Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Testamente og arv

Få svar på dine spørgsmål om arv og testamente og bliv klar over, hvordan arven fordeles i din familie. Her på siden finder du blandt andet otte videoguides, en interaktiv grafik over arveklasser og boafgifter samt en arvetest.

Hvor meget skal du betale i boafgift?

Når du arver efter et familiemedlem, skal du betale arveafgift (også kaldet boafgift) til staten alt efter hvilken arveklasse, du tilhører. I denne interaktive grafik kan du se, hvilken arveklasse du tilhører, og hvor høj en boafgift du skal betale.

Videoguides om fordeling af arv
Ægtepar uden børn
Ægtepar med fælles børn
Ægtepar med stedbørn
Ugift par uden børn
Ugift par med fælles børn
Ugift par med stedbørn
Single uden børn
Single med børn

Arvetesten

Hvordan er du og din familie sikret?

Svar på nogle få hurtige spørgsmål og find ud af, om du har behov for et testamente.

LÆS BROCHURE
Brochure

NYHEDER OM ARV OG TESTAMENTE
Alle har fordel af at oprette et testamente
30. okt 2017 6 kommentarer

Uanset om du er gift, lever papirløst eller alene, og uanset om du har børn, særbørn eller ingen børn, kan du med fordel oprette et testamente.

Misforståelse om arveret mellem samlevende lever stadig
20. feb 2017 62 kommentarer

Mange danskere tror, at samlevende arver efter hinanden, hvis blot de har boet sammen i mindst to år. Men det er ikke tilfældet. Advokat Vibeke Andersen gennemgår arvereglerne for samlevende her.

5 ting du bør vide om at ændre testamente
20. jan 2017 101 kommentarer

Skal du skilles, eller sker der andre forandringer i dit liv, kan det være en god idé at ændre eller helt tilbagekalde dit testamente. Ellers kan du risikere, at dine penge og ejendele går til de forkerte efter din død. Læs her hvad du skal være opmærksom på, hvis testamentet skal ændres.

Ny guide skal sikre både familie og firma
02. dec 2016

Virksomhedsejere bliver bombarderet med gode råd om alt fra kapital til forretningsplaner, så de kan skabe en levedygtig forretning. Men mange ved ikke, at truslen kan komme fra en helt anden front – nemlig privatlivet. Derfor lancerer vi en gratis guide til virksomhedsejere, der vil beskytte både familie og firma.

8 situationer hvor du bør opdatere dit testamente
08. mar 2016 26 kommentarer

Skilsmisse, gæld eller nye børnebørn. Der findes mange begivenheder i livet, som har betydning for, om et eksisterende testamente fordeler arven på den måde, som det var tiltænkt fra starten. Derfor er det en rigtig god idé at opdatere sit testamente med jævne mellemrum.

Tre ting du skal vide om arveafgifter
03. mar 2016 71 kommentarer

Er der forskel på boafgifter og arveafgifter? Hvad er et bundfradrag i dødsbo, og hvor meget skal man som arving egentlig betale i afgifter til staten? Advokat og autoriseret bobestyrer Bjarne Olesen fra ADVODAN giver dig svarene her:

Din arv bliver fordelt efter reglerne i arveloven og dit testamente. Hvis du ønsker mest mulig indflydelse på din arvs fordeling, skal du oprette et testamente. 

Et testamente er et juridisk bindende dokument, hvor du kan have indflydelse på, hvad der skal ske med din formue, når du dør. Hvis der ikke er et testamente, er det arveloven, der bestemmer, hvordan arven skal fordeles. 

Arveloven indeholder bestemmelser om tvangsarv. Reglerne om tvangsarv er ufravigelige og kan derfor ikke tilsidesættes i et testamente. Ifølge reglerne om tvangsarv har dine livsarvinger krav på 25 % af din arv. Du kan således kun selv disponere over 75 % af din arv i et testamente, hvis du har en ægtefælle, børn, børnebørn eller oldebørn.

Tvangsarven kan dog reduceres til kun 1 mio. kr. til hvert barn af den samlede formue igennem et testamente. Dette har naturligvis kun betydning for en velhavende arvelader, men reglen kan fx. bruges til at overlade en virksomhed til en enkelt arving, uden at denne skal købe alle de andre arvinger ud for mere end 1 mio. kr. per arving.
Der kan derfor godt indgå skattemæssige overvejelser i fordelingen af arv i et testamente.

En eventuelt efterlevende ægtefælle kan vælge at sidde i uskiftet bo. Dvs. at arven efter den døde ægtefælle ikke skal skiftes før, den efterlevende ægtefælle dør. En efterlevende ægtefælle kan dog ikke sidde i uskiftet bo med den afdøde ægtefælles særbørn, medmindre de giver samtykke.

Har I som ægtepar ikke lavet et testamente, kan det betyde, at den efterladte ægtefælle ikke har råd til at blive boende i huset. 

Du har mulighed for at frasige dig arv fra eksempelvis dine forældre, hvis de kun efterlader sig gæld. Er du selv insolvent, kan det også være en god ide at frasige arv, så den ikke kommer til at gå til dine kreditorer.

Ønsker du ikke at arve, kan du give afkald på din arv. Arven vil herefter gå videre til andre arvinger. Et arveafkald er uigenkaldeligt. Så du skal tænke dig godt om, inden du afgiver det. Det er også vigtigt at få arveafkaldet formuleret rigtigt, så du undgår ekstra boafgift. 

Arveafkald kan være en god idé, hvis du for eksempel er meget velhavende og hellere vil lade arven komme andre arvinger til gode. Arveafkald kan også komme på tale, hvis du er så forgældet, at arven i stedet blot ville gå til dine kreditorer.

Med et børnetestamente får I indflydelse på, hvem der skal tage sig af jeres barn, hvis barnet bliver forældreløs. Hvis I ikke har lavet et børnetestamente, så er det Statsforvaltningens afgørelse, hvem der skal tage sig af jeres barn, indtil barnet bliver 18 år gammel. 

Kontakt en familieadvokat hos ADVODAN og få en uforpligtende snak om netop din situation, så du opnår det arvemæssige resultat, som du ønsker inden for rammerne af den danske arvelovgivning. 

Du er her
GØR SOM 12.558 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.558 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder og gode råd om jura. Vi sender ud to gange hver måned.

* Din tilmelding afgives til ADVODAN A/S
– CVR nr.: 2979 5185