Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Testamente og arv

Ægtepar med fælles børn

Alle par med børn bør have et testamente. Arveloven siger nemlig, at børnene skal arve halvdelen af det, der falder i arv efter afdøde med det samme. Det kan i værste fald betyde, at din ægtefælle ikke får råd til at blive boende i jeres fælles hjem, når du dør. I et testamente kan I ændre fordelingen, så den efterladte kan blive boende i jeres fælles bolig.

Du er her

Eksempel:

Bente og Poul er gift. Sammen har parret børnene Morten og Mette. Parret har ikke lavet et testamente, der angiver, hvad der skal ske med formuen, når den ene ægtefælle går bort.

En dag dør Bente. Da Bente og Poul er gift, har de som udgangspunkt fælleseje over deres samlede formue på 2 mio. kr.

Fælleseje betyder, at formuen skal deles ligeligt mellem dem. Poul ejer derfor en 1 mio. kr., mens Bente efterlader en formue på 1 mio. kr. - også kaldet dødsboet.

Parret kunne have indgået aftaler om særeje, dvs. aktiver som den ene ægtefælle ejer, og derfor ikke skal deles mellem dem. Men det har Bente og Poul ikke.

Poul tror, ligesom mange danskere, at fordi parret var gift, arver han automatisk hele Bentes dødsbo på 1 mio. kr. Men sådan forholder det sig ikke.

Poul arver kun halvdelen af dødsboet, dvs. 500.000 kr. Den anden halvdel deles ligeligt mellem børnene Morten og Mette, der hver arver 250.000 kr. Morten og Mette skal herefter betale en boafgift af beløbet til staten.

Hvis børnene arver så stor en andel af Bentes dødsbo, har Poul ikke råd til at blive boende i parrets hus. Han vælger derfor at sidde i uskiftet bo.

Uskiftet bo betyder, at dødsboet ikke fordeles, dvs. at arven ikke udbetales til børnene, før Poul også dør. På den måde kan Poul beholde råderetten over hele formuen. Der er dog ulemper for Poul ved at sidde i uskiftet bo.

For det første kan Poul ikke gifte sig igen uden, at boet skal skiftes med børnene, så de får deres arv udbetalt. For det andet vil Poul være underlagt en række begrænsninger for, hvad han må bruge formuen til. Hvis han misbruger arven, kan børnene kræve, at boet bliver skiftet.

Situationen kunne have været anderledes, hvis Bente og Poul havde lavet et testamente, der gav den efterladte retten over størstedelen af formuen – uden at skulle sidde i uskiftet bo.

Ved Bentes død, ville Mette og Morten i stedet kun få udbetalt tvangsarven på 25% af det beløb, der ellers skulle have været udbetalt, dvs. 125.000 kr. til deling.

Har du brug for hjælp til Testamente og arv?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Opret dit testamente online i dag
Fast pris og hurtig oprettelse – du betaler først, når du modtager dit testamente.

Hos ADVODAN kan du oprette dit testamente, når det passer dig og hvor det passer dig. Du skal blot vælge kontor og udfylde spørgeskemaet, så vil du få personlig rådgivning af en af vores advokater over telefonen, som færdiggør dit testamente sammen med dig.

Start oprettelsen her!

Har du brug for hjælp til Testamente og arv?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.