Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Byggeri

Planlægning af byggeprojekt

Planlægningen af et byggeri kan opdeles i tre led: Planlægning, projektering og byggeledelse.

Du er her

1. Planlægning af byggeriet

Når du skal i gang med et byggeprojekt, må du begynde med en indledende og overordnet tilrettelæggelse af det. Hvis du for eksempel overvejer en tilbygning, må du først afklare, om du kan få byggetilladelse og undersøge hvilke konstruktionsmæssige ændringer, der kan være nødvendige på den eksisterende bygning. Er ønskerne realistiske i forhold til budgettet?

En vigtig del af planlægningen er desuden at sætte rammer for den nærmere projektering samt perioden for byggeriet.

Planlægning af byggeprojekt indeholder mange elementer - fra byggeaftale til taglægning

2. Projektering af byggeriet

Den egentlige projektering afhænger af projektets størrelse. Skal du have skiftet en håndvask, bør du uden videre kunne overlade det til håndværkeren. Men er der tale om et egentligt byggeprojekt, skal det på en eller anden måde tilrettelægges, hvad og hvordan der skal bygges.

Der skal vælges materialer og tekniske løsninger til dit byggeprojekt. Tekniske løsninger handler fx om tagkonstruktionens udførsel og fundamentets forberedelse til gulvvarme. Materialevalg kan være valget mellem gips- og betonvægge eller mellem store og små fliser. Størrelsen på fliserne påvirker nok ikke meget andet end indkøbet af dem, men udførelsen af væggene har indflydelse på faktorer som isolering, støjdæmpning, elektriske installationer og udførelse af tagkonstruktionen.

Som bygherre kan du godt projektere selv. Er der fx tale om en overdækning til terrassen, og kan du selv ansøge om byggetilladelsen og lave en tegning, der viser håndværkeren, hvad du vil have, så kan det bestemt lade sig gøre. Men vi vil til enhver tid fraråde det, hvis der er tale om mere end helt simple opgaver.

Totalentreprise

Du kan vælge at overlade projekteringen til håndværkeren som en del af en totalentreprise, og arbejdet vil da være inkluderet i prisen. Ved totalentreprise giver man som bygherre i et vist omfang afkald på sin indflydelse på byggeriets udførsel, da totalentreprenøren selv vælger sine tekniske løsninger. Til gengæld er der stort set aldrig tvivl om, hvor ansvaret skal placeres – det hele ligger hos håndværkeren. Et typisk eksempel på en totalentreprise er et typehus.

Rådgiver

En tredje måde at gribe din projektering an er at overlade den til en rådgiver. Ved større entrepriser anbefaler vi en sådan bygherrerådgivning, der som regel vil blive varetaget af en ingeniør eller arkitekt. Denne rådgiver vil stå for at lave de nødvendige beregninger og tegninger, afdække tekniske vanskeligheder, klare byggetilladelsen og dialogen med myndighederne samt få indgået den rette aftale med den rette entreprenør.

Hvis det viser sig under byggeriet, at noget ikke er som forventet, eller at det ikke kan laves som forventet, er der to muligheder. Hvis det skyldes en fejl fra håndværkerens side, er der tale om mangler. I så fald skal håndværkeren lave det om. Hvis håndværkeren derimod har handlet som projekteret, er fejlen ikke hans, og der er tale om et projekteringssvigt. Her ligger risikoen hos den ansvarshavende for projekteringen, som er bygherren selv, hvis der ikke er nogen projektering.

 

3. Byggeledelse af byggeriet

Byggeprocessen tager tid, og som bygherre er der mange grunde til at følge fremdriften undervejs i projektet. Hvis du sørger for at være med i processen, kan du kommentere på det, hvis tidsplanen ikke ser ud til at holde. Desuden kan du afklare potentielle misforståelser, hvis du lægger mærke til noget, der ser forkert ud. 

Selvom projekteringen før byggeperioden er udarbejdet med omhu, vil man opdage huller, når den følges i virkeligheden. Der vil være detaljer, som projekteringen ikke har taget hensyn til. Håndværkerne vil sandsynligvis stille spørgsmål, der ikke er afklaret på forhånd. I sådanne tilfælde må du klarlægge, om der er tale om mangler eller projekteringssvigt. Det skal også afklares, om løsningen skal koste ekstra og tage længere tid end aftalt.

Undervejs i projektet kan det ske, at du ombestemmer dig. Måske skifter du mening med hensyn til størrelsen på fliserne. Eller måske sparer du centralstøvsugeren væk, fordi du i stedet vælger de dyre tagsten og gerne vil holde budgettet. Byggeledelse handler om at holde styr på dette forløb bl.a. ved at holde byggemøder undervejs i processen. Hvis en rådgiver er tilknyttet projektet, er det denne, der leder byggemøderne og sikrer, at der bliver taget referat. Entreprenøren tager fat i bygherren efter behov, når bygherren ikke har en rådgiver. Så vil der normalt ikke blive skrevet referat.

Har du brug for hjælp til Byggeri?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe dig med dit byggeprojekt?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Byggeri?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.