Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Testamente og arv

Arv og gæld

Som arving har du mulighed for at frasige dig arven fra fx dine forældre, hvis de udelukkende efterlader sig gæld. Er du selv forgældet, kan det også være en god ide at frasige dig arven, så den ikke kommer til at gå til dine kreditorer. Læs mere om arv og gæld her på siden.

Du er her

ER DU GIFT OG HAR GÆLD?

Er du gift, og har du en stor gæld, så risikerer din ægtefælle at skulle aflevere halvdelen af sin formue til dine kreditorer, hvis du dør først.

Hvis du har en stor gæld, kan du derfor med fordel oprette en ægtepagt, så din ægtefælles formue kan holdes uden for dit dødsbo. På den måde kan det forhindres, at en del af din ægtefælles formue kommer til at gå til dine kreditorer.

Er du insolvent, kan du også oprette en ægtepagt og dermed vælge at føre arven uden om boet, så din ægtefælle ikke kommer til at overtage dine gældsposter. 

 Der er ofte penge involveret når det kommer til arv og gæld.

HAR DINE FORÆLDRE GÆLD?

Selvom dine forældre har en stor gæld, så går den ikke i arv til dig.

Når dine forældre dør, skal det vurderes, om der er mere gæld end værdi i dødsboet. Er det tilfældet, vil det blive behandlet som et insolvent bo. Herefter ansætter skifteretten en bobestyrer, der vil sørge for, at det, der har værdi, bliver solgt.

Det betyder, at du som arving ikke på noget tidspunkt bliver pålagt udgifter vedrørende boets behandling, og du hæfter heller ikke over for afdødes kreditorer.

Har du inden boets opstart betalt begravelsesomkostninger, vil du naturligvis hæfte for de omkostninger, men du hæfter ikke for gæld, heller ikke skattegæld.

Hvis det fra starten skønnes, at dødsboet er et solvent bo - det vil sige, at der er mere værdi end gæld, kan du vælge privat skifte, hvor du vedkender dig arv og gæld.

Finder du senere ud af, at der også er en masse gæld i boet, har du mulighed for alligevel at frasige dig arven. Det kræver bare, at du ikke har rørt ved de værdier, der er i boet.

 

HAR DU GÆLD OG STÅR TIL AT SKULLE ARVE?

Hvis du som arving selv er forgældet, risikerer du, at dine kreditorer vil gå efter den arv, du modtager. 

Derfor kan det være en god ide at frasige dig arven på forhånd. På den måde kan du sikre, at arven går videre til dine børn eller andre i stedet for til dine kreditorer. Det kræver, at du giver arveafkald, og at den, du skal arve fra, skriver under på, at arveafkaldet er modtaget. 

Det kan være nødvendigt at give afkald på arv fra flere sider, fx arveafkald på arv fra dine forældre og din ægtefælle. 

Det er vigtigt, at arveafkaldet gives på ”forventet arv” og ikke først på allerede ”falden arv” , dvs. når arveladeren er afgået ved døden. Gives arveafkald først efter et dødsfald, er der risiko for, at kreditorerne kan få afkaldet omstødt, så det ikke kommer til at gælde alligevel.

Hvis du giver afkald på arv, skal du være opmærksom på, at det kan have betydning for dine muligheder for eventuelt senere at søge om gældssanering.

Kontakt ADVODAN hvis du har spørgsmål om arv og gæld. 

Har du brug for hjælp til Testamente og arv?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Opret dit testamente online i dag
Fast pris og hurtig oprettelse – du betaler først, når du modtager dit testamente.

Hos ADVODAN kan du oprette dit testamente, når det passer dig og hvor det passer dig. Du skal blot vælge kontor og udfylde spørgeskemaet, så vil du få personlig rådgivning af en af vores advokater over telefonen, som færdiggør dit testamente sammen med dig.

Start oprettelsen her!

Har du brug for hjælp til Testamente og arv?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.