Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Skilsmisse

Deling af pension

Man skelner mellem ”rimelige” pensioner og dem, der ikke er ”rimelige”, når man skal vurdere, om pensionerne skal deles ved skilsmisse.

Du er her

Går jeres pensioner under betegnelsen ”rimelige”, beholder I jeres pensioner hver især. Det gælder både for rate-, kapital- og livrentepension.

Reglerne siger dog ikke noget om, hvad en ”rimelig” pensionsordning er. Som udgangspunkt er en pensionsopsparing, du har hos din arbejdsgiver, ”rimelig”, hvis den svarer til, hvad der er normalt for dit fag og dit uddannelsesniveau. Fx er overenskomstbestemte pensionsordninger og/eller arbejdsmarkedspensioner ”rimelige”.

Går jeres pensioner under betegnelsen ”ikke rimelige”, kan pensionen blive delt mellem jer, hvis I bliver skilt. Det sker dog ikke, hvis I har oprettet en ægtepagt, hvor I har aftalt en anden måde at dele jeres pension på.

Generelt er reglerne om deling af pension ikke entydige. De er baseret på en vurdering fra sag til sag, og derfor anbefaler vi altid, at du og din ægtefælle får hver jeres advokat/rådgiver til at hjælpe jer ved skilsmisse, så I hver især får vurderet jeres sag.

SKIFTERETTEN VURDERER OM PENSION ER "RIMELIG"

Hvis I er uenige, kan I anlægge sag ved skifteretten, som herefter vil træffe afgørelse om hvorvidt en pension er ”rimelig” eller ej. Skifteretten vil lægge vægt på, om indbetalingen har været større end det, som andre normalt indbetaler til arbejdsmarkedspensionen inden for den faggruppe, der typisk er omfattet af ordningen.

I helt særlige situationer kan skifteretten beslutte, at en ægtefælle skal have en kompensation som følge af at blive stillet dårligt, hvis ægtefællernes pensioner ikke bliver delt. Kompensationen betales af den anden ægtefælle.

FÆLLESSKABSKOMPENSATION

Skifteretten kan beslutte, at du skal have en såkaldt fællesskabskompensation, hvis du under ægteskabet har sparet mindre op til pension, end hvad der svarer til en rimelig pensionsordning. Det gælder dog kun, hvis den mindre pensionsopsparing skyldes, at du på grund af din familie har været hjemmegående, på barsel eller haft et deltidsjob for at tage sig børnene og hjemmet.

RIMELIGHEDSKOMPENSATION

Skifteretten kan beslutte, at du skal have en rimelighedskompensation, hvis du stilles urimeligt, fordi din ægtefælle kan få hele sin pension, hvis I bliver skilt, og der samtidig er stor forskel på jeres pensioners størrelse. Du kan kun få kompensationen, hvis I har været gift i mere end ca. 15 år.

I kan også selv aftale, at den, der har mest i pension, skal betale en fællesskabskompensation eller en rimelighedskompensation. På den måde undgår I at skulle i skifteretten. I kan drøfte mulighederne med jeres pensionsselskab eller pensionskasse, hvis I ønsker at lave en aftale om kompensation.

DELING AF PENSION I PRAKSIS

Deling sker som udgangspunkt ved kontant betaling. Hvis det fx er din pensionsordning, der skal deles, skal du enten betale din ægtefælles andel kontant eller kompensere ham/hende i bodelingen.

Hvis det ikke er muligt, kan du afdrage på beløbet i op til 5 år. Det sker typisk, hvis din formue er bundet i en virksomhed, som samtidig er dit indtægtsgrundlag.

Som en sidste mulighed kan du overdrage konkrete pensionsordninger eller dele heraf til din ægtefælle.

ENGANGSBELØB VED DØD FRA ATP BORTFALDER

ATP Livslang Pension indeholder et engangsbeløb ved død. Beløbet er typisk på 50.000 kr., og det bliver udbetalt til din nærmeste – udbetalingen forudsætter dog, at visse betingelser er opfyldt. Bliver du skilt, mister du retten til engangsbeløbet i tilfælde af din tidligere ægtefælles død.

Så længe I er separeret, har du fortsat retten til at få udbetalt et engangsbeløb ved død.

Har du brug for hjælp til Skilsmisse?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe dig med din skilsmisse?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Skilsmisse?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.