PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Samlevere? Det skal I vide om papirløst samliv

Er du og din partner ugifte samlevende, er I ikke underlagt de samme juridiske regler, som hvis I var gift. Læs med og bliv klogere på, hvad du særligt skal være opmærksom på, hvis du lever i et papirløst forhold.

Der kan være mange grunde til at fravælge ægteskab og i stedet vælge at leve i et papirløst forhold. Har du en samlever, du ikke er gift med, skal du være opmærksom på, at I ikke er underlagt de juridiske regler, rettigheder og forpligtelser, der følger med et ægteskab. Det har særligt betydning, hvis I går fra hinanden, eller hvis en af jer går bort. Det kan du læse mere om her på siden.

 

Papirløst samliv og juraen

Når I lever som ugifte samlevende, kræver det styring og klare aftaler, hvis I vil undgå konflikter. Bliv klogere på, hvordan du og din partner sikrer jeres formue og hinanden bedst muligt.

Få styr på arven i tilfælde af dødsfald

Lever du i et papirløst forhold, skal du være opmærksom på, at du og din samlever ikke automatisk arver efter hinanden. Det skyldes, at arveloven ikke begunstiger samlevende, som den gør med ægtefæller.

Hvis du og din samlever ønsker at sikre hinanden bedst muligt i tilfælde af den enes død, anbefaler vi, at I opretter et udvidet samlevertestamente. På den måde sikrer I, at den efterladte ikke bliver tvunget til at flytte fra jeres fælles hjem, fordi arven går direkte til forældre eller børn.

Du kan læse mere om arv og testamente her.

 

Samejekontrakt og samlivskontrakt sikrer jer ved brud 

Hvis du og din partner gør en større, fælles investering – fx en bolig – skal I være opmærksomme på, at de regler for deling, som gælder for ægtefæller, ikke gør sig gældende for samlevende. Går du og din samlever fra hinanden, og ejer I en ejendom sammen, kan det derfor være svært at nå til enighed om, hvad der skal ske med ejendommen.

For at undgå konflikt om jeres fælles ejendom kan I udarbejde en samejekontrakt, som skaber klare rammer omkring ejerforhold og udgifter. I kan også vælge at oprette en samlivskontrakt, der fastsætter, hvem der ejer hvad, og hvordan I deler tingene, hvis I går fra hinanden.

Samlevere med børn

Har eller venter du og din samlever barn, er der en række forhold, I bør være bekendte med.

 

Moren får automatisk forældremyndigheden

Hvis du og din partner får et barn sammen uden at være gift, er det moren, der automatisk får forældremyndigheden. Ønsker I begge at have forældremyndighed over barnet, skal I derfor registrere faderskabet på borger.dk. Det kan I som udgangspunkt gøre før barnets fødsel eller de første 14 dage efter fødslen.

Registrerer I ikke faderskabet, vil moren alene få tildelt forældremyndigheden over jeres fælles barn. Går I senere fra hinanden, kan det få alvorlige konsekvenser for faren, da han ikke vil have samme mulighed for at træffe vigtige beslutninger om barnets liv.

Går du og din partner fra hinanden, skal I blive enige om, hvor jeres fælles barn skal bo i fremtiden. Hvis den ene forælder har den fulde forældremyndighed, er det ham eller hende, der bestemmer.

Hvis I går fra hinanden

Går du og din partner fra hinanden, skal I blive enige om, hvor jeres fælles barn skal bo i fremtiden. Hvis den ene forælder har den fulde forældremyndighed, er det ham eller hende, der bestemmer.

Har I fælles forældremyndighed, og kan I ikke blive enige om barnets bopæl, vil Familieretshuset blive involveret. Kan I ikke blive enige om en aftale med hjælp fra Familieretshuset, vil Familieretten træffe afgørelse i sagen. Det samme gælder for sager om samvær. Selvom du ikke er bopælsforælder, har du nemlig stadig ret til samvær med dit barn.

Har du en sag om forældremyndighed, bopæl eller samvær i Familieretten, eller er du blevet indkaldt til møde i Familieretshuset, står vores advokater klar til at hjælpe dig. Kontakt dit lokale ADVODAN-kontor her.

Hvis du opfylder de økonomiske betingelser, kan du søge om fri proces, hvis sagen kommer for Familieretten. Det betyder, at staten betaler udgifterne i forbindelse med sagen. Du kan læse mere om betingelserne for fri proces på Civilstyrelsens hjemmeside.

 

Hvis en af jer går bort 

Har du og din partner fælles forældremyndighed, får du automatisk den fulde forældremyndighed, hvis din samlever dør. Sker det utænkelige, at I går bort på samme tid, er det Familieretshuset, som bestemmer, hvem der skal overtage forældremyndigheden.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?