Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Dødsbo og bodeling

Når du har mistet en af dine kære, skal du beslutte, hvordan boet skal gøres op. Der er flere modeller for, hvordan et bo kan gøres op, og der er fordele og ulemper ved dem alle.

Det er vigtigt for dig, at du vælger den bedste løsning i din konkrete situation, så det ikke får uforudsete økonomiske eller personlige konsekvenser for dig og din familie.
Hos ADVODAN giver vi dig overblik, så du kan træffe det valg, som får dig videre på den bedst mulige måde.

Vores dødsboadvokater ved, hvad du skal tage højde for i forhold til de forskellige typer af skifte. Derfor kan du være sikker på at få et godt grundlag at vælge ud fra.

Læs mere

Tre ting du skal vide om arveafgifter
03. mar 2016 160 kommentarer

Er der forskel på boafgifter og arveafgifter? Hvad er et bundfradrag i dødsbo, og hvor meget skal man som arving egentlig betale i afgifter til staten? Advokat og autoriseret bobestyrer Bjarne Olesen fra ADVODAN giver dig svarene her:

Arvinger til dødsboer har betalt for meget i skat
21. mar 2014 10 kommentarer

Mange dødsboer er i årevis blevet for højt beskattet. En kendelse fra Landsskatteretten løfter nemlig grænsen for, hvornår et dødsbo skal beskattes og giver arvingerne mulighed for at få pengene tilbage med tilbagevirkende kraft til 2009.

Undgå arvestriden med en bobestyrer
08. nov 2013

Pengespørgsmål i forbindelse med arv fører hvert år til en masse konflikter i danske søskendeflokke. Vil du sikre, at fordelingen af jeres arv ikke ender i en bitter familiestrid, kan en bobestyrer være løsningen.

Sådan sikrer du din arv
19. sep 2013 20 kommentarer

Når du modtager en arv, er der en række overvejelser, du bør gøre dig, hvis du ønsker at sikre den bedst muligt. Løsningen hedder testamente, særeje og ægtepagt.

Nye skatteregler for ægtefæller ved dødsfald
20. mar 2013 10 kommentarer

En ændring i SKATs praksis betyder, at det nu kun er den afdøde ægtefælles formue, der medregnes ved vurderingen af dødsboets skatteforhold – og ikke som hidtil begge ægtefællers formue.

Vurder boligmarkedet inden du vælger skifteform
07. aug 2012 45 kommentarer

Kan du ikke få solgt din afdøde slægtnings bolig, så kan det lige nu være en fordel at få en bobestyrer til at tage sig af bobehandlingen og boligsalget. På den måde får du længere tid til at sælge boligen.


Skifteretten
Skifteretten bliver altid inddraget, når en person dør. Skifte betyder opgørelse og afvikling af en afdød persons formue. Skifteretten er derfor den myndighed, som beslutter, hvordan boet efter afdøde skal fordeles.

Boafgift
Når du sammen med skifteretten har fundet den rette skifteform og afsluttet dødsboet, beregner skifteretten en eventuel arveafgift. Der er to afgifter, du som arving kan komme til at betale: boafgift og tillægsboafgift. Herudover skal der betales en retsafgift til skifteretten.

Bobestyrer
Hvis I som arvinger er uenige, hvis boet er forgældet, eller hvis afdøde i sit testamente har bestemt det, bliver boet skiftet ved bobestyrer. En bobestyrer skal være en advokat, som er autoriseret af skifteretten. Det kan også være en person, som afdøde har udpeget i sit testamente.

Privat skifte
Ønsker du sammen med de øvrige arvinger selv at disponere over afdødes bo, kan I vælge privat skifte. Der er flere betingelser for, at skifteretten vil tillade privat skifte. Blandt andet skal alle arvinger være enige om samtlige dispositioner som fx deling af indbo og salg af ejendom.

Uskiftet bo
Har du mistet din ægtefælle, og du vælger at fortsætte i uskiftet bo, er det nemt og billigt at gøre formuen op. Men det giver samtidig en række begrænsninger og forpligtigelser i forhold til jeres fælles formue. Fx kræver uskiftet bo, at du tager det fulde ansvar for afdødes gæld. Har din afdøde ægtefælle særbørn, skal de desuden give skriftlig tilladelse til, at du kan sidde i uskiftet bo.


Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.