Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Dødsbo og bodeling

Bobestyrer

Hvis I som arvinger er uenige, hvis boet er forgældet, eller hvis afdøde i sit testamente har bestemt det, bliver boet skiftet ved bobestyrer.


Pengespørgsmål i forbindelse med arv fører hvert år til en masse konflikter i danske søskendeflokke. Vil du sikre, at fordelingen af jeres arv ikke ender i en bitter familiestrid, kan en bobestyrer være løsningen.

Ikke alle søskende kan blive enige om, hvad der skal ske med mor og fars hus eller formue, når de begge er gået bort. Faktisk har hver tiende dansker haft en dårlig oplevelse i forbindelse med arvesager. Som arving gør man derfor klogt i at tænke sig grundigt om, når man sammen med sine søskende skal beslutte, hvordan bobehandlingen skal foregå.


En bobestyrer fungerer som dødsboets advokat og skal loyalt varetage alle arvingernes interesser. Hvis du vælger privat skifte, skal du være sikker på, at den person, du vælger at give fuldmagt til at håndtere boet, er en person, du virkelig har tillid til. Ellers kan du risikere at hænge på gælden.


BOBESTYRER BESTEMMER

Bobestyreren har ret til at tilsidesætte arvingernes ønsker og træffe beslutninger, som de ikke nødvendigvis er enige i. Det er nemlig vedkommendes ansvar at sørge for, at al gæld i boet bliver betalt. Derfor kan man som arving aldrig komme til at hæfte for afdødes gæld, hvis man vælger en bobestyrer til bobehandlingen.

I stedet for en bobestyrer kan man også vælge at dele boet ved privat skifte, hvilket giver arvingerne mulighed for selv at disponere over afdødes bo. Med den løsning skal man sammen med sine søskende selv opgøre boet og dele arven imellem sig, men for at skifteretten tillader den skifteform, kræver det, at alle arvinger er helt enige om, hvad der skal ske med boet.

Derudover skal man udpege en kontaktperson blandt arvingerne, som skifteretten, SKAT og andre relevante myndigheder kan henvende sig til. Vedkommende skal være myndig og solvent. Man kan også vælge at give fuldmagt til en advokat, som kan hjælpe med bobehandlingen, men således at man stadig skal være enige om alle beslutninger i boet.

bobestyrer


TILLID ER AFGØRENDE

Hvis du vælger privat skifte, skal du være sikker på, at den person, du vælger at give fuldmagt til at håndtere boet, er en person, du virkelig har tillid til. I et privat skifte hæfter arvingerne nemlig for gælden, hvis de har delt boets aktiver eller anvendt boets midler til dækning af gæld uden at opfylde de forpligtelser, som kan kræves dækket af boet. Det er en meget barsk regel, som i praksis bliver bragt i anvendelse i de boer, hvor det efterfølgende viser sig, at der er gæld i boet. Men også i boer uden gæld er reglen ubehagelig, hvis den ene af arvingerne bruger hele formuen.


FAKTA:

  • En bobestyrer skal være en advokat, som er autoriseret af skifteretten. Det kan også være en person, som afdøde har udpeget i sit testamente. 
  • Hvis boet er forgældet, eller afdøde i sit testamente har ønsket det, bliver boet skiftet ved en bobestyrer. Også selv om de efterladte måtte ønske privat skifte i stedet.
  • Skifteretten får automatisk besked om dødsfaldet fra bedemanden og bliver altid inddraget, når en person dør. Skifte betyder opgørelse og afvikling af en afdød persons formue. Skifteretten er den myndighed, som beslutter, hvordan boet efter afdøde skal fordeles.

Hos ADVODAN har vi advokater, der er særligt kvalificeret til behandling af dødsboer, og som har fået autorisation af Justitsministeriet.

 

Få overblik over forløbet i et solvent bobestyrerbo

Hent tidslinje i pdf

Solvent Bobestyrerbo tidslinje

Har du brug for hjælp til Dødsbo og bodeling?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Dødsbo og bodeling?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.109 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.109 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.