Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Skilsmisse

Forældremyndighed og bopælsret

Efter separation eller skilsmisse forsætter den fælles forældremyndighed som udgangspunkt. Men I skal tage stilling til hvor jeres børn skal have bopæl, herunder om der skal være delt bopæl.

Du er her

Fælles forældremyndighed

 

I har som udgangspunkt fælles forældremyndighed over jeres børn. Det betyder, at I skal være enige om væsentlige beslutninger i børnenes liv.

Fælles forældremyndighed betyder ikke, at I skal være enige om alle beslutninger. Bopælsforælderen kan selv afgøre, hvilken daginstitution børnene skal gå i, og hvor i landet børnene skal bo. Er der tale om flytning til udlandet, skal I være enige om det, hvis I har fælles forældremyndighed.

Fuld forældremyndighed

Ønsker du at have fuld forældremyndighed, skal du aftale det med den anden forælder. Retten kan også beslutte, at du alene skal have den fulde forældremyndighed. Det sker dog sjældent, da dette kræver særligt tungtvejende grunde.

Har I barn sammen uden at være gift, får moderen som udgangspunkt fuld forældremyndighed. Ønsker I fælles forældremyndighed over barnet, skal I registrere faderskabet hos personregisterføreren.

Når barnet er født, skal I begge underskrive en omsorgs- og ansvarserklæring og sende den sammen med fødselsanmeldelsen til personregisterføreren i det sogn, hvor I bor.

Får I ikke registreret faderskabet, vil moderen fortsat have fuld forældremyndighed over jeres fælles barn. Går I senere fra hinanden, kan det få fatale konsekvenser for faderens mulighed for at træffe beslutninger om vigtige ting i barnets liv.

Bopælsret

Når I går fra hinanden, skal du aftale med din tidligere partner, hvem jeres fælles børn skal bo hos i fremtiden. Er du ikke bopælsforælder, har jeres børn ret til samvær med dig.

Den forælder, der skal have børnene boende i fremtiden, har bopælsretten.

Når I går fra hinanden, er det en god idé at tjekke, om det er den rigtige Nemkonto, pengene går ind på. Ellers kan du få det ændret via din netbank.

Når den ene forældre først har bopælsretten, kan det være svært at ændre den. Hvis det er muligt, bør du henvende dig til en skilsmisseadvokat, før du flytter fra jeres fælles bopæl uden børnene. Er du først flyttet fra dine børns adresse, kan det være svært efterfølgende at få bopælsretten.

Hvis I ikke kan blive enige om, hvem der skal have bopælen, kan en anmodning om bopælen indsendes til Familieretshuset, som herefter behandler sagen.

Har du brug for hjælp til Skilsmisse?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe dig med din skilsmisse?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Skilsmisse?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.