret faderskabet, vil moderen få tildelt forældremyndigheden over jeres fælles barn alene. Går I senere fra hinanden, kan det få fatale konsekvenser for faderens mulighed for at træffe beslutninger om vigtige ting i barnets liv.

Hvis I går fra hinanden

Går I fra hinanden, skal du aftale med din tidligere samlever, hvem jeres fælles børn skal bo hos i fremtiden. Den forælder, der ikke er bopælsforælder, har ret til samvær. Det er bedst for børnene, hvis I kan blive enige.

Kan I ikke blive enige om, hvor jeres børn skal bo efter jeres brud, indkalder statsforvaltningen jer til møde. Mødet vil foregå under ledelse af en jurist og eventuelt en børnesagkyndig, der vil hjælpe jer med at finde en løsning. Formålet er at afdække børnenes behov og finde den ordning, som er bedst for dem.

ADVODAN anbefaler, at du kontakter en advokat, hvis I er uenige om børnene. Er I ude af stand til at tale med hinanden, kan det også være nødvendigt at tage en advokat med til mødet i statsforvaltningen.

Lykkes det ikke at nå frem til en løsning i statsforvaltningen, ender sagen i retten. Hvis du opfylder de økonomiske betingelser, kan du søge om fri proces. Fri proces betyder, at staten betaler udgifterne i forbindelse med sagen.

Hvem forsørger børnene, hvis vi dør?

Har I fælles forældremyndighed, får du automatisk den fulde forældremyndighed, hvis din samlever dør. Dør I begge på samme tid, er det statsforvaltningen, der bestemmer, hvem der skal overtage forældremyndigheden.

Med et børnetestamente får I indflydelse på, hvem der skal forsørge jeres børn, hvis de bliver forældreløse. Børnene vil dog som udgangspunkt få medindflydelse på statsforvaltningens beslutning.


Relateret til Papirløst samliv og børn Børnetestamente

Har du brug for hjælp til Ægteskab eller papirløse par?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Ægteskab eller papirløse par?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.732 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.732 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.